přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
9.3.2022

Navrhovaný zákon ochrání zemědělce a potravináře před nekalými obchodními praktikami a zajistí jim férové prostředí

Tisková zpráva – Zákon o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů rozšíří okruh subjektů, na které se bude vztahovat. Zatím platila přísná pravidla proti zneužívání postavení pro společnosti s ročním obratem přes 5 miliard korun. Nově budou pravidla závazná i pro firmy s obratem nad 51 milionů korun. Takových jsou v ČR stovky. Návrh zákona dnes schválila vláda.


7.3.2022

Ministr Nekula po jednání resortního krizového štábu: Produkce potravin je v ČR zajištěná, omezení vývozu z Ukrajiny na nás nemá přímý dopad

Tisková zpráva – České zemědělství a potravinářství není ohrožené přímými dopady válečného konfliktu na Ukrajině, zásobování potravinami je plynulé a nehrozí jejich nedostatek. Připraveny jsou i jarní práce v zemědělství. Problémem jsou však rostoucí ceny energií, hnojiv a dalších vstupů, které se mohou promítnout do cen potravin. Stejně tak rostou ceny některých zemědělských komodit na celoevropském trhu. Tato a další témata řešil dnes večer krizový štáb Ministerstva zemědělství (MZe).


19.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2019 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích letech. Také tato zpráva, stejně jako předchozí, vychází z údajů Českého statistického úřadu. Po metodické stránce byla zpracována podle Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v časovém úseku let 2010–2018 a dále rok 2019 je vlastním odhadem Ministerstva průmyslu a obchodu, konzultovaným s MZe.


15.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2015 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.


14.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2014 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2014" vypracoval, pod gescí Ministerstva zemědělství - Odboru potravinářského, Ústav zemědělské ekonomiky a informací.


14.12.2021

Sektor vepřového čelí krizi, Česko v Bruselu požádalo o zavedení mimořádné podpory pro chovatele prasat

Tisková zpráva – Kritická situace v sektoru vepřového masa a příprava strategických plánů společné zemědělské politiky (SZP) jsou body, které Česká republika předložila na prosincovém jednání ministrů pro zemědělství v Bruselu. Ti se na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství (AGRIFISH) dohodli na společné pozici 27 zemí EU k pohotovostnímu plánu pro zajištění dodávek potravin a potravinové bezpečnosti v případě krize. Diskutovali také o nekalých obchodních praktikách v potravinovém řetězci. Českou delegaci vedl náměstek ministra Jiří Šír.


13.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2013 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2013" vypracoval pod gescí Odboru potravinářské výroby a legislativy MZe Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha


10.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2010 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2010" vypracoval pod gescí odboru potravinářské výroby a legislativy MZe ČR Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha.


9.12.2021

Panorama potravinářského průmyslu 2009 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2008" vypracoval pod gescí odboru potravinářské výroby a legislativy MZe ČR Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha.


11.11.2021

Ministerstvo zemědělství spustilo systém pro oznamování potravin (SOP)

Zřízením elektronického systému dochází k významnému usnadnění celého oznamovacího procesu pro provozovatele potravinářských podniků.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář