Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Stanovisko MZE (SZPI a SVS) k aplikaci článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
(PDF, 596 KB)
Stanovisko k povinnosti provozovatelů potravinářských podniků účinně a přesně informovat spotřebitele o důvodu stažení produktu podle článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.
Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin
Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).
Konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí
Ministerstvo zemědělství upozorňuje hospodářské subjekty na blížící se konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.
Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"
Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.
Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019
U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…
Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci…
Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr…
5. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ se koná 18. a 19. října 2019
Ministerstvo zemědělství, Sekce zemědělství a potravinářství, ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádají v pátek 18. a…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2018.
Publikace sekundární legislativy vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku
Dne 15. prosince 2017 byla přijata sekundární legislativa vztahující se ke sledovatelnosti tabákových výrobků a k bezpečnostnímu prvku v návaznosti na čl. 15 a čl. 16 směrnice 2014/40/EU o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových a souvisejících výrobků a o zrušení směrnice 2001/37/ES.
Jmenování STÁTNÍ TISKÁRNY CENIN, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků
Dne 19. 10. 2018 bylo zveřejněno USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 17. října 2018 č. 671 o jmenování Státní tiskárny cenin, s. p. vydavatelem jedinečného identifikátoru tabákových výrobků v souladu s článkem 3 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 o technických normách pro zavedení a provoz systému sledovatelnosti tabákových výrobků.
Příručka pro zúčastněné strany k systému sledovatelnosti tabákových výrobků
Evropská komise vydala Příručku pro zúčastněné strany pro systém sledovatelnosti a bezpečnostní prvky pro tabákové výrobky v EU, která je základním informačním materiálem pro hospodářské subjekty zapojené do výroby, dovozu, distribuce a prodeje tabákových výrobků.
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny rostlinného původu
(PDF, 4 MB)
V pořadí již 5. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát na téma obchodních norem pro potraviny rostlinného původu.
Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat
(PDF, 619 KB)
Tento materiál informativního charakteru přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky výživových údajů podle nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Nová vyhláška zpřehlední orientaci v širokém sortimentu piv
Tisková zpráva - Změny v názvosloví piva přináší nová vyhláška o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Jasně například odlišuje piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. U nealkoholických nápojů jsou nově definovány ovocné a zeleninové šťávy, upřesňuje rovněž označování medoviny.
Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.
Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách
Revize 2020 - Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2018)
(PDF, 3 MB)
V pořadí již 4. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát se zaměřením na potraviny živočišného původu.
Mezinárodní konference o nových potravinách
Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu
(PDF, 3 MB)
Ministerstvo zemědělství zpracovalo Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Zájemci se z nich dozvědí, jaké náležitosti a pravidla musí splnit, aby mohli chovat jedlý hmyz nebo z něj vyrábět jídlo.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.
Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015
Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.
GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání
(PDF, 6 MB)
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030"
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030" se bude konat v rámci odborného doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. …
Nové potravinářské předpisy EU – duben 2016
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Den otevřených dveří se zaměřením na bezlepkové potraviny ve výživě
Chcete se dozvědět, jak to je s bezlepkovou stravou a proč ji (ne)zařadit do svého jídelníčku? Právě vám je určen den otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Program je…
Konference From Farm to Fork
Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů Konference From Farm to Fork je určena odborné veřejnosti, zástupcům zemědělských i…
"Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?" - akce pro rodiny s dětmi se koná 28. a 29. května
Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha pořádají poslední květnový víkend, 28. a 29. května 2016, od 9 do 17…
Konference k problematice pesticidů
Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci…
Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga
Ministerstvo zemědělství vydalo Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga. Cílem tohoto materiálu je vymezení jednotných pravidel pro používání termínu „Česká potravina“ včetně konkrétního grafického znázornění a dále termínu „vyrobeno v České republice“.
Seminář „Dotační a proexportní politika českého potravinářství“ - SALIMA 2016
Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají v průběhu oborové výstavy SALIMA 2016 odborný seminář na téma: „Dotační a…
Mezinárodní konference FOOD FORUM 2016
Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají dne 17. února 2016, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2016, mezinárodní konferenci FOOD FORUM…
Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2014.
5. ročník naučné stezky PŘÍBĚH POTRAVIN
Zpráva pro Odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství Ministerstvo zemědělství z 5. ročníku vzdělávací a popularizační akce – naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ s podtitulem PŘÍBĚH POTRAVIN.
Seminář "Pěstování GM rostlin" 28.5.2015 na MZe
Seminář "Pěstování GM rostlin" se koná pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky dne 28. května 2015, od 13:00 hodin, sál č. 400, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město.
Přednáška na ZŠ Klánovice
Některé přednášky na základních školách jsou pro lektory hodně náročné.
Zahájení cyklu 43 seminářů pro střední školy
V úterý 9. 9. 2014 byl za účasti náměstka hejtmana Středočeského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, PaeDr. Milana Němce a ředitele odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Stanislava Wasserbauera slavnostně zahájen přednáškový cyklus na téma Bezpečnost potravin a zdravá výživa.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013
Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.
Farmářská slavnost 23. 8. 2014 na farmě rodiny Poláčkových
Farmářská slavnost pro širokou veřejnost a především pro rodiny s dětmi se uskuteční 23. srpna na farmě rodiny Poláčkových v Holi u Velkých Přílep.