Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030"
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030" se bude konat v rámci odborného doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. …
Nové potravinářské předpisy EU – duben 2016
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Den otevřených dveří se zaměřením na bezlepkové potraviny ve výživě
Chcete se dozvědět, jak to je s bezlepkovou stravou a proč ji (ne)zařadit do svého jídelníčku? Právě vám je určen den otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Program je…
Konference From Farm to Fork
Spolupráce zainteresovaných stran v potravinovém řetězci ve prospěch spotřebitelů Konference From Farm to Fork je určena odborné veřejnosti, zástupcům zemědělských i…
"Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?" - akce pro rodiny s dětmi se koná 28. a 29. května
Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha pořádají poslední květnový víkend, 28. a 29. května 2016, od 9 do 17…
Konference k problematice pesticidů
Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci…
Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga
Ministerstvo zemědělství vydalo Pravidla pro dobrovolné označování „Česká potravina“ a použití loga. Cílem tohoto materiálu je vymezení jednotných pravidel pro používání termínu „Česká potravina“ včetně konkrétního grafického znázornění a dále termínu „vyrobeno v České republice“.
Seminář „Dotační a proexportní politika českého potravinářství“ - SALIMA 2016
Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají v průběhu oborové výstavy SALIMA 2016 odborný seminář na téma: „Dotační a…
Mezinárodní konference FOOD FORUM 2016
Ministerstvo zemědělství a Potravinářská komora ČR pořádají dne 17. února 2016, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2016, mezinárodní konferenci FOOD FORUM…
Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2014.
5. ročník naučné stezky PŘÍBĚH POTRAVIN
Zpráva pro Odbor výzkumu, vzdělávání a poradenství Ministerstvo zemědělství z 5. ročníku vzdělávací a popularizační akce – naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ s podtitulem PŘÍBĚH POTRAVIN.
Seminář "Pěstování GM rostlin" 28.5.2015 na MZe
Seminář "Pěstování GM rostlin" se koná pod záštitou ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky dne 28. května 2015, od 13:00 hodin, sál č. 400, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město.
Přednáška na ZŠ Klánovice
Některé přednášky na základních školách jsou pro lektory hodně náročné.
Zahájení cyklu 43 seminářů pro střední školy
V úterý 9. 9. 2014 byl za účasti náměstka hejtmana Středočeského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, PaeDr. Milana Němce a ředitele odboru strategie a řízení ochrany a podpory veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Stanislava Wasserbauera slavnostně zahájen přednáškový cyklus na téma Bezpečnost potravin a zdravá výživa.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013
Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.
Farmářská slavnost 23. 8. 2014 na farmě rodiny Poláčkových
Farmářská slavnost pro širokou veřejnost a především pro rodiny s dětmi se uskuteční 23. srpna na farmě rodiny Poláčkových v Holi u Velkých Přílep.