Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Návratu afrického moru prasat zabrání jen důsledná prevence. Evropský úřad pro bezpečnost potravin spouští informační kampaň
Tisková zpráva – Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil informační kampaň Zastavme africký mor prasat. Africký mor prasat (AMP), který představuje nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění pro domácí i divoká prasata, se v České republice podařilo úspěšně vymýtit. Riziko opětovného zavlečení infekce však vzhledem k výskytu nákazy v sousedních zemích, jako je Polsko, Německo a Slovensko, zůstává vysoké.
Ministerstvo zemědělství poskytne zemědělcům, lesníkům a potravinářům postiženým tornádem až 1,5 miliardy korun
Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství poskytne lidem a obcím postiženým tornádem v Jihomoravském a Ústeckém kraji finanční pomoc a kompenzace až 1,5 miliardy korun podle výše skutečných škod. Návrh opatření na pomoc zemědělcům, lesníkům a potravinářům dnes schválila vláda.
Lidé mohou za farmáři a jejich výrobky do Národního zemědělského muzea, kde se konají pravidelné Farmářské trhy
Tisková zpráva – Z pestré nabídky lokálních produktů od českých zemědělců a potravinářů si mohou lidé vybírat a nakupovat v Praze na Letné. Každý pátek až do konce června se na dvoře Národního zemědělského muzea (NZM) od 9 do 17 hodin konají Farmářské trhy zaměřené výhradně na českou produkci.
Trh s biopotravinami v roce 2019 vzrostl o 19 procent. Obyvatelé ČR spotřebovali biopotraviny za 5,26 miliardy korun
Trh s biopotravinami v České republice nadále roste, tento trend trvá už od roku 2011. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2019, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.
Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích – lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin
Tisková zpráva – Od 12.5.2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod pokutou až do výše 50 milionů korun. Zákaz bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Přístup k poskytování povinných a nepovinných informací o potravinách, jejich rozsahu a způsobu uvedení při prodeji potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku
(PDF, 674 KB)
Vzhledem k narůstajícímu trendu nabízení potravin prostřednictvím komunikačních prostředků na dálku, zejména pak přes internet, zpracovalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou dokument týkající se základních legislativních požadavků pro poskytování informací při tomto způsobu nabízení potravin.
České verze praktických opatření EFSA k implementaci požadavků nařízení o transparentnosti
Informace pro provozovatele podniků k novým požadavkům nařízení 2019/1381.
Národní referenční laboratoře
Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří.
Nová verze XML Creator 1.4.0
Upozornění na novou verzi nástroje XML Creator 1.4.0, která byla vydána 15. 12. 2020 a která je ke stažení v online knihovně CIRCABC v sekci pro tabákové výrobky.
Tabákové výrobky po vystoupení Spojeného království z Evropské unie
Ministerstvo zemědělství zveřejňuje oznámení Evropské komise zúčastněným stranám týkající se vystoupení Spojeného království z Evropské unie k 1. 2. 2020 a uvádění na trh tabákových a souvisejících výrobků.
Stanovisko MZE (SZPI a SVS) k aplikaci článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
(PDF, 596 KB)
Stanovisko k povinnosti provozovatelů potravinářských podniků účinně a přesně informovat spotřebitele o důvodu stažení produktu podle článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.
Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin
Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).
Konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí
Ministerstvo zemědělství upozorňuje hospodářské subjekty na blížící se konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.
Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"
Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.
Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019
U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…
Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci…
Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr…
5. ročník akce pro děti „Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?“ se koná 18. a 19. října 2019
Ministerstvo zemědělství, Sekce zemědělství a potravinářství, ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha a Českou zemědělskou univerzitou pořádají v pátek 18. a…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.