Světový den výživy 2021

22. 10. 2021

Oslavy Světového dne výživy 2021 proběhly 15. 10. 2021 na celosvětové virtuální akci, na které promluvili ředitelé všech Římských organizací OSN zaměřených na zemědělství a potravinové systémy za účasti mnoha význačných osobností.

Summit OSN o potravinových systémech minulý měsíc také zmapoval širší obrysy toho, jak se svět musí posunout kupředu, aby přetvořil struktury, v nichž se naše potraviny vyrábějí, distribuují a konzumují.

"Spojili jsme se, abychom vedli implementaci a řídili transformaci," řekl Qu Dongyu, generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství, ve svém projevu. Qu poznamenal, že se během letošního Světového dne výživy nachází svět v kritickém okamžiku. Navzdory obtížím způsobeným pandemií COVID-19 jsme „v minulém roce byli také svědky odolnosti a síly v každém z nás“. Qu zejména vzdal hold „všem hrdinům potravinových systémů po celém světě, kteří pokračovali v práci, aby zajistili, že budeme mít co jíst“. Ještě před COVID-19 trpěly hladem stovky milionů lidí po celém světě a tento počet se za poslední rok zvýšil na 811 milionů. A to navzdory tomu, že svět produkuje dostatek potravin, aby nasytil každého. Poznamenal také, že se během produkce znehodnotí 14 % potravin a 17 % se vyhodí.

„V současné době jsme svědky skutečného paradoxu, pokud jde o přístup k potravinám: na jedné straně více než tři miliardy lidí nemají přístup k výživné stravě, na druhé straně téměř dvě miliardy lidí trpí nadváhou nebo obezitou kvůli špatné výživě a sedavému způsobu života,“ řekl na oslavách papež František. Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve svém projevu řekl: „Způsob, jakým vyrábíme, konzumujeme a plýtváme potravinami, si na naší planetě vybírá krutou daň. Vyvíjí to historický tlak na naše přírodní zdroje, klima a životní prostředí – a stojí nás biliony dolarů ročně.“ Zároveň zmínil, že moc ke změně je v našich rukou.

„Abychom vybudovali spravedlivější potravinové systémy, musíme naslouchat hlasům malých farmářů a venkovských komunit,“ řekl Gilbert F. Houngbo, prezident Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD). „Právě teď čelíme bezprecedentním výzvám globálního potravinového zabezpečení,“ řekl ředitel Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. „Skoncovat s hladem se nám podaří pouze tehdy, pokud zajistíme, aby naše globální potravinové systémy byly vhodné pro 21. století.

Světový den výživy letos opět připomnělo i Ministerstvo zemědělstvím prostřednictvím online akce se zajímavými hosty. V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo ve spolupráci se Společností pro výživu webinář na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé výživy“, který z epidemických důvodů již podruhé nahradil tradiční seminář. Akce přilákala přes 100 zájemců z řad odborné veřejnosti, studentů, firem a výživových poradců.

 

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

Související odkazy

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.