Informace FAO k bioekonomice, odpovědné produkci a spotřebě přírodních zdrojů

31. 3. 2023

V loňském roce bylo přijato rozhodnutí, že se 30. březen bude každoročně slavit jako Mezinárodní den bez odpadu (zero waste).

Při příležitosti letošních oslav se FAO zaměřilo na bioekonomiku (biohospodářství), která podporuje odpovědnou produkci a spotřebu přírodních zdrojů, přispívá k opatřením v oblasti klimatu a k ochraně biologické rozmanitosti.

„Musíme efektivněji využívat stávající biologické zdroje a méně plýtvat, místo toho abychom se spoléhali na omezené fosilní zdroje“, zaznělo na akci na vysoké úrovni, která se konala v rámci Valného shromáždění OSN u příležitosti historicky prvního Mezinárodního dne bez odpadu. Vzhledem k předpokladu, že do roku 2050 vzroste světová populace téměř na 10 miliard, je obrovskou výzvou uspokojit rychle rostoucí celosvětovou poptávku po potravinách i nepotravinářských zemědělských produktech - podle odhadů se do roku 2050 poptávka zvýší až o 56 %. Abychom tuto dodatečnou poptávku uspokojili spravedlivým a udržitelným způsobem, musíme vyrábět a spotřebovávat udržitelnějším způsobem, tedy s menším množstvím vstupů. Zároveň oběhové a udržitelné hospodářství (cirkulární ekonomika) nabízí systémová řešení, jak tyto výzvy řešit.

Generální ředitel FAO zdůraznil, že biohospodářství je současnou strategickou prioritou FAO pro snižování množství odpadu a znečištění, protože podporuje odpovědnou produkci a spotřebu. Například odpady a zbytky ze zemědělsko-potravinářských systémů lze přeměnit na produkty, jako jsou biomateriály, biochemikálie, bioléčiva a bioenergie – v bioekonomice neexistuje nic jako odpad.

FAO odhaduje, že více než 13 % celosvětové produkce potravin se ročně ztratí mezi výrobním a obchodním stupněm dodavatelského řetězce. Celosvětové údaje navíc uvádějí, že dalších 17 % se vyhodí v rámci maloobchodu, potravinářských služeb a koncových spotřebitelů. Ztráty a plýtvání potravinami navíc přispívají z 8-10 % k celosvětovým emisím skleníkových plynů. Generální ředitel FAO vyzval světové lídry, aby identifikovali oblasti, kde dochází k největším ztrátám a plýtvání, a aby urychleně řešili neefektivitu a nerovnosti v globálních zemědělsko-potravinářských systémech pro jejich vyšší účinnost, inkluzivitu, odolnost a udržitelnost.

(FAO online 03/2023)

 

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.