Hlavní faktory, které stojí za nedávným zhoršením situace v oblasti potravinového zabezpečení (tj. konflikty, klimatické extrémy a ekonomické šoky), v kombinaci s vysokými náklady na výživné potraviny a s rostoucími nerovnostmi budou i nadále představovat výzvu pro světové potravinové zabezpečení a výživu. FAO vyzývá k práci na odolnějších potravinových systémech a poskytování potravin udržitelným a inkluzivním způsobem.
Zpráva bere na vědomí současný kontext recese, který je pro mnohé vlády velkou výzvou, přesto je FAO povzbuzuje, aby navýšily své rozpočty na investice do transformace zemědělsko-potravinových systémů, které jejich země potřebují k ukončení hladu. Proto se zpráva následně hlouběji zabývá tím, jak vlády podporují potravinářský a zemědělský sektor prostřednictvím svých politik. Klíčovým doporučením je, aby vlády zvážily nastavení
a přerozdělení stávajících veřejných rozpočtů, aby byly nákladově efektivnější
a účinnější při snižování nákladů na výživné potraviny a zvyšování dostupnosti zdravé stravy, a to vše v kontextu udržitelnosti.
(FAO, online 8/2022)
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623