Libanon - import a export sladu v r. 2021

Libanonský dovoz pivního sladu činil za rok 2021 celkem 10.000 tun. Největšími exportéry do Libanonu byly Francie, Belgie a Chorvatsko.

Samotný pivní trh je v Libanonu velice malý, s roční spotřebou piva na hlavu na úrovni 6 litrů piva. Výroba v místních pivovarech přesáhla hodnotu 1 mil. hl piva s cílovým prodejem nejenom na místním trhu, ale i v okolních státech. Omezené množství piva je exportováno do Sýrie, Spojených arabských emirátů a Jordánska. Hlavními výrobci piva v Libanonu jsou společnosti Almaza, Beirut Beer, pivovar 961, Elmir a Colonel beer.  Libanon je i výrobcem sladového extraktu, což je potravinový přípravek z mouky, krupice, škrobu a sladových výtažků, neobsahujících kakao. Používá se zejména při výrobě těsta pro pekárenskou produkci. V roce 2021 Libanon exportoval 18.000 tun sladového extraktu, zejména do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kataru. Koncem roku 2021 byl export veškeré zemědělské produkce z Libanonu do Saúdské Arábie z politických důvodů zastaven a Libanon v současné době hledá nové trhy.

Globální trh s pivním sladem – Země s největším objemem výroby a spotřeby sladu byla v roce 2021 Čína, která ve sledovaném období dvojnásobně překonala USA - druhého největšího výrobce a spotřebitele na světě. Německo se umístilo na třetím místě, následované Brazílií.  Pokud jde o hodnoty exportu, tak Francie, Belgie a Kanada tvořily země s největšími objemy vývozu s celkovým podílem 33 %. Z finančního hlediska byly celosvětové největšími trhy dovážejícími pivní slad Brazílie, Mexiko a USA, které dohromady představovaly 27 % celosvětového dovozu. Průměrná exportní cena sladu se v roce 2021 pohybovala na úrovni 490 USD za tunu oproti dnešním cenám převyšujícím 600 USD za tunu. V roce 2022 začaly libanonské pivovary hledat cesty k navázání pravidelné spolupráce s českými sladovnami. Doposud kupoval český slad pouze libanonský pivovar Beirut Beer.

 

Kontakt:
Ing. Petr Sochor, E-mail: petr_sochor@mzv.cz, Mobil: 00961 70 258 310

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.