Čína vyvinula levnou metodu pro extrakci bílkovin z čajových listů

Zpravodajský server South China Morning Post uveřejnil zprávu o úspěchu čínských vědců při extrakci bílkovin z využitého zeleného čaje. Za úspěchem stáli výzkumníci z Institutu potravinových věd a technologií při Univerzitě ve Fuzhou nacházející se v provincii Fujian, jedné z největších produkčních základen čaje.

O využití čajových listů jakožto zdroje bílkovin se mluvilo již od druhé poloviny 20. století, ale až týmu čínských vědců se povedlo snížit náklady na extrakční proces. Zároveň jej učinili i šetrnějším k životnímu prostředí díky recyklaci draselných solí, které v jeho průběhu vznikají, na hnojiva. Čína soustředí své úsilí na hledání alternativních zdrojů bílkovin, aby snížila svou závislost na dovozu například sójových bobů, zmíněný úspěch čínských vědců by tomu mohl výrazně napomoci. Bílkoviny vědci extrahovali z čajových listů, které byly prakticky odpadem průmyslové výroby balených nápojů s čajovou příchutí. Dle vědců se dá takto z jedné tuny již využitého čaje vyrobit 400 kg bílkovin. Výrobní náklady jsou pak dokonce o polovinu nižší než u extrakce alternativních bílkovin ze sóji. Finální produkt má podobu hnědého prášku se silnou čajovou chutí, což z něj dělá vhodného kandidáta například pro využití při výrobě nápojů. Další výzkum by mohl také nalézt způsob, jak jej využít při výrobě náhražek masa na rostlinné bázi.

 

Zpracoval:
Ondřej Plaček
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: ondrej.placek@mze.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.