V prostorách výstaviště EXPO Dubaj proběhl summit Food for Future

V minulém týdnu pod záštitou Ministerstva klimatických změn a životního prostředí SAE proběhl summit Food for Future. Strategickým partnerem akce byla organizace spojených národů FAO.

Hlavním cílem summitu byly diskuze o směřování zemědělství, možnosti propojení nových technologií a sdílení technik z celého světa. Velká část témat byla zaměřena na poslední zmíněné, tedy na sdílení technik a přístupů k problematice současného světa. Pod tímto pojmem si lze především představit chybějící platformy pro sdílení výzkumů, postupů a nápadů. Potravinová bezpečnost včetně technologických přístupů a akademických výzkumů je pro mnoho destinací se stejnými přírodními podmínkami podobná. Proto je základem dnešní doby nejenom vyvíjet nové způsoby a technologie v zemědělství, ale především umožnit sdílení těchto přístupů ke stejné problematice z celého světa.

Srdce summitu tvořily výstavní stánky firem ze světa agrotechnologií, velmi často šlo o silná a známá jména v regionu. Příkladem může být Dake Rechsand, který v místním tisku poslední roky velmi rezonuje. Celkový počet agritech firem nebyl nijak velký, důraz summitu byl kladen opravdu především na diskuze leaderů jak z businessového tak akademického prostředí. Každý roh výstaviště byl upraven na velkou diskuzní platformu s pódiem, diskuzním panelem a prostorem pro posluchače. Během summitu tak současně vždy běžely 4 debaty s různou tématikou. Pod jednotlivými platformami byli podepsáni strategičtí partneři, jako například FAO nebo Ministerstvo pro klimatické změny.

Kromě zmíněných firem a silných místních hráčů v zemědělství, jako byl například stánek firmy Al Dahra, měly dvě největší prezentace stánky nového dubajského projektu FoodTech Valley a mezinárodní soutěž FoodTech Challenge.

u FoodTech Valley je developerský projekt na okraji Dubaje, kde mají zvýhodněné podmínky všechny firmy zaměřené na Foodtech, od vývoje po produkci technologií a potravin. FoodTech Valley umožní veškeré zázemí pro firmy od poskytnutí kanceláří, pozemku pro výrobní prostory, napojení na odběratele, po sdílené vývojové centrum a spojení s akademickým prostředím. O projekt tak projevují zájem nejen mezinárodní firmy s potravinami a technologiemi, ale také mezinárodní univerzity. Projekt je stále ve fázi stavby, nicméně již několik firem podepsalo smlouvy a v letošním roce začnou s výstavbou výrobních prostor.

Druhý příklad je letošní druhé pořádání mezinárodní soutěže FoodTech Challenge, kde především mezinárodní univerzity svými projekty zaměřenými na otázky potravinových technologii a novinek soutěží o 1 milion dolarů a další ceny. V loňském roce byste v seznamu přihlášených univerzit narazili téměř na všechna světová jména jako je Harvard, MIT, Oxford, a další. Během následujících týdnů bude vyhlášeno nové letošní kolo.

 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.