Proběhl veletrh GULFOOD DUBAI 2022

25. 2. 2022

Původní začátek textu jsem chtěl napsat naivně, že se svět pomalu vrací k normálu. Bylo to na základě výborné návštěvnosti a velké spokojenosti našich vystavovatelů na veletrhu Gulfood. Bohužel v době kdy článek píšu, má svět k normálu hodně daleko.

Stejně si ale zaslouží právě proběhlý veletrh Gulfood 2022 několik řádků. Proběhl již tradičně na dubajském obchodním výstavišti WTC od 13. do 17. února. S velkým potěšením jsem sledoval, jak se prezentace českých produktů rozrostla a že je Českou republiku na veletrhu konečně vidět. Po mnoha letech úspěšného vystavování získalo Ministerstvo zemědělství více než dvojnásobnou výstavní plochu - téměř 160 metrů čtverečních. V rámci veletrhu Gulfood, kde se na nová nebo větší místa čeká mnoho let a spíše je tendence státům plochy zmenšovat, jde o skvělý posun. České firmy by mi určitě daly za pravdu. Pod záštitou státního stánku Ministerstva zemědělství se tak mohlo prezentovat rekordních 16 českých firem a další 3 české firmy měly své vlastní stánky ve specializovaných halách.

Veletržní správa využila zkušenosti s minulým náročným rokem a vyslyšela požadavky jak vystavovatelů, tak návštěvníku. Oproti období před covidem, kdy bylo náročné přes množství lidí úzkými uličkami mezi stánky procházet, zanechala správa veletrhu široké průchody. Veletrh tak působí vzdušně, příjemně a přímo vybízí k opravdovému prozkoumání celého veletrhu. Při zaplnění 8 velkých výstavních hal to není nic lehkého.

Návštěvnost firmy přirovnávají téměř k době před rokem 2020, tedy v dobách, kdy měl veletrh nejsilnější roky. A opravdu to šlo vidět na první pohled, kde i přes již zmíněné široké průchody, vypadaly haly opravdu plně.

Podpořit novou českou prezentaci na veletrhu Gulfood 2020 přijela také delegace Ministerstva zemědělství vedená panem náměstkem Jindřichem Fialkou. Během bilaterálního jednání s obchodní ředitelkou tohoto veletrhu jsme za Českou republiku vyjádřili velký zájem o pokračování ve stejném formátu i v dalších letech. Kromě veletrhu jsme s delegací měli velmi silný navazující program. Z programu bych měl určitě několik bodů zmínit.

Jedním z nich je například spuštění marketingového projektu v prostorách českého pavilonu na EXPO 2020, kde právě probíhal týden zemědělství. Další důležitou akcí bylo zahájení kampaně EU More Than Food, kterou pan náměstek Fialka uvedl spolu s eurokomisařem Wojciechowskim. Také bych rád zmínil otevření možností spolupráce zemědělských univerzit, kde nás doprovodili zástupci pražské CZU a uskutečnila se první jednání s místní zemědělskou fakultou UAE univerzity. Již teď mohu říct, že jednání o spolupráci vypadají velmi nadějně.

Byl to tedy velmi zajímavý týden a zároveň velmi úspěšný. Česká zemědělská stopa v tomto regionu nadále roste a začíná se pozitivně vnímat, že máme opravdu co nabídnout.

 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mobil:+ 420 602 768 207, E-mail: lukas_zamrzla@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.