Trendy v oblasti občerstvení pro Spojené arabské emiráty 2021

22. 1. 2021

Nedávno vyšla již tradiční každoroční předpověď trendů konzumace, vytvořená z dat firmy Deliveroo, jedné z nejpoužívanější firmy pro online objednávku a rozvoz jídel. Data sbírá nejen z dotazníků, které zasílá svým odběratelům, ale také podle uskutečněných nebo plánovaných objednávek.

Co je ovšem velmi zajímavé, že se téměř nikdy žádný trend neopakuje. Lze tedy usoudit, že podnikání v gastronomii, alespoň podle dostupných dat, potřebuje značnou dávku progresivity a kreativity. Schopnost rychle reagovat a přizpůsobit se bude tou hlavní ingrediencí, jak v emirátských gastro-zařízeních dlouhodobě uspět.

Pokud se podíváme na predikce z konce roku 2019 pro 2020, tedy předpověď na rok neovlivněný současnou pandemii, hlavními trendy měly být veganské pokrmy, používání otevřeného ohně, restaurace ve stylu street food, zeleninové saláty, čerstvé těstoviny a teatrálnost. Tím posledním Deliveroo odkazovalo na to, že velmi sílí popularita objednávat si pokrmy, které jsou něčím speciální, výstřední, ať už prezentací nebo ingrediencí.

Jenomže během roku 2020 přišla doba, kterou naše generace nepamatují. Téměř všechny restaurace musely přejít na online prodej a rozvozové portály, tedy do extrémně konkurenčního prostředí. Současná pandemie zrušila tradiční loajalitu zákazníků, kteří většinou vyhledávali podniky blízko svého domova. Pandemie tedy neměnila pouze co je trendy v tom, co jíme, ale především v našich zvyklostech a chování.

Co jsou tedy hlavní změny během konce roku 2020 a zároveň předpovědi pro rok 2021 ve Spojených arabských emirátech? Tentokrát bylo vybráno pět hlavních kategorií.

Tou první jsou globální trendy. Během krizových opatření, kdy lidé tráví čas téměř pořád doma, žije většina lidí online a na sociálních sítích. To mělo na svědomí, že se lidé nechali ovlivnit ostatními v tom, co budou jíst. Z dat vyšlo, že si až 93 % zákazníku Deliveroo vybírá jídla podle aktuálních trendů a společně je střídá.

Druhým je trendem, který je snad jediným stálým v posledních několika letech globálně, je zvýšený zájem o tak zvaný Clean eating, tedy vybírání pokrmů, které zaručují zdraví, snižují množství odpadů, obsahují potravinové alternativy a sezónní potraviny. Především snižují svůj dopad na planetu. Díky zmíněným dotazníkům bylo zjištěno, že 45 % dotázaných věří v důležitost snížení potravinového odpadu, pro 43 % jsou cestou budoucnosti alternativní náhražky masa, 36 % dotázaných si vybírá jídla, která obsahují sezonní trendy a 28 % se snaží podpořit lokální produkty. To dokazuje celkový meziroční růst veganských pokrmů o 29 %.

Dalšími dvěma trendy (třetím a čtvrtým) jsou změny v chování lidí kvůli pandemickým opatřením. Jedním z nich je přizpůsobení časových návyků konzumace, kdy se 32,75 % objednávek snídaní přesunulo na dřívější časy (ano dřívější, možná nečekané pro lidi s homeofficem), 39 % lidí obědvá mnohem později a 33 % přesunulo na pozdní hodiny i večeři. Tím druhým trendem bylo celkové snížení pravidelných objednávek a změna důvodu, proč si jídlo domů objednat. Lidé si začali častěji vařit sami, 36 % zákazníků uvedlo, že už potřebovalo pauzu od domácí kuchyně a 32 % zvolilo dovoz jen kvůli speciální příležitosti.

Tím posledním (pátým) trendem je zkoušení nových kuchyní. Jen necelých 8 % odpovědělo, že je nové pokrmy nezajímají a nechtějí vyzkoušet něco nového. V emirátech vedla docela čekaně indická kuchyně, na druhém místě byla kuchyně americká a na bronzovou pozici se dostaly pokrmy čínské. Co už je méně čekané, že 44 % respondentů u objednávek indické kuchyně uvedlo, že ji v roce 2020 ochutnávají poprvé.

Pokud bychom chtěli data a predikce firmy Deliveroo v SAE shrnout, tak nám vyjde, že se lidé zajímají o zdravé stravování, zvyšuje se poptávka po alternativách masa a mléčných produktů, lidé nebojí experimentovat a jejich rozhodování je úzce spojeno s tím, co dělají ostatní jim blízké skupiny.

 

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, lukas_zamrzla@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.