Nová vodítka pro dobrovolné snížení obsahu soli v potravinách v USA

Americký úřad pro potraviny a léčiva Food and Drug Authority vydal dne 14. října vodítka pro dobrovolné a časově omezené 2,5leté období pro snížení obsahu sodíku (soli) v celé řadě zpracovaných, balených i připravovaných potravin.

Cílí tedy nejen na producenty, ale i restaurační zařízení. Maximální hodnoty jsou navrženy tak, aby podpořily snížení průměrného denního příjmu sodíku amerického spotřebitele o více než 13 %, z přibližně 3 400 mg na max. 3 000 mg denně.

Sodík je v typické americké stravě hojně zastoupen, konzumace potravin s (mnohdy neúměrným) přídavkem soli je zcela běžná. Více než 70 % celkového příjmu pochází ze zpracovaných potravin a komerčně připravených pokrmů. Výše zmíněný průměrný příjem sodíku v USA značně převyšuje výživová doporučení na období 2020-2025, která doporučují osobám starším 14 let omezit spotřebu sodíku na 2 300 mg/den.

Limity Food and Drug Authority jsou navrženy i s ohledem na nezastupitelnou roli, jakou sodík a sůl hraje v procesu výroby potravin i jejich bezpečnosti.

Očekává se, že takto upravené limity povedou ke snížení počtu případů srdečních a oběhových onemocnění a úsporám v řádech miliard dolarů na zdravotní péči. FDA stanovila testovací období na 2,5 roku, po kterém bude opatření vyhodnoceno.

Bližší informace a přesné tabulky pro české exportéry potravin lze podle jednotlivých druhů potravin dohledat na tomto odkazu.

 

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.