Libanonská vláda podala dne 10. 8. 2020 demisi

21. 8. 2020

V souvislostí s tragickou událostí masivního výbuchu dusičnanu amonného v bejrútském přístavu dne 4/8/2020 a následků poničení infrastruktury v okolí do 5 km od přístavu, podala libanonská vláda dne 10. 8. 2020 demisi a do jmenování nové vlády řídí tato vláda v demisi zemi pouze v tzv. udržovacím režimu.

Koronavir COVID 19

Pandemická situace se za poslední týden zhoršila, denně přibývá cca 500 nakažených osob, proto Libanon opět vyhlásil tzv. stav nouze včetně opětovného zavedení zákazu nočního vycházení od 18.00 hod do 06.00 hod. Stav nouze má platit dalších 14 dnů, tj. minimálně do 4/9/2020.

Nařízení nosit ochranné roušky na všech veřejných prostranstvích opět platí, vstup do maloobchodních prodejen povolen pouze s nasazenou rouškou.

Všechny státní úřady fungují s 50% kapacitou.

Zásobování s výjimkou čerpacích stanic a lékáren se řídí dle nařízení  o zákazu nočního vycházení,   provozní  hodiny jsou stanoveny od 06 do 18 hod.  Restaurace jsou uzavřené, přes den jsou otevřené pouze provozovny rychlého občerstvení. 

Pohyb osob: omezen v souladu se zákazem nočního vycházení

Mezinárodní  letiště v Bejrútu pro osobní dopravu zůstalo v provozu, hraniční přechody se Sýrií jsou otevřeny v omezené kapacitě, platí zejména pro humanitární dodávky zboží a potravin směřující do Libanonu.

Po technické a administrativní stránce  je  import  potravin,  zemědělských  komodit a průmyslového a spotřebního zboží odkloněn z bejrútského přístavu do dalších libanonských přístavů (Tripoli, Saida), předpoklad obnovení provozu bejrútského přístavu v horizontu cca 2 – 3 měsíců. Rehabilitace poničeného přístavu zatím nezačala z důvodu probíhajících pátrání po příčinách výbuchu.

 

Importní dotace

Nadále platí státní  dotační program na import zemědělských komodit a potravin, jedná se o tyto položky:

1/ Tuky a oleje (máslo – rostlinné tuky – pasterizované sýry)

2/ Zelenina (cibule, česnek, žampiony, kukuřice)

3/ Různé (sušené mléko, sušená syrovátka, čaj, smetana do kávy, rafinovaný cukr, pšenice, cereálie)

4/ Skot (krávy, býci, kozy, ovce)

Stále platí, že mezinárodnímu obchodu v Libanonu chybí neomezený přístup k volně směnitelným měnám (USD, EURO).  Nedostatek  finanční  hotovosti a problémy spojené s bankovními transfery jsou nadále hlavním problémem pro Libanon.

Pozn.: I přes platnost oficiálního kursu LBP 1.507,5 za 1 USD probíhá mezinárodní dovoz potravin a spotřebního zboží, kromě dotovaných položek, pro který platí kurs LBP 3.900, v poměru LBP 7.000 za 1 USD (tzv. černý pouliční kurs).

Importní  dotace spočívá v tom, že importér na uvedené dotované položky má možnost nákupu USD, na základě povolení Centrální banky Libanonu, v poměru LBP 3.900 za 1 USD. Není tedy odkázán na tzv. černý pouliční kurs, který se v posledních dnech ustálil na LBP 7000 za 1 USD.

Obchodní doporučení: Nadále platí doporučení pro  prodej zboží pouze oproti předplatbám nebo neodvolatelným akreditivům potvrzeným prvotřídní světovou bankou.

 

Pro aktuální informace týkající se obchodu a aktuální finanční situace,  dovozu  zboží, aktuálních cen potravin a zemědělských komodit,  fungování  libanonské státní správy, pohybu osob a  provozu letiště a přístavů kontaktujte zemědělského diplomata v Libanonu.

Kontakt: Ing. Petr Sochor, E-mail: petr_sochor@mzv.cz, Mobil: 00961 70 258 310

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.