přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Odstavec předpisu 88/2017
Vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství Příl.3

Příl.3
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I    Znak     I    Negativní hodnocení    I                  Senzorický vjem                 I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I Vzhled      I neodpovídající, plovoucí  I pevné částice a nečistoty ve víně                I
I             I nečistoty                 I                                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, zakalené, I vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá I
I             I opalizující               I jiskrnost                                        I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, sediment  I usazenina na dně láhve, mimo vinný kámen         I
I             I na dně láhve              I                                                  I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I Barva       I netypická, neodpovídající I barva vína je jiná, než je typické pro víno a    I
I             I označení a jakosti        I deklarovanou jakost                              I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, nahnědlý  I nahnědlý odstín způsobený oxidací, případně      I
I             I odstín                    I jinými nežádoucími biochemickými pochody ve víně I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I Vůně        I cizí, netypická pro víno  I jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika  I
I             I vyrobené z hroznů révy    I pro víno, např. po aromatech, kovu, ropných      I
I             I vinné                     I produktech, filtračním materiálu, po plastu      I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, neodpovídající I jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika  I
I             I označení                  I pro danou odrůdu                                 I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, po nežádoucích I ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a       I
I             I těkavých látkách          I etylacetátu (odlakovači)                         I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, po nežádoucích I nečistá, po negativních živočišných, jogurtových I
I             I biologických procesech    I a máselno-mléčných tónech, zkažených vejcích,    I
I             I                           I mléčné, máselné, druhotná fermentace, sirka      I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po myšině I po myších výkalech až vypečeném toastu           I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po oxidu  I štiplavá po oxidu siřičitém                      I
I             I siřičitém                 I                                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající,           I navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po     I
I             I oxidativní                I oxidaci, až aldehydické tóny                     I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po plísni I tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní I
I             I                           I Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po korku  I po korku, korek                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po        I tóny po listu pelargonie, muškátu                I
I             I pelargonii                I                                                  I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I Chuť        I cizí, netypická pro víno  I jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika I
I             I vyrobené z hroznů révy    I pro danou odrůdu např. po aromatech, kovu,       I
I             I vinné                     I ropných produktech, filtračním materiálu, po     I
I             I                           I plastu                                           I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, neodpovídající I jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika I
I             I označení                  I pro danou odrůdu                                 I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, po nežádoucích I ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a       I
I             I těkavých látkách          I etylacetátu (odlakovači)                         I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I netypická, po nežádoucích I nečistá, po negativních živočišných, jogurtových I
I             I biologických procesech    I a máselno-mléčných tónech, po žluklém másle,     I
I             I                           I zkažených vejcích, druhotná fermentace, sirka    I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po myšině I po myších výkalech až vypečeném toastu           I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po oxidu  I štiplavá po oxidu siřičitém                      I
I             I siřičitém                 I                                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající,           I navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po     I
I             I oxidativní                I oxidaci, až aldehydické tóny                     I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po plísni I tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní I
I             I                           I Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po        I tóny po listu pelargonie, muškátu                I
I             I pelargonii                I                                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, po korku  I po korku, korek                                  I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající, prázdná   I dochuť vodová, bez extraktu                      I
I             I---------------------------I--------------------------------------------------I
I             I neodpovídající,           I jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až  I
I             I neharmonická, nevýrazná   I nepříjemná                                       I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I
I Perlení     I neodpovídající označení   I jiná než určuje tato vyhláška, bez perlení,      I
I (u šumivého I                           I slabé perlení vykazující známky tichého vína     I
I a perlivého I                           I u šumivého nebo perlivého vína, hrubé,           I
I vína)       I                           I krátkotrvající                                   I
I-------------I---------------------------I--------------------------------------------------I