přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Odstavec předpisu 369/2009
Vyhláška č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Příl.8

Příloha 8
Požadavky na množitelské porosty a osivo zelenin
Část I Přehled druhů
                                                      Tabulka 1
----------------------------- -------------------------------------------------------
Český název                   Latinský název
----------------------------- -------------------------------------------------------                              
Artyčok                       Cynara cardunculus L.
Bob zahradní                  Vicia faba L. (partim)
Brokolice                     Brassica oleracea L.
Celer bulvový                 Apium graveolens L.
Celer řapíkatý
Cibule                        Allium cepa L.
Echalion                         - skupina Cepa
Cibule sečka                  Allium fistulosum L.
Čekanka hlávková              Cichorium intybus L.
Čekanka pro puky
Čekanka průmyslová
Černý kořen                   Scorzonera hispanica L.
Česnek                        Allium sativum L.
Endivie  kadeřavá             Cichorium endivia L.
Eskariol
Fazol obecný keříčkový        Phaseolus vulgaris L.
Fazol obecný pnoucí
Fazol šarlatový               Phaseolus coccineus L.
Fenykl                        Foeniculum vulgare Mill.
Hrách  dřeňový                Pisum sativum L. (partim)
Hrách kulatosemenný
Hrách cukrový
Chilli                        Capsicum annuum L.
Chřest                        Asparagus officinalis L.
Kadeřávek                     Brassica oleracea L.
Kapusta hlávková              Brassica oleracea L.
Kapusta růžičková             Brassica oleracea L.
Karda                         Cynara cardunculus L.
Kedluben                      Brassica oleracea L.
Kerblík                       Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Kozlíček polníček             Valerianella locusta (L.) Laterr.
Kukuřice cukrová              Zea mays L. (partim)
Kukuřice pukancová
Květák                        Brassica oleracea L.
Lilek vejcoplodý              Solanum melongena L.
Mangold                       Beta vulgaris L.
Meloun cukrový                Cucumis melo L.
Meloun vodní                  Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai
Mrkev                         Daucus carota L.
Mrkev krmná
Okurka salátová               Cucumis sativus L.
Okurka nakládačka
Paprika                       Capsicum annuum L.
Pažitka                       Allium schoenoprasum L.
Petržel                       Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill
Pór                           Allium porrum L.
Rajče                         Lycopersicon esculentum Mill.
Reveň                         Rheum  rhabarbarum L.
Ředkvička                     Raphanus sativus L.
Ředkev
Řepa salátová                 Beta vulgaris L.
Salát                         Lactuca sativa L.
Šalotka                       Allium cepa L.  -  skupina Aggregatum
Špenát                        Spinacia oleracea L.
Tykev obecná                  Cucurbita pepo L.
Tykev velkoplodá              Cucurbita maxima Duchesne
Vodnice                       Brassica rapa L.
Zelí hlávkové bílé            Brassica oleracea L.
Zelí hlávkové červené         Brassica oleracea L.
Zelí pekingské                Brassica rapa L.
Anýz vonný*)                  Pimpinella anisum L.
Čtyřboč (špenát               Tetragonia tetragonoides (Pall.) Kuntze
novozélandský) *)
Kopr vonný*)                  Anethum graveolens L.
Koriandr setý*)               Coriandrum sativum L.
Majoránka zahradní*)          Origanum majorana L.
Pastinák setý*)               Pastinaca sativa L.
Řeřicha setá*)                Lepidium sativum L.
Tykev fíkolistá*)             Cucurbita ficifolia Bouché
Zelí čínské*)                 Brassica rapa L.
----------------------------- -------------------------------------------------------
*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může
   provést pouze u registrovaných odrůd.

Část II Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a nejvyšší povolený počet generací
Oddíl 1 Povolené kategorie a generace
                                                      Tabulka 2

---------------------------------- -------------------------------------------------------------------
              Druh                  Rozmnožovací materiál     Základní    Certifikovaný  Standardní
                                         předstupňů              RM            RM          osivo
                                    ----------------------- ------------ --------------- -------------
                                       SE 1         SE 2         E              C            S
---------------------------------- -------------------------------------------------------------------
Artyčok                                  x            x          x              x            x

Bob zahradní                             x            x          x              x            x

Brokolice                                x            x          x              x            x

Celer bulvový                            x            x          x              x            x

Celer řapíkatý

Cibule                                   x            x          x              x            x
Echalion

Cibule sečka                             x            x          x              x            x

Čekanka průmyslová                       x            x          x              x             

Čekanka hlávková                         x            x          x              x            x
Čekanka pro puky

Černý kořen                              x            x          x              x            x

Česnek                                   x            x          x              x            x

Endivie kadeřavá                         x            x          x              x            x
Eskariol

Fazol obecný keříčkový                   x            x          x              x            x

Fazol obecný pnoucí

Fazol šarlatový                          x            x          x              x            x

Fenykl                                   x            x          x              x            x

Hrách dřeňový                            x            x          x              x            x
Hrách kulatosemenný
Hrách cukrový

Chilli                                   x            x          x              x            x

Chřest                                   x            x          x              x            x

Kadeřávek                                x            x          x              x            x

Kapusta hlávková                         x            x          x              x            x

Kapusta růžičková                        x            x          x              x            x

Karda                                    x            x          x              x            x

Kedluben                                 x            x          x              x            x

Kerblík                                  x            x          x              x            x

Kozlíček polníček                        x            x          x              x            x

Kukuřice cukrová                         x            x          x              x            x
Kukuřice pukancová

Květák                                   x            x          x              x            x

Lilek vejcoplodý                         x            x          x              x            x

Mangold                                  x            x          x              x            x

Meloun cukrový                           x            x          x              x            x

Meloun vodní                             x            x          x              x            x

Mrkev                                    x            x          x              x            x
Mrkev krmná

Okurka salátová                          x            x          x              x            x
Okurka nakládačka

Paprika                                  x            x          x              x            x

Pažitka                                  x            x          x              x            x

Petržel                                  x            x          x              x            x

Pór                                      x            x          x              x            x

Rajče                                    x            x          x              x            x

Reveň                                    x            x          x              x            x

Ředkvička                                x            x          x              x            x

Ředkev
Řepa salátová                            x            x          x              x            x
Salát                                    x            x          x              x            x

Šalotka                                  x            x          x              x            x

Špenát                                   x            x          x              x            x

Tykev obecná                             x                    x          x              x            x

Tykev velkoplodá                         x            x          x              x            x

Vodnice                                  x            x          x              x            x

Zelí hlávkové bílé                       x            x          x              x            x

Zelí hlávkové červené                    x            x          x              x            x

Zelí pekingské                           x            x          x              x            x

Anýz vonný                               x            x          x              x            x

Čtyřboč (špenát novozélandský)           x            x          x              x            x

Kopr vonný                               x            x          x              x            x

Koriandr setý                            x            x          x              x            x

Majoránka zahradní                       x            x          x              x            x

Pastinák setý                            x            x          x              x            x

Řeřicha setá                             x            x          x              x            x

Tykev fíkolistá                          x            x          x              x            x

Zelí čínské                              x            x          x              x            x
---------------------------------- -------------------------------------------------------------------
Část III Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1 Předplodiny, počet a termíny přehlídek
                                                   Tabulka 3.1a
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
                                                                Porosty nemohou být zakládány na
Skupina zelenin,                       Kategorie                pozemcích, na kterých byly
rod, druh                                                       v předcházejícím období pěstovány:
                                                             -----------------------------------------
                                                                počet roků     předplodiny
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------                                                                
zeleniny rodu                SE, E, C                               4          rod Brassica
Brassica                     včetně linií a hybridů
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
zeleniny čeledi  Apiaceae    SE, E, C                               3          čeleď Apiaceae
(okoličnaté)                 
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
čekanka, endivie             SE, E, C                               3          tentýž nebo jiný druh
                                                                               rodu Cichorium
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
hrách a fazol                SE, E, C                               4          čeleď Fabaceae
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
rajče                        SE, E, C                               3          rajče
                             včetně linií a hybridů
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
řepa, mangold                SE, E, C                               5          rod Beta
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
ředkvička, ředkev            SE, E, C                               3          rod Raphanus
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
salát, špenát                SE, E, C                               2          tentýž nebo příbuzný
                                                                               botanický druh
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
ostatní druhy zelenin        SE, E, C                               1          tentýž nebo příbuzný
                             včetně linií a hybridů                            botanický druh
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
kořeninové rostliny          SE, E, C                               3          tentýž nebo příbuzný
                                                                               botanický druh
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------

                                                   Tabulka 3.1b
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
    Skupina zelenin, rod, druh     První                                    Druhá přehlídka
                                   přehlídka
                                   -------------------------- ----------------------------------------
                                                                  ve fázi
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
                                                                            po vytřídění sazeček u
sazečky všech dvouletých druhů              technologické zralosti          kořen.druhů a cibule, po
                                                                            selekci u brukvovitých
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
semenice všech dvouletých druhů                    kvetení                              
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
chřest, lilek a rajče                       technologické zralosti                      
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
kořeninové rostliny, kozlíček               technologické zralosti                   kvetení
polníček, řeřicha setá a reveň
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
hrách, fazol, meloun, okurky,                      kvetení                   technologické zralosti
paprika a tykev
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
kukuřice cukrová a pukancová                    před kvetením                        kvetení
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
ostatní jednoleté druhy                     technologické zralosti                   kvetení
------------------------------------------------------------ -----------------------------------------
Oddíl 2 Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů
                                                 Tabulka 3.2.1
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
         Druh                  SE, E                                   C
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
                               500 m                                 300 m
anýz, fenykl, koriandr
                                            od porostu jiné odrůdy téhož druhu
                                   300 m                                           100 m
                                              od planých rostlin téhož druhu
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
brokolice, kedluben,          1000 m                                 600 m
kadeřávek, kapusta,
květák, zelí
                          od  zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                           odrůdy - od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica  oleracea L.
                                               500 m                                        300 m
                          od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných k vzájemnému sprášení
                                                    s pěstovaným druhem
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
celer a petržel                500 m                                 300 m
cibule, echalion,
pažitka, pór (semenice)
                                                od jiné odrůdy téhož druhu
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
čekanka, endivie,             1 000 m                               1 000 m
eskariol
                                         od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu
                                             600 m                                           300 m
                                             od jiné odrůdy sledovaného druhu
                                    300 m                                            100 m
                                                     od plané čekanky
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
zelí pekingské, vodnice       1 000 m                                600 m
                          od  zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                           odrůdy - od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
kukuřice cukrová a             500 m                                         300 m
pukancová
                                            od jiného prášícího zdroje kukuřice
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
                               500 m                                 300 m
mrkev (včetně krmné)
                                         od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve1)
                                     300 m                                          100 m
                                                od mrkve lesní - mrkvouse2)
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
okurka, meloun, tykev         1000 m                                 700m
                                           od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu

------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
pastinák                       500 m                                 300 m
                                                od jiné odrůdy téhož druhu
                                    300 m                                          100 m
                                              od kvetoucího planého pastináku
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
paprika, chilli                500 m                                 300 m
                          mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými
                                    300 m                                           200 m
                                                      od jiné odrůdy
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
ředkev, ředkvička              500 m                                 300m
                                                      od jiné odrůdy
                                    300 m                                              100m
                                                od kvetoucí ohnice polní 2)
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
řepa, mangold                 1 000 m                                600m
                                od odrůdy stejného poddruhu patřící k jiné skupině odrůd3)
                                              600 m                                   300 m
                               od odrůdy stejného poddruhu patřící ke stejné skupině odrůd3)
                                   1 000 m                                      1 000 m
                                   od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta neuvedeného výše
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
salát                          500 m                                 300 m
                                                      od jiné odrůdy
                                     50 m                                                50 m
                                               od kvetoucí lociky kompasové
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
špenát                             1000 m                                          600 m
                                                      od jiné odrůdy
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
hrách                                   izolace k zamezení mechanické příměsi během sklizně:
                                                            2 m
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
ostatní druhy zelenin          500 m                                 300 m
                           od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu
                                                          odrůdy
                                    300 m                                        100 m
                          od ostatních zdrojů pylu náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným
                                                          druhem
------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
1) C - ve vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny ojediněle vyskytovat.
2) Do 50 m ojediněle, nad 50 m 10 rostlin na 10 m
2
.
3) Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin uvádí tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Další požadavky:
- každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou nejméně 1 m širokou,
- od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tabulce 3.2.1, se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je stanovena izolace,
- v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí vyskytovat plevelné rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu opylení,
- izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.
Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin podle morfologických znaků:
 

Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold:
Tabulka 3.2.2 -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- 1 Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 2 Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 3 Zelený řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 4 Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel 5 Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením -------------- -----------------------------------------------------------------------------------
Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová:
Tabulka 3.2.3 -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Skupina Znaky -------------- ----------------------------------------------------------------------------------- 1 Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 2 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá 3 Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá 4 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 5 Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 6 Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová -------------- -----------------------------------------------------------------------------------
Oddíl 3 Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Výskyt škodlivých organizmů snižujících následně osivovou hodnotu musí být v co nejnižší míře.
Část IV Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- Pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně rostoucích rostlin, které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo kontaminovat množené osivo:
o chorobami, přenosnými osivem, nebo
o svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva.
- Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené osivo.
- Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo fázích vývoje nejméně jednou.
- Požadavky na izolační vzdálenosti - minimální vzdálenosti od všech zdrojů nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem (včetně virových chorob přenosných osivem a divoce rostoucích rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
                             Druh                                       Minimální vzdálenost1)2)
                                                                 ---------------------------------
                                                                     SE, E                 C
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
druhy rodů Beta a Brassica - od         zdrojů cizího pylu, který může      1 000 m              600 m
způsobit značné zhoršení odrůdy
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
druhy rodů Beta a Brassica - od ostatních zdrojů cizího pylu         500 m               300 m
ovlivňujícího odrůdu
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů cizího pylu,           500 m               300 m
který může způsobit značné zhoršení odrůdy
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
všechny ostatní cizosprašné druhy - od ostatních zdrojů cizího       300 m               100 m
pylu ovlivňujícího odrůdu
---------------------------------------------------------------- ---------------------------------
1) Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, existuje-li dostatečná ochrana proti nežádoucímu cizosprášení a proti přenosu chorob přenosných osivem.
2) Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské porosty a na běžné pěstební porosty kvetoucí ve stejné době jako sledovaný množitelský porost.
- Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
- Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a odrůdovou čistotu.
- Osivo používané k množení musí být v rámci možností bez škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím a v případě potřeby je osivo namořeno.
- Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu na co nejnižší úrovni.
Část V Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Oddíl 1 Výčet a rozsah úředních zkoušek potřebných ke zjištění vlastností rozmnožovacího materiálu


Oddíl 2 Požadavky na vlastnosti osiva
                                                   Tabulka 5.2
---------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
          Druh              Kategorie osiva      Vlhkost    Klíčivost       Čistota       Příměs        Hmotnost
                                                 nejvýše     nejméně        nejméně        semen      laboratorního
                                                     %          %              %          jiných    vzorku v gramech
                                                    1)                        3)        rostlinných
                                                                                           druhů
                                                                                             %
---------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
           1                       2                3           4              5             6              7
---------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
artyčok                           SE,E             10,0        65            96,0           0,5            900

karda                             C,S

bob zahradní                      SE,E             16,0        80            98,0           0,1           1000
                                  C,S

brokolice, kadeřávek              SE,E             10,0        75            97,0           1,0            100
                                  C,S

celer                             SE,E             13,0        70            97,0           1,0            25
                                  C,S

cibule                            SE,E             13,0        70            97,0           0,5            80

šalotka                           C,S

echalion

cibule sečka                      SE,E             13,0        65            97,0           0,5            50
                                  C,S

čekanka průmyslová                SE,E             14,0        80            97,0           1,0            50
                                   C

čekanka                           SE,E             14,0                65            95,0           1,5            50
pro puky                          C,S
čekanka hlávková

černý kořen                       SE,E             13,0        70            95,0           1,0            300
                                  C,S

česnek                            SE,E             13,0        65            97,0           0,5            20
                                  C,S

endivie kadeřavá                  SE,E             13,0        65            95,0           1,0            40

eskariol                          C,S

fazol obecný                      SE,E             16,0        75            98,0           0,1           1000
                                  C,S

fazol šarlatový                   SE,E             16,0        80            98,0           0,1           1000
                                  C,S

fenykl                            SE,E             12,0        70            96,0           1,0            180
                                  C,S

hrách                             SE,E             16,0        80            98,0             0,1         1000
                                  C,S

chřest                            SE,E             13,0        70            96,0           0,5           1000
                                  C,S

kapusta, kedluben,                SE,E             10,0        75            97,0           1,0            100

zelí hlávkové                     C,S

zelí pekingské                    SE,E             10,0        75            97,0           1,0            70
                                  C,S

kerblík                           SE,E             13,0        70            96,0           1,0            60
                                  C,S

kozlíček polníček                 SE,E             13,0        65            95,0           1,0            70
                                  C,S

kukuřice cukrová                  SE,E             14,0       85 4)          98,0           0,1           1000
a pukancová                       C,S

květák                            SE,E             10,0        70            97,0           1,0            100
                                  C,S

lilek vejcoplodý                  SE,E             12,0        65            96,0           0,5            150
                                  C,S

mangold                           SE,E             15,0        70            97,0           0,5            500
                                  C,S

meloun vodní                      SE,E             13,0        75            98,0           0,1           1000
                                  C,S

meloun cukrový                    SE,E             13,0        75            98,0           0,1            150
                                  C,S

mrkev                             SE,E             13,0        65            95,0            1,0           30
včetně krmné                      C,S

okurka                            SE,E             13,0        80            98,0           0,1            150
                                  C,S

paprika, chilli                   SE,E             13,0        65            97,0           0,5            150
                                  C,S

pažitka                           SE,E             13,0        65            97,0           0,5            30
                                  C,S

petržel                           SE,E             13,0        65            97,0           1,0            40
                                  C,S

pór                               SE,E             13,0        65            97,0           0,5            70
                                  C,S

rajče                             SE,E             13,0        75            97,0           0,5            20
                                  C,S

reveň                             SE,E             13,0        70            97,0           0,5            450
                                  C,S

ředkev, ředkvička                 SE,E             10,0        70            97,0           1,0            300
                                  C,S

řepa salátová kromě               SE,E             15,0        70            97,0           0,5            500
„Cheltenham beet“                 C,S

řepa salátová                     SE,E             15,0        50            97,0           0,5            500
„Cheltenham beet “                C,S

salát                             SE,E             13,0        75            95,0           0,5            30
                                  C,S

špenát                            SE,E             13,0        75            97,0           1,0            250
                                  C,S

tykev obecná                      SE,E             13,0        75            98,0           0,1           1000
                                  C,S

tykev                             SE,E             13,0        80            98,0           0,1           1000
velkoplodá                        C,S

vodnice                           SE,E             10,0        80            97,0           1,0            70
                                  C,S

anýz vonný                        SE,E             13,0        65            98,0           0,5            70
                                  C,S                                        95,0           1,0

čtyřboč (špenát                   SE,E             13,0        80 2)         99,0           0,5           1000
novozélandský)                    C,S                                        97,0           1,0

kopr vonný                        SE,E             13,0        55            97,0           0,5            40
                                  C,S                                        95,0           1,0

koriandr setý                     SE,E             13,0        70            99,0           0,5            400
                                  C,S                                        97,0           1,0

majoránka zahradní                SE,E             13,0        60            96,0           0,5            25
                                  C,S                                        93,0           1,0

pastinák setý                     SE,E             13,0        70            97,0           0,5            100
                                  C,S                                        95,0           1,0

řeřicha setá                      SE,E             13,0        80            98,0           0,5            60
                                  C,S                                        96,0           1,0

tykev fíkolistá                   SE,E             13,0        75            98,0           0,1            350
                                  C,S

zelí čínské                       SE,E             13,0        75            98,0           0,5            70
                                  C,S                                        97,0           1,0
---------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------
1) Vlhkost osiva zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.
2) Průměrný počet klíčenců na 100 plodů.
3) Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu.
4) U super sladkých typů kukuřice cukrové je požadovaná minimální klíčivost snížena na 80 %. Úřední návěska nebo návěska dodavatele musí v takovém případě obsahovat text „Klíčivost nejméně 80 %“
Další požadavky:
- odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný rozmnožovací materiál a standardní osivo je následně kontrolována ve vegetačních zkouškách,
- mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka 5.3.
Oddíl 3 Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů
                                                   Tabulka 5.3

------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
    Plodina                        Škodlivý organismus                     Kategorie    Nejvyšší
                                                                                     povolený výskyt
------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
 Fazol obecný   Colletotrichum lindemuthianum (Sacc. et Magn.) Scribn.     SE, E, C        1 %
                Xanthomonas campetris pv. phaseoli (Smith) Dye.                            0 %
------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
     Salát      Botrytis spp.                                              SE, E, C       10 %
                Virus salátové mozaiky                                     SE, E, C        1 %
------------------------------------------------------------------------- ---------------------------
     Rajče      Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith)       SE, E, C        0 %
                Davis et al.
                Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Doidge) Dye        SE, E, C        0 %
------------------------------------------------------------------------- ---------------------------                               
Osivo luskových zelenin nesmí být napadeno následujícími škůdci:
Acanthoscelides obtectus Say
Bruchus affinis Frölich
Bruchus atomarius (Linnaerus)
Bruchus pisorum (Linnaerus)
Bruchus rufimanus Boheman
Část VI Návěska
Úřední návěska osiva zelenin kategorie rozmnožovací materiál předstupňů nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“ nebo „šlechtitelský rozmnožovací materiál“
- generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno- (měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- název a adresa dodavatele
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Úřední návěska osiva zelenin kategorie základní rozmnožovací materiál nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
- pro základní osivo, u něhož hybrid nebo inbrední linie, ke které základní osivo patří, jsou zapsány ve společném katalogu:
název komponentu, pod kterým byl úředně povolen, s odkazem na výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný v případě hybridu nebo množitelské linie, které jsou určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné odrůdy, slovem „komponent“,
- pro základní osivo v ostatních případech:
název komponentu, ke kterému základní osivo patří a který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou odrůdu, s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský komponent) nebo bez něj a doplněný slovem „komponent“,
- pro certifikované osivo:
název odrůdy, ke které osivo patří, doplněný slovem „hybrid“
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno-(měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- název a adresa dodavatele
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
- přezkoušeno (měsíc a rok) v případě, že byla přezkoušena alespoň klíčivost
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou hmotností
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Část VII Malé balení
Oddíl 1 Nejvyšší povolená hmotnost malého balení osiva zelenin
                               
                            Tabulka 7.1
-------------------------------------------------------------- -------------------
                            Druhy                               Nejvyšší hmotnost
                                                                rozmnožovacího
                                                                materiálu
                                                                (bez aditiv)
                                                                v kg
-------------------------------------------------------------- -------------------
  1. luskové zeleniny                                                  5,0
-------------------------------------------------------------- -------------------                                                                         
  2. cibule,  echalion,  kerblík,  chřest,  mangold,  řepa             0,5
     salátová, vodnice, meloun vodní, tykev velkoplodá, tykev            
     obecná,  mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen,  špenát,            
     kozlíček polníček                                                   
-------------------------------------------------------------- -------------------                                                                         
  3.  ostatní druhy                                                    0,1
-------------------------------------------------------------- -------------------

Oddíl 2 Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
- slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- čistá nebo hrubá hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
- slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“, lze uvést konec hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva směsi standardních osiv odrůd jednoho druhu zeleniny obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- název a adresa dodavatele
- rok uzavření vyjádřený slovy: „uzavřeno v roce ... (rok)“ nebo rok posledního odběru vzorků pro účely poslední zkoušky klíčivosti vyjádřený slovy: „vzorkováno v roce ... (rok)“
- slova „směs odrůd ... (název druhu)“
- názvy odrůd a podíly jednotlivých odrůd vyjádřené čistou hmotností nebo počtem semen
- kategorie
- číslo partie
- čistou nebo hrubou hmotnost nebo počet semen, v případě, že je uvedena hmotnost a byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin, obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a orientační poměr mezi hmotností čistého osiva nebo klubíček a celkovou hmotností
- případně slova „spotřebujte do ... (měsíc a rok)“
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek, bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“, jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.“