Vědecký výbor pro modifikované potraviny a krmiva

Vítáme Vás na stránkách Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva

Vyhodnocení činnosti výboru za rok 2018

8. 1. 2019

Činnost Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva (VVG) probíhala na základě plánu práce navrženého 16.11.2017 a schváleného 30.1.2018 KSBP MZe ČR.

Nejdůležitějším úkolem, který Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2018 průběžně plnil, bylo posuzování nových žádostí o uvádění GM potravin a krmiv do oběhu v EU.

Byly posuzovány údaje uváděné v žádostech podaných podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech a zpracovávání odborných stanovisek k těmto žádostem, v souladu se statutem VVG.

VVG se zabýval ve svých stanoviscích také vypořádáním připomínek/námitek jednotlivých členských států k žádostem podávaným dle nařízení EP a Rady (ES) č. 1829/2003, a zároveň na úrovni vyhodnocoval protichůdné závěry některých vědeckých publikací. Dále byly vypracovávány pozice k materiálům EFSA . Veškeré zakázky KS BP byly zpracovány, vyhodnoceny a hodnocení zaslána na MZe ČR pro potřeby KS BP.

V souvislosti s počtem GMO uváděných do oběhu v EU a podléhajícím hodnocení a současně s narůstajícím počtem GMO ve světě se členové zabývali i dalšími GMO.

V roce 2018 vypracoval VVG celkem 14 stanovisek pro potřeby KS BP MZe ČR.

Členové VVG vypracovali v roce 2018 odbornou studii s názvem: Příprava studie Rezidua pesticidů v GM plodinách II (Ovesná et al). Materiál je dostupný http://eagri.cz/public/web/gmo/prezentace/studie-vvg/studie-vvg-2018.html

V průběhu roku 2018 členové výboru rovněž aktivně vystupovali na různých tuzemských i zahraničních pracovních setkáních. Se závěry a poznatky z těchto akcí pak byli ostatní členové výboru a přizvaní hosté seznamováni na zasedáních VVG, která se uskutečnila ve VÚRV, v.v.i. dne 11.10. 2018 a 18.10.2018.

         

Přílohy

Stáhnout (pdf, 189 kB)
Stáhnout (pdf, 258 kB)

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.