Vědecký výbor pro modifikované potraviny a krmiva

Vítáme Vás na stránkách Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva

Vyhodnocení činnosti výboru za rok 2016

12. 1. 2017

Nejdůležitějším úkolem, který Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2016 průběžně plnil, bylo posuzování nových žádostí o uvádění GM potravin a krmiv do oběhu v EU. 
Byly posuzovány údaje uváděné v žádostech podaných podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech a zpracovávání odborných stanovisek k těmto žádostem, v souladu se statutem VVG. 
VVG se zabýval ve svých stanoviscích také vypořádáním připomínek/námitek jednotlivých členských států k žádostem podávaným dle nařízení EP a Rady (ES) č. 1829/2003, a zároveň na úrovni vyhodnocoval protichůdné závěry některých vědeckých publikací. 
Dále byly vypracovávány pozice k materiálům EFSA .
Veškeré zakázky KS BP byly zpracovány, vyhodnoceny a hodnocení zaslána na MZe ČR pro potřeby KS BP.
V souvislosti s počtem GMO uváděných do oběhu v EU a podléhajícím hodnocení a současně s narůstajícím počtem GMO ve světě se členové zabývali i dalšími GMO. 
V roce 2016 vypracoval VVG celkem 13 stanovisek pro KS BP MZe ČR.

Členové VVG v průběhu roku 2016 rovněž aktivně vystupovali na různých pracovních setkáních.
Se závěry a poznatky z těchto akcí pak byli ostatní členové výboru a přizvaní hosté seznámeni na zasedání VVG, které se uskutečnilo dne 18. listopadu 2016.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.