93/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. března 2000, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta: Čl.I Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, se mění takto: 1. V § 1 písm. h) se slovo "jáhly" nahrazuje slovem "jáhlami". 2. V § 1 písm. l) se slova "a určené ke zvláštnímu užití" zrušují. 3. V § 3 odst. 1 se slova "a rýže" zrušují. 4. V § 3 odst. 3 se slovo "druh" nahrazuje slovem "rod". 5. V § 6 písmeno a) zní: "a) těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí,". 6. V § 6 písm. d) se slova "čerstvých nebo sušených" zrušují. 7. V § 6 písmeno e) zní: "e) těstovinami bezvaječnými těstoviny vyrobené bez přídavku vajec,". 8. V § 11 písm. b) se za slova "nejméně 400 g" a za slova "s výjimkou krájeného" vkládá čárka. 9. V § 11 písmeno e) zní: "e) trvanlivým pečivem výrobky vyrobené zejména z mouky, popřípadě dalších surovin, přídatných látek a látek určených k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %; popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené,". 10. V § 13 písm. d) se slova "z celkového" nahrazují slovy "vztaženo na celkové". 11. V § 13 písm. e) se slova "z celkového" nahrazují slovy "vztaženo na celkové". 12. V § 15 se odstavec 1 zrušuje a zároveň se zrušuje označení odstavce 2. 13. V § 16 písm. a) se slova "po tepelné úpravě" zrušují. 14. V § 16 písm. f) se slova "s 33 % obsahem mléčného tuku nebo vyšlehaná trvanlivá smetana ke šlehání s nejméně 28 % obsahem mléčného tuku" zrušují. 15. V § 16 písm. h) se za slovo "sušině" vkládá slovo "náplně". 16. Příloha č. 1 zní: "Příl.1 Členění na skupiny a podskupiny +----------------------+-----------------+----------------------+ | Druh | Skupina | Podskupina | +----------------------+-----------------+----------------------+ |mlýnské obilné výrobky|mouka |hladká mouka | | | |polohrubá mouka | | | |hrubá mouka | | | |celozrnná mouka | | +-----------------+----------------------+ | |krupice |hrubá pšeničná krupice| | | |kukuřičná krupice | | | |jemná pšeničná krupice| | +-----------------+----------------------+ | |vločky | | | +-----------------+----------------------+ | |trhanka | | | +-----------------+----------------------+ | |kroupy |perličky | | | |lámanka | | | |malé kroupy | | | |ostatní kroupy | | +-----------------+----------------------+ | |jáhly | | | +-----------------+----------------------+ | |pohanka | | | +-----------------+----------------------+ | |klíčky | | | +-----------------+----------------------+ | |obiloviny pro | | | |přímou spotřebu | | | +-----------------+----------------------+ | |směsi z obilovin |musli | | | |sypká směs | | +-----------------+----------------------+ | |dlouhozrnná rýže |pololoupaná rýže | | |střednězrnná rýže|loupaná rýže | | |kulatozrnná rýže |neloupaná rýže | | | |parboiled rýže". | +----------------------+-----------------+----------------------+ 17. V příloze č. 2 odstavci "Mouky" pododstavci "Fyzikální a chemické požadavky" věta třetí zní: "Mouky nesmějí být chemicky běleny". Věta čtvrtá se zrušuje. 18. V příloze č. 2 tabulka 1 zní: "Tabulka 1 +------------------------+-------------------------------+-------------------------+ | Podskupina | Granulace *1 |Minerální látky (popel)*2| | | (velikost ok/propad) | (% hmot. v sušině) | | | (mikrom/%) | nejvýše | +------------------------+-------------------------------+-------------------------+ |Mouky hladké | | | |z toho: | | | |pšeničná světlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,60 | |pšeničná polosvětlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,75 | |pšeničná chlebová |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 1,15 | |žitná světlá (výražková)| | 0,65 | |žitná tmavá (chlebová) | | 1,10 | +------------------------+-------------------------------+--------------------- ----+ |Mouky polohrubé |366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75| 0,50 | +------------------------+-------------------------------+-------------------------+ |Mouky hrubé |485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15| 0,50 | +------------------------+-------------------------------+-------------------------+ |Mouky celozrnné pšeničné|2800/nejméně 96 | 1,90 | +------------------------+-------------------------------+-------------------------+ *1 granulace velikost podílu částic, které propadají sítem o stanovené velikosti ok *2 minerální látky (popel) nespalitelné látky, které zůstanou po spálení vzorku za stanovených podmínek". 19. V příloze č. 2 tabulka 3 zní: "Tabulka 3 Krupice +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ | Druh | Minerální látky | Vlhkost | Granulace (mikrom/%) | | | (popel) |(% hmotnosti)| (velikost ok/propad) | | | (% hmotnosti | nejvýše | | | |v sušině) nejvýše| | | +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice pšeničná | | | | |hrubá | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice pšeničná | | | | |jemná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice jemná pšeničná| | | | |dehydrovaná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice kukuřičná | 0,90 | 15,0 | -". | +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ 20. V příloze č. 2 tabulce 4 řádku "ovesné drcené" se hodnota "0,5" zrušuje. 21. V příloze č. 2 tabulce 5 se za slova "Minerální látky" vkládá slovo "(popel)". 22. V příloze č. 2 tabulce 8 se v nadpisu sloupce "Minerální nečistoty" doplňuje odkaz "*4" a řádek "ostatní" se zrušuje. 23. V příloze č. 2 tabulce 9 řádek "Chuť" se za slovo "pohanka" doplňuje slovo "loupaná". 24. V příloze č. 2 tabulce 10 se slovo "dehydrované" nahrazuje slovy "tepelně stabilizované". 25. V příloze č. 2 tabulce 11 se za slova "Minerální nečistoty" doplňuje odkaz "*4". 26. V příloze č. 2 tabulka 13 zní: "Tabulka 13 Fyzikální a chemické požadavky +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |Směsi pro užití |Vlhkost v % nejvýše|Popel v % nejvýše| +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na chlebové výrobky | 14,0 | 4,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo běžné | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo jemné | 14,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na šlehané nebo třené hmoty | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu trvanlivého pečiva vč.| | | |perníků | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu smažených výrobků | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu obilné kaše | 15,0 | - | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu moučníků bez cukru | 15,0 | - ". | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ 27. V příloze č. 6 tabulce 1 se v řádku "Vzhled a tvar" slova "nebo druhů" zrušují a v řádku "Barva" a v řádku "Vůně a chuť" se slova "nebo potravním doplňkům" zrušují. 28. V příloze č. 6 tabulka 2 zní: "Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky +-------+---------------------+-------+---------+ | |těstoviny |nejméně| nejvýše | +-------+---------------------+-------+---------+ |Vlhkost|- sušené | - | 13 % | | |- nesušené | 20 % | 30 % | | |- zmrazené | 20 % | 38 % | | |- balené vakuově či | 20 % | 38 %". | | | v inertní atmosféře| | | +-------+---------------------+-------+---------+ 29. V příloze č. 8 tabulka zní: "Členění na druhy a skupiny +----------------+-------------------+ |Druh |Skupina | +----------------+-------------------+ |Chléb |pšeničný | | |žitný | | |žitno pšeničný | | |pšenično žitný | | |celozrnný | | |vícezrnný | | |speciální | +----------------+-------------------+ |Běžné pečivo |pšeničné | | |žitné | | |žitno pšeničné | | |pšenično žitné | | |celozrnné | | |vícezrnné | | |speciální | +----------------+-------------------+ |Jemné pečivo | | +----------------+-------------------+ |Trvanlivé pečivo|sušenky | | |ze šlehaných hmot | | |oplatky | | |perníky | | |suchary | | |preclíky | | |trvanlivé tyčinky | | |knäckebrot | | |crackerové pečivo | | |extrudované výrobky| | |pufované výrobky | | |macesy | | |piškoty". | +----------------+-------------------+ 30. V příloze č. 10 tabulka zní: "Přípustné záporné hmotnostní odchylky +-------------------------------------------+----------------+ |Chléb nebalený | nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Chléb balený | nejvýše - 5 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Běžné pečivo o hmotnosti do 300 g| nejvýše - 7 % | | nad 300 g| nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Jemné pečivo o hmotnosti do 150 g| nejvýše - 7 % | | nad 150 g| nejvýše - 6 % | +-------------------------------------------+----------------+ |Trvanlivé pečivo o hmotnosti do 50 g| nejvýše - 11 % | | 51 - 100 g| nejvýše - 9 % | | 101 - 250 g| nejvýše - 7 % | | 251 - 500 g| nejvýše - 5 % | | nad 500 g| nejvýše - 3 %".| +-------------------------------------------+----------------+ 31. V příloze č. 13 tabulka zní: "Přípustné záporné hmotnostní odchylky +-------------------------------------+----------------------+ |Výrobky o hmotnosti do 150 g| nejvýše - 8 % | | nad 150 g| nejvýše - 7 % | +-------------------------------------+----------------------+ Čl.II Přechodná ustanovení (1) Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů. (2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat do 1. září 2001. Čl.III Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2000. Ministr: Ing. Fencl v. r.