Hostitelské spektrum
Patogen napadá cukrovou řepu (Beta vulgaris var. altissima), krmnou řepu (Beta vulgaris var. rapacea), červenou (salátovou) řepu (Beta vulgaris var. vulgaris), listový a řapíkatý mangold (Beta vulgaris var. cicla), dále hořčici setou (Sinapsis alba), řepku olejku (Brassica napus var. oleifera), lociku salátovou-salát (Lactuca sativa), špenát setý (Spinacia oleracea) atd.
Vyskytuje se i na mnoha druzích plevelů jako je kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), ptačinec prostřední (Stellaria media), starček obecný (Senecio vulgaris), kolenec rolní (Spergula arvesis), rozrazily (Veronica spp.) aj.
Příznaky poškození/napadení
BMYV patří mezi RNA viry. Virová částice má tvar dvacetistěnu a velikost 26 nm. Příznakem napadení je postupné zesvětlení listových pletiv a difúzní chlorotické skvrny a plochy mezi listovými žilkami. Později se objevuje oranžovo-nažloutlé zbarvení listů, často dochází k následnému napadení houbovými patogeny (Alternaria spp.), které způsobují rozsáhlé nekrózy na listech, nakonec dochází k předčasnému odumření listů. Listy napadených rostlin jsou tuhé a křehké. Zpočátku se choroba vyskytuje ohniskovitě, později se šíři i plošně. Determinace virových žloutenek se provádí několika diagnostickými způsoby, pomocí imunologických (ELISA) nebo molekulárně genetických metod (PCR), případně indikátorových rostlin.
Možnost záměny poškození/napadení
Záměna příznaků je možná s virem žloutnutí řepy (BYV), který způsobuje žluté zabarvení listů a později drobné načervenalé nekrózy. Běžné jsou i směsné infekce oběma viry.
Životní cyklus
K přenosu dochází prostřednictvím přenašečů (vektorů) kterými jsou mšice, zejména mšice broskvoňová (Myzus persicae), při delším sání i mšice maková (Aphis fabae), případně mšice Macrosiphum euphorbiae. Virus je přenášen perzistentně. Mšice získávají virus při nabývacím (akvizičním) sání infikovaných rostlin. Minimální doba nabývacího sání mšicí M. persicae je 2 hod. Maximální účinnost přenosu je však po 48 hodinách nabývacího sání. Latentní období BMYV ve vektoru je nejméně 24 hodin, kdy virus prochází trávícím ústrojím do hemolymfy a nakonec do slinných žláz. Když nabývací sání trvalo dostatečně dlouho, virus může být přenesen do rostliny inokulačním sáním trvajícím i méně než půl hodiny. Optimální doba potřebná pro přenos viru mšicí M. persicae je 24 až 32 hodin. Virus se v těle mšice nemnoží, ale přetrvává po celý život. Nymfy mšic jsou schopny přenášet virus i po svlékání. Virus také není přenášen z vektoru na viviparní potomstvo. Mírné zimy a teplá jara podporují přežití a rychlý vývoj a šíření mšic přenášejících viry.
Hospodářský význam
Virové žloutenky mohou snížit výnos bulev až o 20–30 %, BMYV může způsobit ztráty výnosu cukru až 50 %. Škodlivost závisí na včasnosti zásahu proti přenašečům co nejdříve na počátku napadení porostu. Nejvyšší ztráty způsobují časné infekce.
Nepřímé metody monitoringu
Sledování letové aktivity mšic (
sací pasti ÚKZÚZ,
Aphid Bulletin).
Sledování vývoje vektorů choroby pomocí software automatických meteorologických stanic (teplotní modely vývoje) nebo webových aplikací.
Prognóza výskytu
Neexistuje. Dle výskytu v předchozím roce.
Rozhodování o provedení ošetření
Prahy škodlivosti
- Ošetřuje se co nejdříve při zjištění výskytu mšic.
Provádění ochranných opatření
Preventivní opatření
- Proti viru BMYV neexistují zatím žádné odolné odrůdy.
- Ochrana proti přenašečům (vektorům) - mšici broskvoňové (Myzus persicae) a mšici makové (Aphis fabae).
- Likvidace hostitelských plevelných rostlin včetně plevelných řep.
- Hluboká orba po sklizni řepy s důsledným zaklopením zbytků rostlin.
- Úklid skládek řepy.
- Časnější setí řepy, aby rostliny řepy byly v období hlavního náletu mšic ve fázi, kdy již nejsou citlivé k infekci viry.
Nechemické metody ochrany rostlin
Biologická a biotechnická ochrana
V širším slova smyslu lze chápat biologickou ochranu jako prostředky na ochranu rostlin, mezi které patří mikroorganismy, makroorganismy, růstové regulátory hmyzu a rostlin, nejrůznější rostlinné extrakty apod. Jinými slovy se jedná o takové metody regulace škodlivých organismů, při nichž se nevyužívá průmyslově vyrobených syntetických pesticidů. Tyto přípravky lze používat v systémech ekologického zemědělství.
Chemická ochrana rostlin
Proti virovým chorobám rostlin není v současné době přímá chemická ochrana možná.
Rezistence škodl. org. a antirezistentní strategie
K zabránění vzniku rezistentních populací k účinné látce nebo jiným účinným látkám se stejným mechanismem působení je třeba dodržovat doporučené dávky i počet aplikací přípravku.
Hodnocení účinnosti ochrany
Účinnost ochrany hodnotíme srovnáním s kontrolní – neošetřenou variantou.
Provádí se pomocí tříbodové stupnice: 1 – velmi dobrá účinnost, 2 – uspokojivá účinnost, 3 – neuspokojivá účinnost.
Odkazy a použité zdroje
Bittner, Vít, Běhal, R. Škodlivé organismy cukrovky – Abiotikózy, choroby, škůdci, plevele. Vydal MARIBOHILESHÖG ApS, Hertická 435, Slavkov, 2018
Polák, J., Chod, J. The occurrence of beet mild yellowing virus in Czechoslovakia. 1975. Biologia plantarum 17:304-308