Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Výskyt hraboše polního v září 2020

5. 10. 2020

Z dat monitoringu ÚKZÚZ vyplývá, že celorepublikový průměr intenzity hrabošů dosáhl v září 1059 aktivních východů z nor na hektar, což u ozimých plodin, které jsou v tuto chvíli nejohroženější, odpovídá 5,3násobku prahu škodlivosti (práh škodlivosti pro podzimní období je 200, u trvalých kultur a víceletých porostů 400 aktivních východů z nor na hektar). Nejvíce ohrožené jsou stále porosty v Ústeckém a Středočeském kraji, kde lokálně přetrvávají výskyty přesahující 20násobek prahu škodlivosti. K mírnému poklesu početnosti došlo pouze na několika jejich lokalitách. Značné riziko pak hrozí v kraji Pardubickém a Královéhradeckém. Hraboši se šíří i do lokalit Jižních Čech.

V současnosti pokračuje monitoring ÚKZÚZ v ozimech, meziplodinách, dále v jetelotrávách, vojtěšce, jeteli a trvalých kulturách, včetně sadů a vinic. Stále platí, že hraboš se vyskytuje mozaikovitě a lokálně způsobuje škody i v tomto roce.

Aktuální počet okresů ohrožených kalamitním výskytem hraboše polního je 26. V těchto okresech ÚKZÚZ doporučil nevysévat meziplodiny, jako jedno z důležitých preventivních opatření v boji proti přemnoženým hrabošům.

Mezi opatření, která ÚKZÚZ v boji proti hraboši dále doporučuje mimo důkladné předseťové přípravy je i odstranění výdrolu polních plodin, které slouží jako úkryt a zdroj potravy. Ze zkušeností minulého roku očekáváme opakovanou rekolonizaci ploch s letošními ozimy. Lokálně lze předpokládat náhradu poškozených porostů novými osevy (v ojedinělých případech
až 20 % ploch ozimů).

Jakmile hraboši začnou zpátky migrovat na osetá pole, je vhodné využít např. výběrové aplikace rodenticidů do nor – manuální nebo pomocí upravených strojů, které ukládají návnadu do umělých nor.

Inspektoři ÚKZÚZ nadále sledují aktuální vývoj populací tohoto škůdce a průběžně informují veřejnost na webu ÚKZÚZ a prostřednictvím Rostlinolékařského portálu.

Aktuální míra rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích jsou zobrazena v příloze.

Ivana Kršková, tisková mluvčí

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.