Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Všem nám záleží na tom, abychom konzumovali bezpečné a kvalitní potraviny. Jejich cesta začíná u půdy a pokračuje k volbě správné odrůdy, osivům, sadbě, hnojivům a přípravkům na ochranu rostlin. Bez toho všeho zemědělské plodiny strádají, mají potíže se svým zdravým vývojem a výsledkem je špatná sklizeň. Abychom naopak sklízeli dostatek a ve skvělé kvalitě, a ještě co nejvíce šetřili životní prostředí, v tom všem pomáhá naše zkušebnictví, kontrola a rostlinolékařství.

Výskyt hraboše polního v květnu 2020

4. 6. 2020

Celorepublikový průměr intenzity výskytu hrabošů dosáhl v květnu 1,7násobku prahu škodlivosti (83 aktivních nor na ha, vztaženo k prahu škodlivosti 50 nor/ha). Populace hraboše klesly na úroveň odpovídající počátku roku let bez gradace. Překročení aktuálního prahu škodlivosti (200 aktivních nor na ha), který platí od 1. 6., se drží na jižní Moravě a v jižních Čechách. Mírné riziko představuje též Moravskoslezský kraj. Tím, že se mění práh škodlivosti, lze očekávat v průběhu června v jednotlivých krajích spíše další pokles míry rizika ohrožení zemědělských porostů.

V současnosti probíhá monitoring ÚKZÚZ v trvalých kulturách, včetně sadů a vinic a dále též v širokořádkových plodinách (brambory, kukuřice a řepa). V hustě setých plodinách již není možné objektivní monitoring zajistit. Na řadě lokalit došlo k úplnému vymizení hraboše, naopak na některých polích s obilninami je možné pozorovat vyžraná kola. Stále platí, že hraboš se vyskytuje mozaikovitě a lokálně může i v tomto roce způsobovat škody.

Nejpočetnější květnové stavy hrabošů byly zaznamenány v porostech révy, vojtěšky, jetele a v sadech a trvalých travních porostech (ojediněle i 50násobek prahu škodlivosti). Nejméně aktivních nor bylo zaznamenáno v porostech jařin (0,1násobek prahu škodlivosti).

Nyní je patrný pokles početnosti hraboše ve všech krajích. Potenciál pro nárůst však evidujeme v Jihomoravském a Jihočeském kraji, kde se průměrná intenzita výskytu pohybuje na úrovni 4násobku prahu škodlivosti. Situace v oblastech, kde dosáhly populace extrémních výskytů (minimálně 10násobku prahu škodlivosti) by se neměla opakovat, naopak v oblastech, kde byly zaznamenány populace hraboše pod touto hodnotou, lze očekávat gradaci v letošním roce.

Aktuální míru rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích uvádíme v příloze.

Inspektoři ÚKZÚZ budou nadále sledovat aktuální vývoj intenzity výskytu tohoto škůdce a průběžně informovat veřejnost mj. i na stránkách Rostlinolékařského portálu, zejména v aplikacích Mapy výskytu ŠO nebo Aktuální výskyt v okrese.

Nově lze nyní také dostávat aktuální informace nejen o hraboši z vybraných okresů na e-mailovou adresu uživatele (mp4).

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.