přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Kuřecí stehenní řízky obsahovaly salmonelu

17.4.2015

Tisková zpráva – Laboratorní vyšetření dne 16. dubna prokázalo přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den byl telefonicky informován provozovatel místa příchodu zásilky a bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.

Identifikace výrobku:

Název:
Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A

Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)

Balení: 6 x 2 kg

DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)

Množství: 10 200 kg

Nařízená opatření podle veterinárního zákona se týkají pozastavení závadné zásilky a zákazu uvádění potraviny do oběhu. Za porušení povinnosti vyplývající z výše uvedeného zákona hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 1 000 000,- Kč.

Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS