Cesta za poznáním zemědělských a zpracovatelských provozů

16. 12. 2013

Celostátní síť Kraje Vysočina v rámci propagace zemědělství mezi mládeží připravila ve spolupráci s Vyšší odbornou školou a Střední odbornou školou zemědělsko-technickou v Bystřici nad Pernštejnem exkurzi po zemědělských a zpracovatelských podnicích, kde byly úspěšně realizovány projekty z Programu rozvoje venkova.

Celostátní síť Kraje Vysočina v rámci propagace zemědělství  mezi mládeží připravila ve spolupráci s VOŠ a SOŠZT v Bystřici nad Pernštejnem exkurzi po zemědělských a zpracovatelských podnicích, kde byly úspěšně realizovány projekty z Programu rozvoje venkova. Na začátku měsíce listopadu měli účastníci exkurze možnost prohlédnout si v areálu společnosti AGRA Ždánice, a.s., novou stáj vybudovanou v roce 2010. Další zastávkou byla  ekologická farma pana Ing.Miroslava Kadeřávka. Pan Ing. Kadeřávek hospodaří na rodinné farmě ve Věcově se svojí rodinnou a jedním zaměstnancem na zhruba 120 ha zemědělské  půdy již více než 20 let. Mimo hospodaření se zabývá dlouhodobě i agroturistikou. Po prohlídce ovčína, kde právě probíhalo bahnění ovcí bylo možné si vedle nového seníku prohlédnout přistavenou zemědělskou techniku vhodnou pro střední a malé podniky. Tečku za opravdu příjemnou prohlídkou představovala  zvonička, kterou pan Ing.Kadeřávek  vybudoval na kopci nad farmou. Na pštrosí farmě v Doubravicích na okraji Moravského krasu exkurzi přivítal majitel farmy pan Marek Kubíček. Seznámil přítomné s chovem pštrosů afrických, jejich šlechtěním, zpracováním pštrosího masa a pštrosích produktů. Výklad zaujal opravdu všechny, protože pštros je v našich podmínkách stále exotické zvíře. Přítomní se dozvěděli jednak o líhnutí, o vlastním chovu kuřat, o agresivitě tokajících kohoutů až po upozornění na rizika při chovu pštrosů. V areálech společnosti ZEAS Lysice a.s., kde zúčastněné provedl ředitel Ing.Jiří Šafář, byla pro účastníky exkurze byla připravena prohlídka  pneuservisu vybudovaného za podpory Programu rozvoje venkova, prohlídka sadů a skladů na ovoce, rovněž podpořených z prostředků Evropské unie. Poslední zastávkou byl pivovar v Černé Hoře. V areálu pivovaru opraveném za podpory Programu rozvoje venkova  účastníci absolvovali prohlídku s výkladem o výrobě piva.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.