Slovo ministra - Žofínské fórum o potravinové bezpečnosti

21. 10. 2014

Zemědělec, 20. října 2014

Potravinová bezpečnost a soběstačnost a co změní novela zákona o potravinách, byla témata Žofínského fóra, kterého jsem se minulý týden zúčastnil. Jeho cílem bylo projednat aktuální problémy českého potravinářství. Velkou změnu nejenom v legislativě, ale i v potravinářské praxi přinese novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která začne platit už od začátku příštího roku. Paralelně s novelou zákona o potravinách bude platit i nová evropská legislativa pro označování potravin. Evropské nařízení a zákon ovlivní všechny fáze výroby od zpracování až po distribuci potravin. Hlavním cílem předpisů je ochrana a lepší informovanost spotřebitele. Výrobci budou na obalech povinni zvýrazněně vypsat alergeny, které může potravina obsahovat. Povinné bude také uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, kozího a skopového masa. U hovězího masa to už platí z minulosti. Zákon odstraňuje některá duplicitní ustanovení, takže zpřehledňuje potravinové právo. Zákon dále zavádí výčet základních informací, které se musí spotřebitel dozvědět v obchodě při nákupu nebalených potravin. Dozorové orgány - Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce - získaly širší kompetence, nově budou dohlížet na bezpečnost potravin i ve stravovacích službách. Všechna tato pravidla platí v celé Evropské unii, takže české potravinářské právo se sjednotilo s evropským. Je to nejzásadnější legislativní změna v potravinářské oblasti od vstupu České republiky do EU.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.