Slovo ministra - francouzský ministr
Zemědělec, 5. března 2018
Uplynulý týden byl v našem resortu ve znamení mezinárodního potravinářského veletrhu Salima v Brně. Tyto akce považuji za dobré místo pro setkávání lidí z oboru, ale i pro veřejnost, která se tak dozví více o práci zemědělců a potravinářů. Brněnského fóra jsem při formálních i neformálních schůzkách využil, abych se podělil například o nedávné jednání s francouzským kolegou Stéphanem Travertem. Hovořili jsme o prodejích zemědělské půdy, zejména o spekulativních nákupech kapitálových investorů. Shodli jsme se, že u nás i u nich jde o významný problém, který by měla řešit Evropská unie. Vzhledem k tomu, že by případné neřešení tohoto tématu ztížilo přístup k půdě současným i novým farmářům, budu se tímto problémem zabývat. Druhým důležitým tématem našeho rozhovoru byly nekalé obchodní praktiky, které poškozují nejslabší články v potravinovém řetězci, tedy zemědělce a potravinářského zpracovatele. Zajímal jsem se proto o návrh francouzského zákona. Podle něj by mohli zemědělci a potravináři prodávat své výrobky se ziskem a supermarkety by byly povinny prodávat potraviny se ziskem minimálně deset procent, aby nebyly prodávány za nižší ceny, než jsou jejich výrobní náklady. Nejméně 50 procent potravin dostupných na veřejných místech, jako jsou školy či nemocnice, by také mělo pocházet z lokální produkce. Těší mé, že francouzští kolegové nám tento návrh pro inspiraci poskytnou.