Rozhovor s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou o uzeninách a kontrolách v restauracích

29. 10. 2015

ČRo Radiožurnál, 27. října 2015

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jak nebezpečná je konzumace párků, šunky a dalších uzenin? Mohou zvyšovat riziko rakoviny, jak tvrdí Světová zdravotnická organizace? A další téma: Kdo má kontrolovat restaurace a bistra? A proč mají tradiční piškoty Opavia jiný tvar a jinou chuť? I na to se budeme ptát. Marian Jurečka, ministr zemědělství, místopředseda KDU-ČSL je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Zdravím vás do našeho studia v Poslanecké sněmovně. Dobrý den. Pane ministře, jíte uzeniny?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Jím uzeniny, od malička jím uzeniny a mám je rád.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A kolik jich tak sníte, protože četla jsem, že dva plátky kvalitní šunky denně neškodí. Sníte toho více?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Jsou dny, možná i týdny, že se nedostanu k žádné uzenině, ale třeba někdy přijedu nebo dřív jsem přijel ke svým prarodičům a ti například vytáhli čerstvé uzené z udírny a to jsem klidně dokázal sníst, i několik klobás. Takže dá se říct, možná několik, třeba 0,3, 0,4 kilogramů se dalo takto sníst, ale říkám, to bylo ojedinělé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Co říkáte na ta zjištění Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která je součástí právě světové zdravotnické organizace a došla k závěru, že masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Šokovalo vás to alespoň trochu? Protože vy jste se včera tvářil tak klidně, když vám novináři tuto zprávu říkali.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Nešokovalo. Já mám pocit, že většina lidí v České republice a já třeba už od mala, od dítěte, jsem věděl, že i rodiče mi říkali, uzenina a uzenina, nebo respektive masné produkty, které jsou uzené, nejsou příliš zdravé a mohou být potencionálně karcinogenní, mi nepřijde, že by to bylo něco nového pod sluncem, že to se obecně ví, tuší. Teď je tady jenom nějaká studie, která to nějakým způsobem kvantifikuje na nějaké gramy a na nějaká procenta, procenta pravděpodobnosti zvýšení onemocnění, ale já mám pocit, že také  se může stát, že třeba za pár let přijde jiná studie, která to zase třeba bude mírnit, tak jako jsme mohli sledovat třeba posun, že před 20 rok se říkalo: Pozor na konzumaci živočišných tuků, také mohou způsobovat určité zdravotní problémy a dnes je ten trend přesně opačný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Vy jste měl možnost se seznámit s tou zprávou Světové zdravotnické organizace nějak podrobněji? Máte ji třeba k dispozici?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jsem ji celou v originále neměl, ale samozřejmě včera jsem se díval na ty základní výstupy, kde se hovoří o těch 50 gramech denně jako hranici, která už zvyšuje více než desetinásobně riziko onemocnění karcinomem, ale já si myslím, že tady je potřeba se podívat mnohdy na úplně jiné podněty, díky kterým dochází třeba ke vzniku rakoviny. Je to životní prostředí, ve kterém žijeme, jsou to stresové životní situace a hlavně jsou to genetické předpoklady každého z nás.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

No, ale nicméně, v té zprávě včerejší se uzeniny ocitly ve skupině karcinogenů, kde figuruje třeba právě tabák. Nemůže nastat doba, kdy se budou zakazovat uzeniny. To znamená, podobně, jako to třeba teď vidíme, že se zakazuje kouření v restauraci, takže časem přijde někdo s nápadem, že třeba se nebude moci v některých restauracích konzumovat různé uzeniny a podobně?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Musím říct, že mně teďka vykouzlujete úsměv na tváři, protože já myslím, že ta situace, myslím si, že ta situace je úplně jiná u tabáku, kde, když já konzumuji, kouřím cigaretu, tak ohrožuji tím i své okolí, tak něco, když budu si jíst slaninu, tak tím nikoho jiného neohrožuji. Ale já si hlavně myslím, že tady je potřeba si zachovat nějaký zdravý selský rozum a každý ví, že máme mít stravu pestrou, vyváženou a prostě, když si dám nějakou tu klobásku, tak bych si k tomu ale měl dát také i určitou kopu zeleninu a takto, když se budeme rozumně stravovat, tak si myslím, že bychom se měli dožít dobrého věku ve zdraví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

No, ale Světová zdravotnická organizace nemluví pouze o uzeninách, ale už i o červeném masu, kde samozřejmě se ještě nepotvrdilo tak 100% u těch uzenin ty negativní účinky. To samozřejmě by znamenalo co podle vás? Že bychom časem nemohli jíst vůbec nic?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tady trošku kroutím hlavou nad tím, že vlastně jsem se nedopátral, na jakém vzorku, respektive, na jakém vzorku výrobků, z kolika těch zvířat, z jakých oblastí to bylo děláno. Nevím, jestli to byly zvířata, která byla v konvenčním chovu, v jaké oblasti, jestli to byla zvířata, která byla chovaná v režimu bio. Tady bych opravdu tyto věci dramaticky nepřeceňoval. Nechci to podceňovat, ale myslím si, že tady, to je ..., obdobné zprávy, jako když se, když se říká, že červené víno je velice dobrý detoxikant a na druhou stranu jsou jiné lékařské zprávy, které říkají, že červené víno může způsobovat určité problémy při jeho konzumaci. Myslím si, že to je vždycky otázka té míry a toho množství, které konzumujeme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Očekáváte teď tady po této zprávě nižší poptávku po uzeninách v Česku?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

No, já se přiznám, že zažil jsem situaci, kdy před lety hlavní hygienik tehdy vyhlásil, že mléko z mléčného automatu může mít zdravotní rizika pro jeho konzumenty a tehdy během dvou měsíců zhruba o 30 % poklesl opravdu prodej mléka z mléčného automatu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

To může nastat i teď podle vás, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já, já si myslím, že tady bych tu paralelu nehledal právě proto, že si myslím, jestli je český národ něčeho milovník, tak je to piva, dobrého jídla a dobré, dobrých uzenářských a masných výrobků. Takže já to nepředpokládám. Já si myslím, že většina Čechů ta rizika zná, ví o nich a měli by se podle toho v rámci svých stravovacích návyků řídit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Volali vám kvůli té zprávě Světové zdravotnické organizace třeba čeští potravináři?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Že by mě přímo volalo, to ne, protože včera se stala taková souhra náhod, že, když ta zpráva vyšla včera odpoledne, tak jsem zrovna seděl na velkém potravinářském fóru, kde bylo zhruba 200 hlavních potravinářů z celé České republiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže volat nemuseli.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Takže jsme to tam přímo živě diskutovali, ale i oni se k tomu staví poměrně, řekněme, takto střízlivě, jak to tady teď já říkám, že vám odpovídám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

To znamená, že říkali na tu zprávu co?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak musím říct, že radost z ní neměli. Určité obavy vyjadřovali, ale na druhou stranu se k té informaci jako takové stavěli z té logiky nějakého zdravého selského rozumu. To znamená, prostě konzumujme přiměřeně a když toho nebudeme jíst kila týdně, tak bychom si to zvýšení pravděpodobnosti onemocnění neměli, neměli zvyšovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A mluvil jste o té zprávě i třeba s panem Babišem, vašim vládním kolegou, do jehož podnikatelských aktivit spadají třeba Kostelecké uzeniny?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já se přiznám, že nevím, proč bych měl s ministrem financí probírat tady tuto zprávu, která se vůbec netýká problému problematiky ministerstva financí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Tak protože, protože se jej týká docela dost potravinářství, právě třeba Kostelecké uzeniny. Proto se na to ptám, jestli jste se o tom třeba bavil s panem Babišem.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já, coby ministr zemědělství za celý rok a tři čtvrtě jsem nikdy nerozebíral s ministrem financí záležitosti, které se týkaly jeho skupiny Agrofert.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

To znamená, že ani o tomto jste se nebavili? Bylo to proto, že pan ministr financí je v tuto chvíli v Dubaji? Tím pádem jste neměl příležitost?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

To je taky asi jeden z důvodů, ale nebavili jsme se o tom a ani, kdybychom se potkali včera, tak bychom se asi o tom nebavili. Neviděl bych důvod se o tom bavit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Marian Jurečka, ministr zemědělství, místopředseda KDU-ČSL je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane ministře, proč mají podle vašeho návrhu kontrolovat stravování v restauracích a bistrech místo hygieniků Státní zemědělská a potravinářská inspekce? Jenom připomínám, že podle dnešních zpráv jsou proti tomu jednak hygienici a také třeba Česká lékařská společnost, lékařské odbory a tak dále.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já bych posluchačům chtěl osvětlit ten stav, který tady je od 1. ledna letošního roku. Do provozoven veřejného stravování chodí na kontroly pracovníci krajských hygienických stanic, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Tři dozorové orgány, státní dozorové orgány, které z hlediska zákona víceméně mohou z 80 % vzájemně kontrolovat to stejné u těchto provozoven. A my dneska chceme udělat nějakou dělicí čáru, která by řekla: Toto je problematika v těchto provozovnách, která se týká opravdu potravin jako takových, jejich skladování, jejich zpracování a výroby pokrmů. A toto nechme v kompetenci dozorových orgánů ministerstva zemědělství, protože to je ten princip od vidlí po vidličku. My známe celou tu informaci toho příběhu, jak se ta potravina od té komodity přes tu potravinu až po ten pokrm vyráběla zpracovávala. A tu oblast, která se týká zdravotní problematiky, tak tu nechme dozorového orgánu, v tomto případě ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienický stanicím tak, aby kontrolovaly ty věci, která se týkají opravdu zdravotního dozoru a v ničem v této oblasti tato novela ty kompetence nebere, protože ani nemůže ze své podstaty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže to špatně pochopili podle vás hygienici? Protože například, přečtu vám vyjádření hlavního hygienika Vladimíra Valenty, budu citovat: "Kdyby změna prošla, tak by to reálně znamenalo ohrožení veřejného zdraví. Nemohli bychom ve většině stravovacích zařízení vykonávat část dozoru, který nyní provádíme, a to zejména posouzení zdravotní způsobilosti zaměstnanců. V restauracích bychom si mohli všímat tak možná pracovních podmínek, kontrolovat pitnou vodu, či jestli se tam kouří," říká pan Valenta. Tak to nepochopil pan Valenta podle vás?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jsem s ním jednal, já jsem se mu snažil vysvětlit, že opravdu to, co se týká té podstaty jejich činnosti, jakožto dozorového orgánu, který dohlíží nad veřejný zdravím, takže to jim nebereme, že tam mohou nadále přijít a kontrolovat pracovníky, nebo kontrolovat zdali splňují ty podmínky, prostory, legislativu z hlediska hygienických nároků. Mohou do těchto podniků přijít v období, kdy by hrozila jakákoli epidemie a podobně. To všechno tam zůstává, ale opravdu jenom ty věci, které se opravdu týkají té problematiky potravin, tak to, abysme jasně vyčlenili tu čáru, protože už dneska to můžou všechny ty orgány, jak jsem říkal, dělat, ale bychom i z hlediska nás jako státu, ale i těch provozovatelů jasně řekli, co, kdo, odkud dělá, aby v tom prostě byl, řekněme, pořádek.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže teď je v tom zmatek podle vás? To znamená, teď někdo přijde do restaurace, přijdou tam hygienici, zkontrolujou to stejné, co tam kontrolovala třeba pár dní před tím Státní zemědělská a potravinářská inspekce a tak podobně? Tak to vypadá teď? To tím chcete říct, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Teoreticky se toto může dít, nicméně my se snažíme, aby ty naše orgány mezi sebou si domlouvaly ten plán kontrol, aby během třeba krátkého období všechny ty tři dozorové orgány tam nepřišly, pokud to samozřejmě není nezbytně nutné, pokud tam není nějaké podezření, aby tam takhle běžně nepřišli. Ale mně přijde logické, jestliže tyto věci se dějí na bázi nějaké dohody, tak jako ten stav, který je de facto, tak ho dejme i de jure do toho zákona.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

To znamená, že ta změna by měla spočívat v tom, aby se jaksi nedublovaly, nebo aby se zkrátka některé ty kontroly nepřekrývaly ...

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Nepřekrývaly, přesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A proč tedy jaksi tvrdí pan Valenta, že tady ohrožujete, nebo že by ta vlastně novela mohla ohrozit zdraví lidí? Tak proto se na to, proto se na to pořád dokola ptám ...

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Že mě to jeho prohlášení z dneška přišlo opravdu už na hranici šíření poplašné zprávy, že v ten okamžik jakoby říkal: "Pracovníci Státní veterinární správy, co jsou vzděláním veterinární lékaři, pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, což jsou vysokoškolsky vzdělaní a proškolení lidé," jakoby říkal - nedělají kvalitně svou práci. Já mám trošku spíš pocit, že když jsem slyšel i vyjádřen odborů, který mě překvapují, že se k tomu, k tak odborné problematice vyjadřují odbory, že mně tady přijde spíš obava o ztrátu pracovních míst. Ale ani na tyto věci jsem já neměl ambici, řekněme do nich vstupovat. Já jsem říkal: Nechte si tabulková místa, i lidi, i finanční prostředky tak, aby vy jste mohli dělat vaši agendu, které, kterou, myslím si, že je dost široká. Té agendy přibývá a my si tyto věci vyřešíme sami v rámci resortu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže podle vás žádná ztráta pracovních míst nehrozí, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství/

Já jsem garantoval, že nemám ambici s touto změnou ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ale jak to můžete vědět na druhou stranu, když vy pod sebou ty hygieniky nemáte?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

No, já jsem to říkal proto, že si nenárokuji s vyhraněním této agendy, abych si převáděl pracovní místa mezi našimi dozorovými orgány. To jsem i panu ministrovi řekl, že ani peníze nenárokuji, že my jsme schopni si tyto věci pokrýt v rámci našeho rozpočtu ministerstva a našich organizačních změn.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Budeme ještě o tom mluvit s panem ministrem zdravotnictví třeba?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Samozřejmě, že budeme o tom mluvit. Já bych byl rád, kdybychom před jednáním vlády si tyto věci meziresortní vyříkali, protože navíc mi tady i naplňujeme koaliční smlouvu. My neděláme tady žádnou partyzánskou činnost. My jsme se při sestavování této koalice dohodli na tom, že tady tyto kompetence vyřešíme, převedeme je pod ministerstvo zemědělství. Já mám svých starostí dost. To není o tom, že bych chtěl tady usurpovat nějaké nové kompetence, ale přijde mi to spíš jenom logické nastavení toho systému, to je celé.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ušetří se tím peníze, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já si myslím, že se hlavně zefektivní činnost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ne, ušetří se tím peníze? Na to se ptám.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ne, neušetří se peníze. Já si myslím, že ty náklady zůstanou stejné, ale zefektivní se činnost a zvýší se kvalita ochrany spotřebitele.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A projde to podle vás ve vládě? Podle těch signálů, které máte? Protože pan ministr zdravotnictví je zatím proti. Vy samozřejmě spolu ještě budete jednat, jak říkáte. Jaké jsou šance toho a předložil byste to potom přesto i dál do toho dalšího legislativního procesu bez ohledu na vládu?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já se budu snažit dohodnout se před jednáním vlády. Jsem člověk, který vždycky se snaží hledat kompromis, ať nejdeme na nějaké silové hlasování. Na druhou stranu i já jsem říkal panu ministrovi, že bych byl rád, abychom to dokázali udělat vládní shodou, protože mám signály, že někteří poslanci by totožnou principiální změnou předložili jako poslanecký návrh, což nese vždycky velká rizika potom v té kvalitě té legislativy a že bych byl raději, abychom to udělali už na té vládní úrovni.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Ty signály máte od koho, že by to mohl předložit potom?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Od některých poslanců zemědělského výboru,

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Z jakých stran? Nebo to jde napříč?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Myslím si, že to jde napříč. Já, musím říct, že toto není první pokus, pokud se nepletu, tak i za vlády Petra Nečase se tady tato diskuse velice intenzivně vedla.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A jak dlouho podle vás potrvá ještě, než se na tom dokážete shodnout třeba ve vládě?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já si myslím, že to bude záležitost několika týdnů. Teď to je na legislativní radě vlády. Zákon by měl být během měsíce, měsíc a půl na jednání vlády, ale hlavně chci říct, že ten zákon řeší daleko důležitější věci, než je tady toto rozdělování kompetencí. Řeší třeba právě tu definici, co je to "česká potravina" a podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Jak ji definuje, "českou potravinu"?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Definuje ji tak, že pokud je to jednodruhový výrobek, tak 100 % té komodity, například mléka, musí být vyrobeno na území České republiky. Pokud je to vícesložkový výrobek, například třeba zmíněný salám, tak v tomto případě 75 % surovin na počátku výrobního procesu musí být z České republiky a tady být vyrobeno. A co je ale klíčové? Že v příštím roce také říká veškeré marketingové akce. Obchodníci, když budou dávat odkaz na to, že to je české, česká kvalita a podobně, budou muset u těchto výrobků, které takto budou proklamovat, dodržet to, ty parametry, které jsem já tady řekl, v návaznosti na ty procenta.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Proč je tak důležité, jestli to je české, české, české, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Je to důležité proto, že dneska jdete obchodem, jdete uličkou okolo regálů a máte tam obrovské množství lvíčků, vlajek, odkazů na českou kvalitu, odkazů na to, že to je, že ten výrobek "má rád Česko" a ..., ale tu záruku, že to tak opravdu je, tak tu nemáte žádnou a ani dozorové orgány ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Tak třeba to může být ale lepší nakonec nebo ne?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ani dozorové orgány to nemůžou zkontrolovat a vymáhat a proto my to v tomto zákoně ošetřujeme, aby ten zákazník měl v příštím roce jistotu, jestliže tam je odkaz na to ..., na českost nebo na ten státní symbol, že opravdu je to původem z České republiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Marian Jurečka, ministr zemědělství, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane ministře, vy jste vyrobil z piškotů nápis "FUJ", dal jste to na sociální sítě. Jsou opravdu piškoty Opavia, které se teď vyrábějí v Polsku, fuj? Nechutnají vám?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

No, já se přiznám, že když jsem ty piškoty koštoval, tak nejsem to schopen samozřejmě nějakým laboratorním testem doložit, ale objektivně chuťově mně nepřišli jako ty piškoty, na které jsem byl já zvyklý od dětství, které ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Málo sladké byly, nebo málo křupaly, nebo co, co bylo za problém, pane ministře?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Celkově prostě ten požitek z té chutě nebyl takový, jak ho znal člověk dřív.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže si to zasloužilo to slovo "fuj"? Protože jenom jsem si říkala, jestli nepoškozujete značku? Jste přece jen ministr.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak jsem se ministr a jsem samozřejmě taky člověk, jsem táta od rodiny, kde se piškoty každej den jedí, takže já jsem to uveřejnil na svém facebookovém profilu, ne na profilu ministerstva zemědělství a musím říci, že já jsem zaregistroval i podobné reakce od spoustu jiných lidí, ale hlavně, co mě mrzí vlastně, a díky tomu jsem se vlastně k tomu dostal a tuto informaci jsem zvedl, že vlastně se ta výroba přesunula, ta tradiční, dlouholetá výroba vlastně z Opavii na polské území.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A je to špatně? Nemůže si firma, která jaksi vlastní Opavii, rozhodnout, kde je bude vyrábět, ty piškoty?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak samozřejmě ona to může takto udělat, ale jestliže ta značka, to dobré jméno u českých spotřebitelů si vybudovalo na tom, že to je, že jsou to piškoty Opavia vyráběné, vyráběné v Opavě a takto to generace znaly, tak toto je trošičku věc, která mě mrzí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A měli to podle vás říct, pracovníci Mondeleze Česká republika nebo Mondeleze obecně té firmy, pod kterou patří Opavia, že už se to nevyrábí v České republice, ale v Polsku. Já jenom připomínám, že vlastně se na to přišlo tak, když se do pátrání po tom, proč jsou teď ty piškoty jiné, pustila internetová televize Stream, tak až potom teprve vlastně pracovníci přiznali, že se už nevyrábí ty piškoty v Česku. Měli, měli to dát vědět podle vás, když říkáte, že vás to trochu mrzí?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já si asi myslím, že možná, kdyby to dali standardně vědět, tak možná by to ani takovou reakci mezi českými spotřebiteli nevzbudilo, celá ta situace a tím, že vlastně ten výrobek se tvářil, jakože to je ten stejný výrobek, který tady roky známe, až v okamžiku, kdy si spotřebitelé něčeho všimli a začalo se to mediálně řešit a v ten okamžik přiznat, že se ta výroba přesunula někam jinam, že to samozřejmě dělají jiní lidé, možná na jiných technologií, možná s nějakou trošku jinou recepturou, tak to si myslím, že je asi věc, která nebyla úplně šťastná.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Vy proti tom nic ale dělat nemůžete? Legislativně to bylo všechno v pořádku.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ne, samozřejmě já jako ministr proti tomu nic dělat nemůžu, ale vyjádřil jsem se vůči tomu jako občan.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A je to třeba klamání zákazníka podle vás?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Pokud je dodrženo, jakože já ty informace zatím mám v tomto duchu, je dodrženo složení, které je na etiketě, tak z hlediska výrobce je to v pořádku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Protože teď se spekuluje, jestli se změnila nebo nezměnila receptura. Odborníci z vysoké školy chemicko-technologické dělali rozbory piškotů a zjistili, že rozdíl mezi původními piškoty Opavia, které s vyráběly v Česku a těmi současnými, které se vyrábějí v Polsku, takže ten rozdíl je třídy. Kvalita se prý podle senzorické analýzy posunula k horšímu, když budu citovat. S tím nic nenaděláte. Je to tak?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Pokud dodrží výrobce ty informace ... a jsou na obalu správné informace o složení výrobků, jako je potom skutečnost v tom výrobku při testech, tak je to z pohledu legislativy v pořádku, ale já bych tady upozornil na jeden fakt, kdy tady se už několik let mluví o tom, že třeba například Nutela je jiná svou, svojí kvalitou v Německu a jiná v České republice, tak já jsem se rozhodl v této věci pokusit se udělat nějakou změnu a právě včera jsem podepisoval dopisy na 12 ministrů zemědělství, řekněme východního bloku, plus Rakouska a Německa, abych zjistil i jejich názor, jestli by byli ochotní a jestli tento problém je také trápí, jestli by byli ochotni pokusit se na evropské úrovni o změnu legislativy, aby, pokud nějaký výrobek má jeden název, jedno grafické ztvárnění, tak potom aby jeho kvalita musela být stejná v rámci celé Evropské unie.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Takže to by se mohlo potom týkat i piškotů Opavia?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Takže samozřejmě potom by ten výrobek musel mít stejné složení, stejnou kvalitu jak v Polsku, tak v České republice, kdekoli jinde, pokud by se nám to podařilo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

Marian Jurečka, ministr zemědělství byl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Děkuju za to, na shledanou.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Děkuji za pozvání, pěkný den.

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.