Jaký bude rozpočet na rok 2015

10. 9. 2014

ČT 24, Události, komentáře, 9. září 2014

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Jeden z nejdůležitějších zákonů je skoro hotový. Státní rozpočet na příští rok zítra posoudí vláda. A zatím to vypadá, že skoro všichni ministři mohou zítra slavit. Dostanou totiž víc peněz pro své resorty.

redaktor

Ministr financí hlásí: rozpočet je dopsaný a žádné další velké změny už ho nečekají. Přesto vše jasné ještě úplně není. Platy mají růst všem státním zaměstnancům o 3,5 %, bezpečnostní složky mají dostat přidáno dokonce 5 %.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor

Šéf resortu vnitra potvrdil, že on prostředky na růst platů má. Pro to, aby se zvýšily platy policistů a hasičů o 5 %, potřeboval půl miliardy.

redaktor

Pro příklad, plat policisty by měl průměrně vzrůst o 1055 korun, plat hasiče dokonce o 1175 korun.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor

Jenže ozbrojené složky má pod sebou i Ministerstvo spravedlnosti a to zatím peníze na vyšší růst platů v rozpočtu nemá.

redaktor

Pro příklad, dozorce ve vězení s desetiletou praxí pracující na směny má základní plat 20 tisíc. Pokud mu vzroste jen o 3,5 %, dostane navíc 700 korun. V případě pětiprocentního růstu by to bylo tisíc korun. I v oblasti vědy a výzkumu se bude ještě s penězi hýbat. Andrej Babiš navrhuje přidat 900 milionů z dluhové služby. Vláda si podle premiéra poradila i s podmínkou prezidenta Miloše Zemana. Ten kabinet varoval, že musí splnit to, že růst investic bude vyšší než růst spotřeby domácností. A ta musí být vyšší než růst spotřeby vlády.

Miloš ZEMAN, prezident republiky

Budou-li splněna tato základní kritéria, nebudu vetovat zákon o státním rozpočtu.

redaktor

Definitivní schvalování rozpočtu je naplánované na konec září, pak zamíří do Sněmovny a k podpisu na Pražský hrad. Štěpánka Martanová, Vladimír Keblúšek a redakce, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A ve studiu se nám vyměnili hosté. Marian Jurečka, ministr zemědělství za KDU-ČSL, dobrý večer.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

A proti němu sedí Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, dobrý večer i vám.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane ministře, první otázka na vás, ale dovolíte, já možná budu nejdřív konstatovat. Já musím konstatovat, že vy se musíte cítit spokojen. Já když jsem si dnes pročítal Českou tiskovou kancelář, tak tam jsem se dočetl, že v rámci jednání o rozpočtu na rok 2015 byla většina požadavků Ministerstva zemědělství pokryta. To uvedl mluvčí vlády. Dále jsem se dočetl, že většina kapitol dostane přidáno, ministerstvo průmyslu a obchodu 3,7 miliardy, doprava dokonce 23 miliard. Zeptám se, kde je vaše rozpočtová kázeň a kde je vaše rozpočtová, řekněme, zodpovědnost?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak já bych chtěl podotknout, že to, co vy jste konstatovali k našemu Ministerstvu, tak to mělo svůj vývoj. My jsme začínali na 9,6 miliardách s tím, že můj resort hospodařil standardně s 18 až 19 miliardami. Já dneska jsem skončil to jednání na 17,5 miliardách, protože očekávám...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak to potvrzujete moje slova, že jste spokojen.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ale nemám výši rozpočtu například loňského roku nebo některých resortních kolegů, kteří dokonce mají vyšší rozpočet v letošním roce, než měli v minulém, ale já se na to dívám tak, že jsem připraven šetřit, hledáme úspory, které se nám daří nacházet už v letošním roce a počítáme s tímto trendem i v příštím roce, takže já za svůj resort říkám, jdeme cestou rozpočtové zodpovědnosti, na druhou stranu i já člověk, který působil v soukromém sektoru, jsem si vědom toho, že jestliže chci rozpohybovat nějakou firmu, tak musím investovat do jejích, řekněme, pozitivních a dobře fungujících oblastí, abych získal výnosy a ty mohl potom investovat také nebo jimi splácet, řekněme, ty dluhy, které ta firma nadělala v minulosti.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozhýbat firmu, která je na tom velmi složitě, aby to vedlo k rozpočtové zodpovědnosti. Jak se vám poslouchají takováto slova?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Podle mého názoru ten plánovaný schodek rozpočtu, se kterým se počítá, to je 100 miliard, úplně neodpovídá tomu předpokládanému vývoji ekonomiky. Sto miliard v době, kdy čekáme kolem 2 % růstu HDP, podle mého názoru není úplně z makroekonomického hlediska optimální, když si uvědomíme i třeba výsledek státního rozpočtu za minulý rok, kdy ekonomika byla ještě v recesi a ten schodek se stlačil na 80 miliard, tudíž já, když se podíváme na to první, na to makročíslo, tak úplně nevidím trend, který by hovořil o rozpočtové, rozpočtové odpovědnosti.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Proč se nesnažíte splácet dluh? Ve chvíli, kdy opravdu ta ekonomika roste nějakým způsobem, já rozumím tomu, že říkáte, je potřeba ten vůz rozpohybovat, na druhou stranu, nebylo by opravdu zodpovědné rozpohybovat ho takovým způsobem, aby zároveň zbyly peníze i na splácení dluhu?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tady bych chtěl především upozornit, že i v letošním roce byl plánovaný schodek 112 miliard, potom podvázáním, podvázáním 5 miliard korun jsme se dostali na 107 a neočekáváme, že bychom letos se dostali do schodek 100 miliard. Ten schodek může být ještě výraznější, může být klidně 75,80 miliardy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak proč to rovnou nenaplánujete na 80 miliard a nesnažíte se jít ještě níž?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Na druhou stranu ono dneska říkat, jaký bude růst, jaký bude v roce 2015, jestli nám poroste HDP o 2,1 nebo 2,4 nebo 2,5, to je opravdu věštění z křišťálové koule. Já si myslím, že je lépe, když tato vláda, řekněme, v tomhle je více konzervativní a opatrná, předpokládá spíše nižší růst. Dneska tady mluvíme o případných ekonomických dopadech situace vývoje Ukrajina a Rusko, takže si malovat nějaké, řekněme, vzdušné zámky a potom ty výsledky nemít, tak si myslím, že naopak je lepší počítat, řekněme, s větším schodkem a reálně potom můžeme mít ten schodek podstatně nižší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Je to dobrá taktika, počítat s vyšším schodkem a pak být mile překvapen, že nám zbylo víc?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Tak já si také myslím, že, musím dát zapravdu, myslím si, že ty finální příjmy budou větší, že Ministerstvo financí připravovalo tu příjmovou stranu spíše konzervativně. Já čekám, že za nějaký měsíc vláda přijde slavnostně s tím, že ušetřila, jako marketingově nám řekne, jak hospodaří dobře, ale mně nejde o to číslo minus 100 přesně, tady jde o to, že v době, a můžeme se bavit, jestli bude růst 1,9, 2,3, o to vůbec, o ty desetinky nejde, ale bezesporu ten růst bude. A když se podíváme na ty schodky v minulých letech, tak i v době té recese ty rozpočtové schodky se konsolidovaly. A my tu obracíme trend. V době, kdy prostě čekáme jakýkoliv kladný růst, tak místo toho, abychom se snažili šetřit, třeba i na ty, na to období, kdy možná přijde někdy v budoucnu recese, tak tu vydáváme a děláme schodky větší, než dělaly vlády v době recese. A já, mně vadí to otočení toho trendu, kdy v dobách recese jsme se snažili k nějaké konsolidaci dojít a tady přichází vláda, která má dobré ekonomické počasí, čeká se růst kolem 2 % a přesto, přesto bude produkovat takovéto schodky. To podle mého názoru nejde s rozpočtovou odpovědností jakkoliv spojit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane ministře.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já dneska chápu, že samozřejmě i třeba tady kolegu expertovi z ODS se dneska ta situace hodnotí, na druhou stranu, když se podívám, poměrně lehko, ale když se podíváme i na dobu tří let vládnutí vlády Petra Nečase, tak ono zase jít tou strategií těch jakoby, řekněme, možná i tupých škrtů, teď si dovolím říct toto silné slovo, tak to také nenese své ovoce. Ta ekonomika se zastavila, zvýšila se nezaměstnanost, zvýšily se výdaje státu na politiku zaměstnanosti, a potom máme...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Já tady nechci hájit tedy vašeho kolegu, ale byla trochu jiná doba, jiná situace ekonomická.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ano, to já uznávám, ale potom tady teď taky máme obrovskou, obrovský balík nevyčerpaných prostředků z Evropské unie, které kdyby tady jsme vyčerpali, a na ně potřebujeme také nějaké kofinancování, tak by možná ta ekonomika se rozpohybovala ale třeba už před rokem a půl nebo dvěma. A my dneska volíme strategii a v příštím roce se to asi podaří, že dokážeme vyčerpat beze zbytku do posledního eura finanční prostředky, které máme zde určeny pro rozvoj České republiky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ruku na srdce, nebyla to trochu chyba ten vůz zastavit příliš radikálně?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Tak mně na té předchozí hospodářské politice vadilo spíše to zvyšování daní v době recese, než to snižování rozpočtových výdajů. To snižování rozpočtových výdajů v minulosti já hodnotím pozitivně. Víte, ono nejde nám o to, aby byl deficit na nule sám o sobě, to je nějaký předpoklad pro to, aby ekonomika rostla dlouhodobými tempy růstu. A veškerá ekonomická teorie nám říká, že dlouhodobý hospodářský růst lze zajistit v případě konsolidovaných veřejných rozpočtů. A v okamžiku, kdy se ta ekonomika zvedá ode dna, tak bychom podle mého názoru měli přistoupit k nějaké snaze ty veřejné rozpočty konsolidovat. A zatímco v té minulé epoše, kdy skutečně ta ekonomika se nevyvíjela dobře, se o to alespoň ty vlády snažily, tak tato vláda přichází prostě se změnou trendu. V dobrém ekonomickém počasí se rozhodla více utrácet než vlády, které, které vládly za poměrně složitějších ekonomických podmínek. A říkám, rozpočet není cíl sám o sobě, ale je to předpoklad pro to, aby se ekonomika vyvíjela, vyvíjela dobře. A bez toho to nepůjde.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Si myslím, že je zase potřeba obrátit pozornost k tomu, kam tato vláda se hodlá rozhodnout investovat. Jestliže posilujeme rozpočet Ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury, to znamená oblastí, kde ty investice budou mít multiplikační efekt, pomohou snížit nezaměstnanost, pomohou rozpohybovat příjem daní a tak dále, tak si myslím, že je to pozitivní. A zase řeknu já sám konkrétní příklad Ministerstva zemědělství. Já mám nejnižší rozpočet za posledních, řekněme, čtyři, pět, šest let. Dokonce mí předchůdci ve vládě Petra Nečase měli vyšší rozpočty, než mám já na svém resortu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ono je utrácení a utrácení. Na jednu stranu já chápu, že mluvíte o šetření, ale co tady roste, a to je moje otázka v zásadě, jestli není nebezpečí, jsou mandatorní výdaje, v příštím roce mandatorní výdaje budou na své rekordní hranic 714,7 miliardy korun, není tohle to to nebezpečí?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak já z tohoto vývoje nejsem nadšený, na druhou stranu je potřeba se podívat na to, že například pokud mluvíme o mandatorních výdajích, tak tady v minulosti jsme měli dlouholeté přebytky na důchodovém účtu. Tyto přebytky se beze slova rozpouštěly v celkovém státním rozpočtu. Dneska se dostáváme do opačného schématu, kdy nám důchodový účet se dostal do deficitu více než 30 miliard.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Až 50 miliard.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

To je potřeba z něčeho financovat. A jestliže tehdy jsme to převáděli do státního rozpočtu, tak dneska holt ty peníze musíme brát. A to, že nám populace stárne, to, že máme tady vyšší výdaje v této oblasti, no tak to jsme si toho všichni vědomi, to dneska nedokážeme ten trend otočit ze dne na den.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

No nejde otočit ze dne na den, ale když se podíváme na ten růst mandatorních výdajů, který je tedy, tedy dlouhodobý, tak to je dlouhodobý strukturální problém české ekonomiky a každé další vládě se snižuje jakýkoliv fiskální prostor pro nějakou aktivní fiskální politiku, ať už v investiční oblasti, ať už ve snaze, ve snaze obrátit například klesající ekonomiku. A ten nárůst 1,6 % v době ekonomického růstu mandatorních výdajů je prostě další posunutí, další ubrání mezery pro aktivní fiskální politiku. To je, jako každá vláda, která chce s deficitem veřejných financí něco udělat, tak by se samozřejmě v prvé fázi měla zaměřit právě na ty mandatorní výdaje, protože to je v té struktuře veřejných financí, veřejných financí nejhorší. Ale tady tato vláda přišla s tím, že začala rušit poplatky, které se platily ve zdravotnictví a dělá všechny kroky, které vedou k tomu, že ten podíl mandatorních výdajů bude ještě vyšší a vyšší, než byl v těch minulých letech. A znovu říkám, pro jakoukoliv vládu, i pro vás v dalších letech, si bezesporu ukrajujete z toho prostoru pro jakoukoliv aktivní fiskální politiku v době, kdy přijde nějaká nepředvídatelná situace.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Velmi stručně, prosím.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My jsme si samozřejmě vědomi tady těchto úskalí, o kterých tady kolega hovoří. Na druhou stranu připravujeme změny v důchodovém systému, připravujeme změny v daňovém systému, které by měly být v platnosti od 1. ledna 2016 tak, abychom tady tento trend dokázali zastavit a pootočit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

To znamená, že plánujete do budoucna jaksi ten trend výdajů státní pokladny na mandatorní výdaje otočit, že budou klesat?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak minimálně by se měly zastavit a začít postupně klesat. Jestliže zase budu hovořit o tom příkladu důchodového účtu, tak tady samozřejmě musíme ten trend změnit. Musíme opravdu udělat změny v průběžném pilíři tak, aby občané byli motivováni k tomu, že jsou si vědomi toho, že nemohou spoléhat jenom na stát a musí také do toho průběžného pilíře přispět také tím, že například mají děti, které tam jednou budou platit ty odvody.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozumím.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

To já bych se chtěl skoro zeptat, protože na příští rok plánujeme teda o 1,6 % vyšší mandatorní výdaje, rekordní mandatorní výdaje v historii České republiky, má tedy vláda nějaká opatření, kterými chce v těch nadcházejících letech, když už to nevyšlo na ten rok 2015, přijít s opatřeními, které ty mandatorní výdaje sníží? Protože bezesporu se shodneme na tom, že pokud se neudělá nějaká systémová změna buď ve zdravotním systému, nebo v sociálním systému, tak nemá jakákoliv vláda šanci ty mandatorní výdaje, výdaje snížit. A to bych já teda od vás chtěl, jestli vláda se zavazuje nebo jestli říká, že se pustí do sociálního či zdravotního systému, jakými opatřeními?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Pane ministře.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My to říkáme dlouhodobě, máme to i v programovém prohlášení vlády, že od 1. ledna 2016 připravujeme tyto změny, které se budou týkat sociální oblasti, například školství, a samozřejmě připravujeme ty změny v daňovém systému, protože jestliže tady hovoříme o schodku 100 miliard korun, tak dneska je oficiální údaj, že na daních se v České republice v minulých letech nevybírá něco přes 100 miliard korun. To je přesně to, co nám dneska chybí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tím se, ale to jsme mimo mandatorní výdaje. Já tomu rozumím, dobrá. Já si myslím, že ta odpověď, otázka byla zodpovězena. Poslední otázka na vás, mě by zajímalo, co budete dělat v Poslanecké sněmovně zítra? Budete hlasovat pro nebo budete mít nějaké podmínky, jakým způsobem byste podpořili státní rozpočet?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Tak já myslím, že pokud vláda přijde se stomiliardovým schodkem rozpočtu v době, kdy prostě budeme čekat růst, tak od pravicové zodpovědné strany se bezesporu nejde čekat, že ho podpoří. A v okamžiku, kdy vláda nemá jakoukoliv ambici udělat s tím hlavním strukturálním problémem veřejných financí, to znamená mandatorními výdaji cokoliv a slyšíme tu pouze velmi obecné fráze o daňovém systému, daňový systém neudělá nic s výdajovou stranou. To vám udělá cokoliv s příjmovou stranou, ale nikoliv s výdajovou. A já jsem od vlády neslyšel jeden relevantní návrh, jakým způsobem by a kde by chtěla omezit výdaje v sociální oblasti či ve zdravotnictví. Naopak dělá kroky opačným směrem, zrušila například zdravotnické poplatky.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ano, rozumím. Velice stručná odpověď.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já chápu rétoriku opoziční ODS. Na druhou stranu, jestliže na kongresu ODS jsou představeny opatření, které by dnes znamenaly výpadek 50 miliard korun ve státním rozpočtu...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tím už se, pardon, pane ministře, tím se dostáváme mimo toto téma. To se dostáváme do politické debaty.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

...tak si nejsem úplně jistý, jestli toto je úplně košer, košer komentář.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Tak, pánové, díky za vaše odpovědi, díky za vaši návštěvu. Já si vás, pane ministře, ještě ve studiu nechám. Mějte se hezky, na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert ODS

Děkuji za pozvání, hezký večer.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.