Dvojvládí kontrole ve stravování neprospívá

1. 12. 2015

Lidové noviny, 1. prosince 2015

POLEMIKA

 

V uplynulém týdnu se v LN objevil článek pana poslance Herberta Pavery z TOP 09, který strašil občany nepodloženou informací, že kvůli novele zákona o potravinách hrozí, že se v českých restauracích objeví žloutenka (Inspektoři místo hygieniků, žloutenka v hospodě, LN 26. 11.). Rád bych všechny, tedy odborníky i laiky, ujistil, že novela zákona o potravinách, která navrhuje zjednodušení a zpřehlednění kontrol ve stravovacích zařízeních, rozhodně neohrozí zdraví obyvatel.

Dnes v této oblasti panuje dvojvládí, což někdy situaci komplikuje. Na restaurace a jídelny, ale také na stravování v nemocnicích, domovech pro seniory a školách dohlížejí stejným dílem a se stejnými pravomocemi jak inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (za ministerstvo zemědělství), tak inspektoři hygienických stanic (za ministerstvo zdravotnictví). Potraviny a lidské zdraví jsou spolu sice spjaté, ale každý z resortů by měl především dohlížet na to, co pod něj gesčně spadá, a má tudíž k dispozici odborníky, kteří se v dané oblasti nejlépe vyznají. Což jsou pro zemědělství potraviny a pro zdravotnictví oblast zdraví. A právě to změnou zákona o potravinách navrhujeme. Podle novely by kvalitu potravin v restauracích kontrolovali inspektoři potravinářské inspekce, zatímco na zdravotní stav zaměstnanců restaurací by i nadále dohlíželi hygienici spadající pod ministerstvo zdravotnictví. Bude tak naprosto přehledné, kdo a co kontroluje. Navrhujeme také, aby v nemocnicích, sociálních zařízeních a školách, kde musí být dodržovány zvláštní stravovací a výživové normy, prováděli dohled pouze a výhradně inspektoři z ministerstva zdravotnictví. A to právě kvůli lepší ochraně zdraví strávníků, protože tato zařízení mají speciální požadavky na výživové parametry pokrmů. Novelou tedy nechceme vzít inspektorům ministerstva zdravotnictví kompetenci zajišťovat ochranu veřejného zdraví, i nadále budou mít všechny pravomoci související například se zamezením šíření infekčních onemocnění.

Už od ledna letošního roku má Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejný rozsah kompetencí jako krajské hygienické stanice. Může kontrolovat ve zhruba 73 000 subjektech společného stravování. Zaměření a výsledky kontrol našich inspektorů potvrzují, že zájmy spotřebitelů hájí velmi dobře. A právě zvýšení ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost, kvalitu a původ potravin je jedním z cílů novely zákona o potravinách.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.