Cesta závadného masa do evropských zemí

6. 2. 2019

ČT24 - Události, komentáře, 5. února 2019

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Hostem je ministr zemědělství Miroslav Toman, vítám Vás, dobrý večer.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vy jste před pár dny řekl, že zpoždění informací o problémech podkopává důvěru ve veškerou polskou potravinářskou produkci, jak jste to myslel?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Tak, jak jsem to řekl, protože to není první případ a hlavně mě zklamala jedna věc, já jsem v pondělí hnedka jako první ministr ze zemí Evropské unie jednal s ministrem Ardonowskim, řekl jsem mu pár otázek, aby mě odpověděl.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

To je Váš polský protějšek?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

To je můj polský protějšek. Bohužel, ten vývoj informací byl zpožděný, napřed říkal, že to nešlo do zahraničí, pak nám říkali, že to šlo jen do některých zemí, počet zemí narůstal, bylo ubezpečení, že do České republiky to nej, nej, pardon, nejde. A v pátek, jsme zjistili, že ano. Takže prostě ta důvěra v informace polské je problém.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobře, ale to šlo přece o jeden konkrétní případ a ono to znělo a i tak, jak jste to teď interpretoval, jako, že to zobecňujete. My si za chviličku s Marcelou připomeneme některá pochybení, která byla u polských výrobců potravin, nejenom tedy u masných, ale Vy jste zároveň prohlásil, že vůbec nevěříte systému polské veterinární kontroly, protože se ty informace měnily. To je dosti silné prohlášení vůči partnerské spřátelené zemi.

 

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Jasně, jenomže za posledních 6 měsíců to je osmý závažný případ, to znamená ať to bylo používání pesticidů ne v nadměrném množství, ale byl použit pesticid, který je úplně zakázaný, salmonela u kuřecího, u krůtího masa, a další, další pochybení, takže já si myslím, že je tam nějaký problém a nechci se vracet do historie, ať to byla sůl v polském a tak dále a tak dále.

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

My se do ní za chviličku vrátíme, protože je dobré si ty věci poctivě přečíst říct tak, jak byly. Ale ještě jedna Vaše citace, jestli dovolíte. Občany jste vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbaly a dali přednost české produkci. Nechci Vás chytat za slovo, ale před pár měsíci Evropská komise řešila, jestli Vy jste mohl či nemohl ovlivňovat dotace pro svou, tedy pro zemědělskou firmu spojenou s Vaší rodinou, takhle si myslím, že to je správně. Když řeknete něco takového, tak je logická otázka, to tedy lidé mají jíst maso pouze od firem pouze českých, třeba napojených na politiky, jako je na Vás, a nebo, abychom byli spravedliví, na pana premiéra, který tedy vložil do svěřeneckého fondu firmu Agrofert?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

To s tím nemá vůbec nic společného.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobře, ale zní to protekcionisticky, to asi uznáte, aspoň částečně.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Neuznám to.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Tak neuznejte, dobře.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Možná, že si to někdo může myslet, ale v žádném případě. Je to o tom, že mě jde o českého spotřebitele a my máme jedinou jistotu teďka momentálně se bavíme o hovězím mase, že z Polské republiky nemáme jistotu, jak to hovězí maso, v jakém je stavu, kde bylo poraženo, jestli to je pod kontrolou, kdežto u českého hovězího masa to máme tu jistotu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

No, ale Vy jste řekl právě u českého. Jak to jde potom dohromady s myšlenkou jednotného evropského trhu, to je přece jedna z hlavních myšlenek společné Evropské unie, toho společného prostoru, tam je přece jedno, z jaké země to maso je, když odmyslíme Polsko, pak je jedno, jestli je z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

No, jedno to není, i když já to Polsko nebudu odmýšlet, protože vlastně je o tom, že české maso máme pod kontrolou od začátku, od zemědělce přes zpracovatele až po ten prodej, kdežto jak vidíte, tak v ostatních zemích dochází k některých pochybnostem a my si myslíme, že pro toho českého spotřebitele je to výhodnější a zvlášť v tuto chvíli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobře. Sůl jste zmiňoval, okurky, kysané zelí, maso. Nechám to na tobě, Marcelo. Myslím ta polská pochybení.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Pamatujeme právě třeba tu aféru se zmíněnou solí, v roce 2012 se ukázalo, že některé firmy v Polsku prodávali tu technickou jako jedlou. Surovina se mohla dostat do obchodu jak tam, tak v cizině a české Ministerstvo zahraničí kvůli tomu tehdy podalo trestní oznámení. Zemědělská a potravinářská inspekce stáhla z trhu taky polské kvašené okurky a kvašené zelí, jak se Jakub zmínil, obojí obsahovalo zakázanou kyselinu mravenčí a problémy byly rovněž s kakaem, které z pětiny tvořila hmota z drcených kakaových šlupek. V roce 2013 se na zdejším trhu objevila výseková konina ze sousední země a v ní analgetikum, které se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso může skončit na talíři. Veterináři v minulých letech taky opakovaně našli salmonelu, i o tom jsme mluvili, v kuřecím, krůtím a vepřovém. V říjnu 2016 zakázali kvůli téhle bakterii prodej asi 3,5 milionu polských vajec a předloni zaznamenali zdejší úřady pro změnu jablka a některé druhy zeleniny s nadlimitním množstvím pesticidů. Z téhož roku můžeme zmínit ještě vejce s látkou fipronil, ta se objevila i na českém trhu a podle veterinářů opět pocházela ze sousedního Polska.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

K Miroslavu Tomanovi teď přisedl i Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy, vítám Vás, dobrý večer.

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

My jsme říkali, že dodnes měly být hotovy ty laboratorní analýzy toho masa, že tam tedy nebylo objeveno zatím nic závadného, nebo máte nějaké novější informace?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Byly dohotoveny ty laboratorní vyšetření, to znamená z hlediska monitoringu cizorodých látek se tam nic neobjevilo, zejména ty antibiotika, čekáme ještě jedno vyšetření, to je na salmonelu ve čtvrtek. Ale jinak v tomto mase senzoricky a z hlediska antibiotik nebylo nic zjištěno.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

A pokud jde o tu salmonelu, teď se zeptám jako totální laik, přiznávám, nejde to zjišťovat rychleji?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Nejde to zjišťovat rychleji, to je nejrychlejší laboratorní metoda pro to, abychom zjistili jestli tam je či není.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pan ministr Toman říkal, že mluvil se svým protějškem panem Ardanowskim, zároveň se také zmiňoval o tom, že ty informace z Polska putovaly, řekněme, ne úplně standardním způsobem, pomalejším, hlavní veterinář Polské republiky pan Niemczuk ve čtvrtek řekl, že Polsko vyvezlo 2 700 kg podezřelého hovězí do 10 zemí EU, ale do Česka se podle něj maso nedostalo. Vy jste třeba s ním v kontaktu, mluvil jste s ním? Protože opravdu je to zvláštní, jakým způsobem tedy asi Polsko komunikuje i s partnerskými státy.

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Já jsem s ním mluvil osobně už v úterý a v úterý jsem byl ubezpečen, že z těchto malých jatek žádné maso do zahraničí nešlo a ve středu dopoledne dostali některé státy informaci, že k nim odešlo maso a ve večerních hodinách, před šestou hodinou na jednání šéfů veterinárních služeb Polska a veterinární správa informovala, že šlo jenom do těchto zemí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobře, tak pojďme teď, abychom možná uklidnili naše diváky a občany Česka, to maso se do Česka dostalo, ale v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by bylo zdravotně závadné, dá se to takhle konstatovat?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Já to můžu říct o tom, ano, já bych řekl, že ano v tomto okamžiku, protože 150 kg vlastně se na trh nedostalo, to, co se dostalo, tak 50 kg bylo vyšetřeno, takže ještě zbývá nějakých.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pravděpodobnost, že by třeba v těch, v tom zbytku.

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

V těchto, ale neměli jsme žádný hlášení o nějakém onemocnění nebo prostě že by měl někdo komplikace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane ministře, jak třeba lidé mohou zjistit, zda to maso, ať už bylo úplně v pořádku, nebo řekněme podezřelé, že ho zkonzumovali? Jak zjistí, zda se třeba prodávalo v restauraci, kde jedli, nebo prodávalo se v obchodě, kam chodí nakupovat?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Tak co se týká restaurace tak je to jenom tím, nechat si z restaurace předložit vlastně kde to koupili a tam musí být taky být napsáno odkud to zvíře pochází, kde bylo odchováno a kde bylo poraženo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Já to myslel trošku jinak. Jestli by třeba stát v tuhle chvíli neměl mít nějaký mechanismus na to, aby mohl třeba sdělit, byla to restaurace v Horní Dolní tahle konkrétní, bylo by to možná příliš poškozující vůči tomu restauratérovi nebo, chápete, na co se ptám?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Jasně, jasně. My ty informace máme, v kterých restauracích to skončilo, ale nicméně nechceme to v tuto chvíli jakoby zveřejňovat, protože si myslíme, že bysme ty restaurace mohli poškodit. Samozřejmě, kdyby to maso bylo závadné, nebo na cokoliv by se přišlo, tak by se to zveřejnilo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

I včetně toho, že to bylo z této konkrétní restaurace v tomto konkrétním, v tomto konkrétním městě.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Určitě ano, určitě ano.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

My už jsme viděli v těch krátkých záběrech ty kontroly na česko-polských hranicích. Rozšiřme trošku tu informaci, jak konkrétně probíhají? Protože chtěl jsem se právě ptát, jak se dá maso vlastně reálně zkontrolovat jinak, nežli pomocí nějakých průvodek, pomocí tedy spíše administrativní kontroly, pane řediteli?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Tak samozřejmě začíná to administrativní kontrolou. První je, že sledujeme, jestli zásilka k nám byla nahlášena, což je v souladu s naší legislativou, dále kontrolujeme doprovázející dokumenty, kde musí být místo původu a tak dále, označení, a pak teprve za normální situace pokud je nějaké podezření, tak odebíráme vzorky, nebo pozastavujeme tu zásilku a zajišťujeme další vyšetření a nebo i likvidaci, to, jak proběhlo dneska těch 120 kg.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vy jste naznačoval, pane ministře, že nemáte úplnou důvěru v polskou veterinární kontrolu, zda-li to takhle mohu říci, tak proč bychom měli věřit tomu, že když to maso z Polska přijede, tak papírově to bude v pořádku stejně jako reálně?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Tak v tuto chvíli máme povinnost, nebo respektive dovozci mají povinnost hlásit 24 hodin dopředu dovoz veškerých potravin, jak masa, tak rostlinných výrobků. Maso kontroluje Státní veterinární správa, rostlinné výrobky kontroluje Státní zemědělská potravinářská inspekce, budou probíhat důsledné kontroly minimálně toho polského masa, intenzivnější, než to, co probíhá standardně a vlastně do té doby, než se přesvědčíme, že v Polsku to funguje. Když jsem dneska mluvil s panem ministrem Ardanowskim, který mě ubezpečil, do konce března přijmou opatření, kam pak jsem ho přesvědčil, že pojedou naši veterináři, aby si ty věci zkontrolovali, přesvědčili se o tom, že ty přijatá opatření byly v pořádku, tak do té doby budeme kontrolovat daleko intenzivněji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Znamená to, že pro polské dopravce či pro české dopravce, kteří vozí přes hranice česko-polské potraviny, teď vlastně neplatí Schengen? Já se ptám proto, že hraniční přechody, ty klasické, už neexistují, hranici je možno přejet kdekoliv a umím si představit, že nějaká středně velká dodávka může projet prakticky kdekoliv bez kontroly.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Tak provádíme mimořádné veterinární kontroly ve spolupráci s policií, s celníky a s veterináři, takže se budou vybírat náhodně vybraná auta tak, abychom se přesvědčili o tom, že to, co vezou, je v pořádku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

To znamená, že nekontrolujete úplně všechna auta?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Úplně všechna ne.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Nemělo by to být tedy intenzivnější, nebo neuvažujete o zintenzivnění těch kontrol třeba ve spolupráci s policií nebo se všemi orgány?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Tak my jsme v podstatě zavedli ty kontroly o 100 % jsou intenzivnější, než byly a navíc máme to místo určení, kam je povinnost to hlásit 24 hodin dopředu, takže neprobíhaj ty kontroly pouze na silnicích, ale probíhají v místě určení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Česko stále licituje s tím, že zvažuje zákaz dovozu hovězího z Polska. Vy jste říkal, že jste se s panem ministrem domluvil na jakési lhůtě do března, ale co znamená teď aktuálně ta fáze zvažování?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

V okamžiku, kdybychom našli cokoliv v mase nebo v jakékoliv další potravině, která by nás přesvědčila o tom, že to maso je škodlivé pro českého spotřebitele, tak ty dovozy zastavíme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Včera se shodou okolností, pane řediteli, objevila zpráva o tom, že v Polsku se objevila i nemoc šílených krav. Já vím, že to nemá přímou souvislost s tímto případem, ale v tom celém kontextu, jak to může posunout úvahy o možném zákazu polského hovězího podle Vás?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Tento případ BSE, protože je atypický, tak nijak to neposouvá, to doopravdy se může objevit i na našem území, je to spontánní, na to žádný vliv chovatel ani veterinární správa nemá, to prostě se může objevit kdekoliv.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Čili to není ničí vina, je to?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správyv

Není to vina, je to jenom tím, že prostě došlo k nějakým degenerativním změnám na mozku u starého zvířete a nakonec to zafungovalo, protože to zvíře bylo nemocné, ho vyšetřili a prokázali atypickou formu BSE. Něco jiného by bylo, kdyby byla klasická, pak samozřejmě by tady šlo zvažovat o tom, že byly krmeny třeba masokostní moučkou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Není právě tohle zase naopak, na druhou stranu, důkaz toho, že tvrdit o Polsku, že tam nefunguje nic, já vím, Vy jste to takhle neřekl, ale mohlo to tak trošku působit v této oblasti je přehnané to tvrzení?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Já si myslím, že to přehnané není, protože ta týdenní zkušenost je pro mě strašným zklamáním, protože s panem ministrem Ardanowskim jsem v pravidelném spojení a očekával jsem, že ty informace bude mít. A podle mě, pan ministr Ardanowski mě informoval o tom, jaké měl informace, takže to je více méně i o přenosu informací zevnitř z polské strany.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobře, na závěr, pánové, tedy mohou být, mohou býti v tuto chvíli čeští spotřebitelé a milovníci hovězího ujištěni, že z toho, co si koupí ve své restauraci, nebo ve svém obchodě, jim nic nehrozí, pane ministře?

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Pokud budou chodit do spolehlivých restaurací a která to bere od spolehlivého dodavatele, tak určitě ano.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pane řediteli, Váš názor?

Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy

Můj názor je stejný, já si také dávám hovězí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dáváte si hovězí, dobře, tak dobrou chuť. Děkuju vám oběma, že jste přišli, na shledanou. Díky.

Miroslav TOMAN, ministr zemědělství

Na shledanou, pěkný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Na shledanou.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.