přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Světový potravinový summit v Kodani s účastí ČR

3.9.2018

Tisková zpráva – Zajištění více lepších potravin pro více spotřebitelů při maximálním využití zdrojů bylo tématem Světového potravinového summitu, který se v závěru týdne konal v Kodani. Účastnili se ho představitelé vlád 56 zemí včetně francouzského ministra zemědělství Stéphana Traverta a více než 200 odborníků z celého světa.

Podle analýz Světové organizace pro zemědělství a výživu bude totiž při stávajícím tempu růstu populace do roku 2050 nezbytné vyprodukovat o 60 % potravin více než dosud. Všechny inovativní postupy přitom musí vyhovět všem požadavkům bezpečnosti potravin a zároveň být ekonomicky udržitelné.

„Česká republika považuje otázku potravinové bezpečnosti za svou dlouhodobou prioritu, která stále intenzivněji nabývá na významu. Dlouhodobě tvrdím, že otázka soběstačnosti v základních zemědělských komoditách je z tohoto pohledu naprosto klíčová,“ komentoval jednání ministr zemědělství Miroslav Toman, kterého v Kodani zastupoval ředitel potravinářského odboru Jindřich Fialka.

Velkou výzvou pro dosažení tohoto cíle jsou podle odborníků kromě zhoršujících se produkčních podmínek, zejména klimatických, také otázky související se správnou výchovou spotřebitelů a důsledným potíráním falšování potravin, jehož rozměr rok od roku narůstá (objem podvodů se odhaduje až na 40 miliard USD). Značným problémem je v globálním měřítku plýtvání potravinami, které činí přibližně jednu třetinu ze všech vyprodukovaných potravin.

Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že je žádoucí do celého procesu kromě vlád jednotlivých zemí více zapojit potravinářský průmysl. Při současném rozvoji informačních technologií je poměrně závažným problémem šíření dezinformací a mýtů o potravinách, jemuž je třeba čelit formou odborných platforem ve spolupráci s vědeckými a výzkumnými autoritami.

„Naše spotřebitele mohu ujistit, že pro resort zemědělství je otázka vzdělávání v oblasti potravin, ať už jde o jejich složení, kvalitu či bezpečnost naprosto zásadní a i do budoucna budeme tyto aktivity podporovat,“ uvedl ministr Toman.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem