přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Návrh chemicky dekontaminovat drůbeží maso ČR nepodpořila

14.4.2008

Tisková zpráva – Česká delegace odmítla možnost použití chemických látek pro antibakteriální ošetření povrchu čerstvého drůbežího masa. V ČR je čerstvé drůbeží maso ošetřováno chlazením vzduchem a chemická sterilizace by podle naší delegace znamenala krok zpět a v konečném důsledku možná i ohrožení zdraví spotřebitele.

„V České republice je drůbeží maso ošetřováno pouze chlazením vzduchem. V celé Evropské  unii jsou podle nás standardy hygieny nastaveny dobře a je třeba důkladně zvážit, zda případné nové metody jsou opravdu nutné,“ vysvětlil 1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Pokud by se producent spoléhal na finální chemické ošetření, mohlo by ho to svádět ke kompromisům v hygieně při výrobě. Proto jsme podpořili stanovisko francouzské delegace a s návrhem použití chemické dekontaminace jsme nesouhlasili,“ doplnil náměstek Hlaváč.
 
Francouzská delegace vyjádřila své obavy ohledně navrženého schválení použití chemických přípravků pro sterilizaci čerstvého drůbežího masa. Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA a výborů Evropské komise pro zdraví a životní prostředí (SCHER) a pro nová zdravotní rizika (SCENHIR) neexistují dostatečné záruky toho, že používání chemických látek nepovede nakonec k vytvoření odolnosti některých patogenů a při nesprávném použití v konečném důsledku i k ohrožení zdraví spotřebitelů.
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem