přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Jsou biopotraviny kvalitnější než klasické potraviny?

6.9.2012

V posledních dnech média zveřejnila několik článků a reportáží o studii Stanfordovy univerzity, jejíž vědci se zabývali biopotravinami a došli k výsledku, že nejsou zdravější než běžné potraviny.

Studií, které se zabývají kvalitou biopotravin, existuje více. Některé neprokázaly vyšší obsah zdraví prospěšných látek v biopotravinách, jiné průzkumy naopak potvrzují, že jsou biopotraviny kvalitnější. Mezi takové studie patří výzkum Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Z jeho výsledků například vyplývá, že v biopotravinách je mnohem nižší množství pesticidů než v běžném ovoci a zelenině (až o 90%).

K dalším výhodám biopotravin patří vyšší výživná hodnota, lepší chuť a vůně. Obsahují také vyšší množství vitamínů (zejména C a E), minerálních a dalších zdraví prospěšných látek.

Studie nepotvrdila, že by biopotraviny kvůli absenci chemického ošetření byly více náchylné k plísním, a tím k produkci škodlivých mykotoxinů. Naopak bylo zjištěno, že bioprodukty mohou být v řadě případů odolnější k různým stresovým faktorům a za těchto podmínek produkují méně těchto toxických látek.

V dalších studiích se potvrdilo, že biomléko obsahuje vyšší množství nenasycených omega mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšné.  

Biopotraviny obsahují mnohem méně éček, je jich povoleno asi jen 50, jde o látky přírodního původu, nebo o jednoduché minerální a organické látky. V konvenčních potravinách je povoleno více než 300 éček, včetně těch, u kterých musí být uvedeno, že mohou negativně ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

Produkce biopotravin je také mnohem šetrnější k životnímu prostředí, protože nezatěžuje přírodu chemikáliemi. Také proto žije v okolí biofarem více rostlinných i živočišných druhů. Zvířata chovaná na biofarmách mají příznivější podmínky než zvířata v klasických chovech, protože například slepice nesmí být uzavřeny v klecích a skot musí mít přístup do výběhu nebo na pastvu. Kupovat si biopotraviny, vedle zdravějšího životního stylu, bezesporu také znamená podporovat životní prostředí, ve kterém žijeme.

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem