přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Referenční metody pro analýzu GMO, referenční laboratoře EU

16.3.2011

Společné výzkumné středisko Evropské unie (Joint Research Centre, JRC) uveřejňuje na svých internetových stránkách tzv. referenční zprávy (reports). V rámci těchto zpráv byla vydána publikace, která obsahuje 79 referenčních metod pro analýzu geneticky modifikovaných organismů (GMO) validovaných podle mezinárodních standardů.

Přehled vytvořily společně Referenční laboratoř Evropské unie pro GM potraviny a krmiva (EURL-GMFF) a Evropská síť laboratoří pro GMO (ENGL). Publikace uvádí nejnovější poznatky v oblasti detekce GMO. Každá metoda je popsána tak, aby byla pro uživatele srozumitelná.

V rámci společného výzkumného střediska funguje šest referenčních laboratoří Evropské unie (EURL) zaměřených na bezpečnost potravin a krmiv, které podporují práci národních referenčních laboratoří (NRL) v příslušných oblastech.

Záměrem EURL je garantovat jednotný postup při detekci a kvantifikaci potenciálně nebezpečných reziduí a kontaminantů v potravinách a krmivech a při autorizaci nových aditiv a plodin pro výrobu krmiv a potravin. Evropské referenční laboratoře se nacházejí ve dvou institutech společného střediska, a to v Institutu pro referenční materiály a měření v belgickém Geelu a v Institutu pro zdraví a ochranu spotřebitele v Ispře (Itálie).

Mezi hlavní aktivity referenčních laboratoří pro krmiva a potraviny patří poskytování informací o analytických metodách, včetně referenčních metod národních laboratoří, organizování srovnávacích testů mezi laboratořemi, pořádání školení pro pracovníky národních laboratoří a experty z rozvojových zemí, a také poskytování vědecké a technické pomoci Evropské komisi zvláště v případech, kdy členské státy Evropské unie popírají výsledky analýz.

Další informace, publikaci s přehledem referenčních metod a odkazy na webové stránky laboratoří můžete najít na webových stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP).

Zdroj: ICBP

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem