přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Lze uvádět na obalech potravin větu „Může obsahovat stopy: …“ nebo „Vyrobeno v závodě, který zpracovává …“?

17.5.2017

Alergeny musí být uvedeny ve složení vždy, když jsou do potraviny záměrně přidány (s některou ze složek apod.).

Věta „Může obsahovat stopy (alergenu neuvedeného ve složení)“ je informací pro spotřebitele, která mu má říct, že ve stejném závodě nebo na stejné lince jsou zpracovávány i jiné suroviny s jiným alergenem; a přestože se výrobce snaží dodržovat zásady správné hygienické praxe, mohou se stopy jiných alergenů než ze surovin vyskytovat i v dané potravině. Ani tyto informace však nesmí být zavádějící – ve výrobě, kde se zpracovává pouze mouka, vejce, oříšky, nelze uvést na etiketě výrobku, že může obsahovat stopy alergenů, které se ve výrobě nepoužívají (např. celer).


Zdroj odpovědi: „Otázky a odpovědi k nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům“, PK ČR, ČTPP (v uvedených odpovědích se jedná o lokální přístup dozorových orgánů)

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem