přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Varovné označení masného „lepidla“

20.1.2012

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.

Potraviny obsahující enzym transglutaminázu  (TG) používanou jako spojovací prostředek (lepidlo) při vytváření velkých kusů z malých kousků masa (např. při výrobě šunky) by podle aktualizovaného stanoviska německého BfR měly být označeny varováním kvůli možnému riziku pro celiaky.

Vedou se diskuse, zda TG používaná při výrobě masných výrobků může vyvolávat potíže osobám trpícím celiakií. Výzkumy ukázaly, že samotný enzym, ani v aktivní formě, neznamená riziko.

V kombinaci s bílkovinami se však mohou vytvářet látky strukturálně podobné lepku, který vyvolává imunologickou reakci u celiaků. Sice zatím není známo, zda takové látky mohou lidem trpícím celiakií způsobovat potíže, ale vzhledem k nedostatku klinických studií k této problematice je to potřeba považovat za možné.

A proto by bylo podle BfR vhodné uvádět preventivně na takových potravinách příslušné varování, aby se osoby trpící celiakií mohli takovým výrobkům vyhnout.

Zdroj: ÚZEI

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem