přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

SZPI vyhlásila mimořádnou kontrolu zeleniny původem ze Španělska

30.5.2011

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v těchto dnech ostražitě sleduje situaci na trhu s potravinami, a to v souvislosti s onemocněním způsobeným toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli ve Spolkové republice Německo, jehož původcem jsou pravděpodobně salátové okurky původem ze Španělska.

Poslední zprávy získané prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) uvádějí, že kontaminované okurky, u nichž byl potvrzen výskyt této bakterie, nebyly z Německa reexportovány na území ČR.

Nejnovější informace má SZPI k dispozici z audiokonference DG SANCO. Podle hlášení aktuální epidemiologické situace se počty nemocných v jednotlivých zemích EU stále upřesňují. Průměrný věk nemocných je 40 let, u dětí a seniorů je výskyt onemocnění nízký. V ČR doposud nebyl zaznamenán ani jeden případ onemocnění způsobeného toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli.

Vzhledem k závažnosti celé kauzy SZPI zahájila v rámci předběžné opatrnosti intenzivní monitoring předmětných potravin (salátových okurek a případně namátkově i další zeleniny původem ze Španělska) v obchodní síti. Zjistí-li inspekce takové produkty, provede odběr vzorků a následně jejich laboratorní analýzu. Inspektoři SZPI provádějí kontrolu v obchodní síti v rámci celé ČR.

Podle nových výsledků testování na zdroj nákazy zůstávají zatím potvrzené dva pozitivní výsledky u španělských okurek. Podezření trvá u okurek nizozemských a dánských. Další výsledky se očekávají v pondělí. Zástupci Španělska oznámili, že na svém území žádné průjmové onemocnění tohoto typu neevidují.

Na základě posledních informací v současné chvíli většina velkých obchodních řetězců na našem území preventivně stahuje danou komoditu (okurky ze Španělska) ze svých provozů. SZPI situaci u všech řetězců a velkoobchodů dále bedlivě sleduje a prověřuje.

Jakékoli důležité informace v souvislosti s tímto případem jsou nadále standardně předávány Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Potravinářská inspekce je připravena v případě jakéhokoli ohrožení spotřebitelů ČR okamžitě zasáhnout a informovat veřejnost.

Při nákupu zeleniny či ovoce platí: Nabízená zelenina musí být čerstvého vzhledu, není zavadlá, plody nejsou poškozené, nahnilé či naplesnivělé, jsou celé a zdravé. Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí (tzv. výkroje a podobné způsoby  odstraňování napadených částí).  Samozřejmostí by mělo být řádné omytí zeleniny tekoucí pitnou vodou před vlastní konzumací!

Zdroj: SZPI

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem