přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Nadlimitní množství oxidu siřičitého v kandovaném ovoci

26.5.2011

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem „Kandované hrušky“, šarže L: O 056, datum minimální trvanlivosti 1. 10. 2011, balení 150 g, téměř čtyřnásobné překročení maximálního limitu pro oxid siřičitý.

Kandované hrušky pocházejí z Číny. Do České republiky je přes Nizozemí dovezla česká společnost K-SERVIS PRAHA, a.s. Společnost prodala 937,5 kg hrušek formou drobného prodeje bez fakturace. Dalších 362,5 kg výrobku dodala firmě České houby a.s., při jejíž kontrole inspektoři SZPI nevyhovující hrušky objevili. Inspekce nařídila stažení výrobku z obchodní sítě.

Kandované hrušky bývají běžně ošetřeny jemným postříkáním roztokem oxidu siřičitého – tzv. mlžením, nesmí však být překročeny maximální přípustné množstevní limity pro tuto látku. V nadměrné koncentraci totiž může představovat zdravotní riziko.

Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tento výrobek stále doma. SZPI nedoporučuje jejich konzumaci. Informace o případu byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

Zdroj: SZPI

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem