přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bakterie Escherichia coli – monitoring SVS ČR

30.5.2011

27. května 2011 byla Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) zveřejněna originální oznámení 2011.0703 a 2011.0702 týkající se propuknutí onemocnění u lidí, které bylo způsobeno bakterií Escherichia coli ve Spolkové republice Německo .

Přestože se problém zatím netýká veterinární oblasti, Státní veterinární správa České republiky (SVS ČR) pečlivě situaci sleduje. Zdrojem nákazy jsou údajně bio salátové okurky z ekologického zemědělství, původem ze Španělska. Většina případů je  pravděpodobně zapříčiněna sérotypem O 104, další typizace probíhá v Evropské referenční laboratoři pro E. coli v Římě (Istituto Superiore di Sanità Viale Roma).

Podle sdělení německé strany byly vyloučeny jako zdroje nákazy u lidí syrové mléko a maso. Nicméně vzhledem k tomu, že salátové okurky nemusí být jediným zdrojem onemocnění, je samozřejmé, že u všech provozovatelů potravinářských podniků musí být dodržovány základní požadavky správné hygienické praxe, tak aby byla vyloučena kontaminace potravin a surovin živočišného i rostlinného původu. 

Přenos původce je vázán nejčastěji na potraviny, kontaminovanou vodu, dále je možný přenos kontaktem se zvířaty a je možný také přenos mezi nakaženými osobami. Potraviny, kterými se bakterie přenáší, jsou nejčastěji syrové nebo nedostatečně tepelně opracované maso (hovězí hamburgery apod.), syrové mléko a sýry, neomytá zelenina a ovoce, také lískové ořechy (poslední případy v USA a Kanadě).

Infekční dávka nutná k rozvoji onemocnění je velmi nízká a inkubační doba je 3 - 8 dní. Typickými projevy je akutní gastroenteritida (zánět žaludku a střev), krvavý průjem trvající 5 -7 dní a teploty.  Shiga toxin produkující E. coli (STEC) patří do skupiny patogenních Escherichia coli, které jsou schopny produkovat Shigaliketoxin, který může způsobit střevní a také celkové onemocnění u lidí. 

Onemocnění je dosud potvrzeno zejména na severu  Německa, kde onemocnělo 214 osob, a 2 lidé zemřeli. Postiženy jsou zejména ženy (68 %) starší 17 let (87 %). Poslední nový případ v Německu byl zaznamenán 24. 5. 2011. Dále bylo zjištěno onemocnění lidí ve Švédsku (10 případů), v Británii (3 případy), Dánsku (4 případy a dalších 7 v šetření). V Česku prozatím nebyl hlášen žádný případ onemocnění u lidí.

Určitě je dobré připomenout, že zásadní obranou je dodržovat úzkostlivě hygienu, což doporučuje i hlavní hygienik ČR Michael Vít. SVS ČR situaci monitoruje, informovány byly i všechny krajské veterinární správy a Městská veterinární správa v Praze. Bakterie Escherichia coli je rovněž předmětem monitoringu, od počátku roku bylo odebráno na 30 vzorků, všechna vyšetření byla negativní. Svůj systém kontrol, o jehož účinnosti se SVS ČR průběžně přesvědčuje, mají také samy závody.

Zdroj: SVS ČR

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem