EFSA: Vědecká strategie 2012-2016

23. 11. 2011

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil svůj návrh na zaměření vědecké činnosti v období let 2012-2016. K připomínkování jsou vyzvány všechny zainteresované strany v členských státech Evropské unie.

Výzkumné programy EFSA jsou stanovovány od r. 2002, kdy byl úřad založen. V minulých obdobích se výzkum zaměřoval především na vyhodnocování regulované produkce a na posuzování environmentálního rizika, ochranu před riziky a monitoring trhu. Součástí zpracovaného návrhu Vědecké strategie 2012 – 2016 je přehled oblastí, na které se výzkum EFSA zaměřuje.

Nová strategie výzkumu je zaměřena na čtyři klíčové problematiky: další vývoj vědecké úrovně EFSA, jeho nezávislosti, otevřenosti, transparentnosti a citlivosti; optimalizace využívání evropské kapacity hodnocení rizik; vývoj a harmonizace metodik hodnocení rizik a zaměření na rizika související s potravinami a posílení vědecké základny pro hodnocení rizik a jejich monitoring.

Strategie musí navazovat na plán pro období 2009 – 2013 a projít procesem konzultací s vlastním pracovním týmem, s partnerskými evropskými institucemi, s národními úřady, s Vědeckým výborem a Poradním sborem EFSA. 

Závěry z konzultací budou zpracovány do zprávy a v rámci možností zapracovány do revidovaného návrhu, který bude projednán na představenstvu EFSA tak, aby byla strategie přijata do konce roku 2011.

Návrh strategie vědeckého výzkumu můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: EFSA

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.