přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.


zobrazit po
4.1.2012

Přídatné látky (aditiva)

Do průmyslově vyráběných potravin se běžně z technologického důvodu přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru.


4.1.2012

Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin

Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin.


4.1.2012

Bezpečnost a odpovědnost v nanotechnologiích

Nanotechnologie začínají pronikat prakticky do všech oblastí našeho života. Nanočástice nás obklopují přirozeně. Jak se ale postavit k uměle připraveným nanočásticím (velikost 1-100 nanometru, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru - přibližně tisíciny tloušťky lidského vlasu), se kterými se člověk běžně dříve nesetkával? Vedle užitečných vlastností jsou kladeny otázky ve smyslu: Nemohou poškodit naše zdraví?


3.1.2012

Přídatné látky povolené při výrobě potravin

Při výrobě potravin lze používat pouze přídatné látky, které byly schváleny postupem podle nařízení (ES) č. 1331/2008 které stanovuje jednotný postup pro posuzování a povolování potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů a potravinářských aromat a které jsou uvedeny na seznamech potravinářských přídatných látek Unie v příloze II a v příloze III nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách.


3.1.2012

MZe podporuje novou učební pomůckou zájem žáků o zdravou výživu

Především pedagogům a žákům druhého stupně základních škol je určen nový výukový program nazvaný Výživa ve výchově ke zdraví, na jehož vzniku se podílelo i Ministerstvo zemědělství. Uživatelé webové stránky www.viscojis.cz/teens, jejímž hlavním posláním je informační podpora tohoto programu, na ní mohou najít novou učební pomůcku – pracovní sešity k jednotlivým kapitolám projektu.


3.1.2012

Metody detekce EHEC baktérií E. coli v potravinách

Séroskupina enterohemoragických baktérií Escherichia coli (EHEC) determinuje globální výskyt alimentárních onemocnění a zůstává jedním z hlavních problémů pro populaci a pro potravinářský průmysl.


2.1.2012

Přehodnocení a schvalování potravinových přídatných látek

Evropská komise (EK) stanovila v souladu s nařízením Společenství (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (aditivech) program, v rámci kterého Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnotí bezpečnost těch aditiv, která již byla v EU povolena před 20. lednem 2009. Konkrétní časový rámec pro přehodnocení bezpečnosti aditiv je upraven v nařízení (EU) č. 257/2010, kterým se stanoví program pro jejich přehodnocení v souladu s výše uvedeným nařízením. Přehodnocení by mělo být provedeno do konce roku 2020.


2.1.2012

Hodnocení bezpečnosti aditiv v Evropské unii

Každá potravinová přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v produktu nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v produktu. V Evropské unii musejí být všechna aditiva před svým použitím v potravině posouzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).


2.1.2012

Povolení nových geneticky modifikovaných rostlin

Evropská komise (EK) povolila v prosinci roku 2011 tři geneticky modifikované (GM) odrůdy kukuřice a jednu odrůdu bavlníku pro použití v potravinách a krmivech. GM odrůdy mohou být dováženy, není však povoleno jejich pěstování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil tyto rostliny jako nezávadné.


22.12.2011

Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli

Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.

zobrazit po