přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.


zobrazit po
11.1.2012

Zvýšení limitů dusičnanů a dioxinů v potravinách

Nařízení 1258/2011/EU zvyšuje o 500 mg/kg max. limity pro dusičnany v čerstvém špenátu a salátu. Byla změněna metodika u dioxinů a dioxinům podobných tzv. polychlorovaným bifenylům (PCB) a v souvislosti s tím zpřesněny stanovené limity.


10.1.2012

Antibiotické růstové stimulátory v živočišné výrobě v USA a v EU

Po více než třech desítkách let vědeckého zkoumání dospěla americká Správa potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) k závěru, že s podáváním subletálních dávek antibiotických růstových stimulátorů zvířatům určeným pro produkci potravin nejsou spojena žádná rizika.


10.1.2012

Nanomateriály

Nanomateriály jsou, podle normy přijaté Evropskou komisí na základě vědeckých doporučení Vědeckého výboru pro vznikající a nová rizika (SCENIHR) a Společného výzkumného střediska EU (JRC), materiály, v nichž se velikost hlavních složek pohybuje mezi 1 a 100 nanometry, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru). Návrh znění definice nanomateriálů byl předmětem veřejné konzultace.


10.1.2012

Kontroly potravin v české tržní síti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Jedná se o kontroly cílené, jejichž účelem není monitorování, ale ochrana ekonomických zájmů občanů i státu - ochrana spotřebitele před zdravotně závadnými a nebezpečnými potravinami, před potravinami, které jsou klamavě označené, dále s prošlým datem použitelnosti nebo neznámého původu. Nedílnou součástí cílené kontroly jsou podmínky výroby a prodeje.


5.1.2012

Geneticky modifikovaná krmiva

Geneticky modifikovanou (GM) potravinou/krmivem se rozumí ta potravina nebo to krmivo, která/é obsahuje geneticky modifikované organismy, sestává z nich nebo je z nich vyrobena/o. Legislativní rámec pro oblast GM potravin a krmiv je řešen na úrovni Evropské unie.


5.1.2012

Některá opatření při pěstování GM kukuřice

Pěstování GM kukuřice GA21 a Bt11 by nemělo vyvolávat žádné zásadní pochyby o bezpečnosti, mělo by však být doprovázeno určitými opatřeními.


5.1.2012

Krmiva: dlouhodobé dopady použití GM rostlin

Cílem systematického přehledu britských a francouzských vědců bylo shromáždit data týkající se vlivu krmné diety s obsahem geneticky modifikované (GM) kukuřice, sóji, brambor, rýže a tritikale na zdravotní stav užitkových zvířat.


4.1.2012

Přídatné látky (aditiva)

Do průmyslově vyráběných potravin se běžně z technologického důvodu přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru.


4.1.2012

Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin

Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin.


4.1.2012

Bezpečnost a odpovědnost v nanotechnologiích

Nanotechnologie začínají pronikat prakticky do všech oblastí našeho života. Nanočástice nás obklopují přirozeně. Jak se ale postavit k uměle připraveným nanočásticím (velikost 1-100 nanometru, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru - přibližně tisíciny tloušťky lidského vlasu), se kterými se člověk běžně dříve nesetkával? Vedle užitečných vlastností jsou kladeny otázky ve smyslu: Nemohou poškodit naše zdraví?

zobrazit po