přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.


zobrazit po
13.1.2012

Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot

Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.


13.1.2012

Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu

Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.


13.1.2012

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami

Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.


12.1.2012

Změna nařízení o plastech v kontaktu s potravinami

Nařízení 1282/2011/EU mění a opravuje nařízení 10/2011/EU o materiálech a předmětech z plastů tak, že doplňuje nově schválené látky a upřesňuje pravidla u některých již schválených látek.


12.1.2012

Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 11. ledna 2012.


12.1.2012

Kontrola dovozu potravin a krmiv do Evropské unie

Aktualizace seznamu Evropské unie pro režim zpřísněné kontroly dovozu. Nařízení 1277/2011/EU mění příloha I nařízení 669/2009/ES, kterým se provádí nařízení 882/2004/ES. Zpřísněné kontroly se týkají hlavně aflatoxinů a pesticidů. Účinnost nařízení je od 1. ledna 2012.


11.1.2012

Zvýšení limitů dusičnanů a dioxinů v potravinách

Nařízení 1258/2011/EU zvyšuje o 500 mg/kg max. limity pro dusičnany v čerstvém špenátu a salátu. Byla změněna metodika u dioxinů a dioxinům podobných tzv. polychlorovaným bifenylům (PCB) a v souvislosti s tím zpřesněny stanovené limity.


10.1.2012

Antibiotické růstové stimulátory v živočišné výrobě v USA a v EU

Po více než třech desítkách let vědeckého zkoumání dospěla americká Správa potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) k závěru, že s podáváním subletálních dávek antibiotických růstových stimulátorů zvířatům určeným pro produkci potravin nejsou spojena žádná rizika.


10.1.2012

Nanomateriály

Nanomateriály jsou, podle normy přijaté Evropskou komisí na základě vědeckých doporučení Vědeckého výboru pro vznikající a nová rizika (SCENIHR) a Společného výzkumného střediska EU (JRC), materiály, v nichž se velikost hlavních složek pohybuje mezi 1 a 100 nanometry, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru). Návrh znění definice nanomateriálů byl předmětem veřejné konzultace.


10.1.2012

Kontroly potravin v české tržní síti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Jedná se o kontroly cílené, jejichž účelem není monitorování, ale ochrana ekonomických zájmů občanů i státu - ochrana spotřebitele před zdravotně závadnými a nebezpečnými potravinami, před potravinami, které jsou klamavě označené, dále s prošlým datem použitelnosti nebo neznámého původu. Nedílnou součástí cílené kontroly jsou podmínky výroby a prodeje.

zobrazit po