přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.


zobrazit po
20.1.2012

Vědecké stanovisko k toxinům T-2 a HT-2

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko vědeckého Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM) ke zdravotním rizikům (pro lidi a zvířata) způsobeným přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech.


19.1.2012

Zákaz provozu nelegální výrobny v Praze

Z tiskové zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 19. ledna 2012.


19.1.2012

Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách

Nařízení 16/2012/EU doplňuje požadavky stanovené nařízením 853/2004/ES o povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům.


19.1.2012

Mezinárodní konference „Food Forum" v Brně

Ministerstvo zemědělství a Potravinářské komora České republiky uspořádají 28. února 2012, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2012, mezinárodní konferenci „FOOD FORUM“ na téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“.


18.1.2012

Zákaz prodeje zásilek předpisům neodpovídajících vajec z Polska

Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ze dne 16. ledna 2012 neodpovídaly tři zásilky vajec z Polska veterinárním předpisům České republiky a požadavkům Evropské unie.


17.1.2012

EFSA hodnotí možnosti regulace norovirů u ústřic

Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl ve svém hodnocení rizik zveřejněném 17. ledna 2012 k závěru, že nejúčinnějšími opatřeními na ochranu spotřebitele před expozicí noroviry z ústřic je produkce ústřic v oblastech, které nejsou fekálně znečištěné, nebo zabránění kontaminace oblastí pro produkci měkkýšů.


16.1.2012

Vodítka k testování GMO

Nová vědecká publikace „Jak spolehlivě testovat GMO“ poskytuje přehled aktuální legislativy a nejnovějších metod na testování geneticky modifikovaných organismů (GMO). 100 stránková vodítka jsou adresována odborníkům a pracovníkům národních úřadů a testovacích laboratoří z celého světa.


13.1.2012

Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot

Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.


13.1.2012

Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu

Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.


13.1.2012

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami

Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.

zobrazit po