Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.
Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.
Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.
Dojnice a prasata: odezva zvířat je nejefektivnější pro hodnocení welfare
Opatření pro hodnocení pohody (welfare) dojnic a prasat jsou účinná a měla by být, podle odborného doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) použita, všude tam, kde je to možné.
Vodítka EFSA pro hodnocení rizik GM zvířat, potravin a krmiv z nich pocházejících
Na základě žádosti Evropské komise vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vodítka pro hodnocení rizik potravin a krmiv pocházejících z geneticky modifikovaných (GM) zvířat, posuzující také související aspekty zdraví a pohody GM zvířat.
Zadržení čaje s vysokým obsahem pesticidů
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 25. ledna 2012.
Původci alimentárních onemocnění
Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.
EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.
Tepelné ošetření sušených vajec
Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.
Návrh na označování tuzemského původu potravin
Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.
Česká expozice na veletrhu Grüne Woche
Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.
Varovné označení masného „lepidla“
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.