Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.
Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.
Národní referenční laboratoře
Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří
Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019
U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…
Aktuální problémy bezpečnosti a kvality potravin a zemědělských produktů: rezidua pesticidů v ovoci…
Seminář se koná v pondělí 11. listopadu 2019 od 12:30 h (registrace od 12:00 h) na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 400. Garanti semináře: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. a Prof. RNDr…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2018.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2018
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2018.
V sobotu 24. 8. se konal již tradiční Den zdraví pro rodiny s dětmi v rámci agrosalonu Země živitelka
Den zdraví se konal v rámci doprovodných programů 46. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2017
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2017.
Mezinárodní konference o nových potravinách
Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.
Úřad EFSA zveřejnil doporučení týkající se pokračující kojenecké výživy s nižším obsahem bílkovin
Úřad EFSA potvrdil, že pokračující kojenecká výživa s obsahem bílkovin nejméně 1,6 g / 100 kcal, vyrobená z kravského nebo kozího mléka, je bezpečná pro kojence.
Zpráva o zoonózách: Výskyt listeriózy je stabilní, častěji postihuje starší osoby
Zpráva EFSA a ECDC týkající se trendů a příčin zoonóz, zoonotických agens a onemocnění z potravin za rok 2015.
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019, ČR
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019".
Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015
Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.
„Den zdraví“ na výstavě Země živitelka 2016 se vydařil
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil pro návštěvníky letošního 43. ročníku výstavy Země živitelka v rámci doprovodných programů akci pro rodiny s dětmi „Den zdraví“.
GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání
(PDF, 6 MB)
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".
Den zdraví na výstavě Země živitelka
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, pořádá v rámci doprovodných aktivit na výstavě Země živitelka…
Konference k problematice pesticidů
Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci…
Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".
Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"
Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2014
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2014.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013
Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".
Zápis z 27. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
27. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 1. července 2014 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Zápis z 27. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
27. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 1. července 2014 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Zápis z 26. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
26. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 10. prosince 2013 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Zápis z 25. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
(PDF, 419 KB)
25. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 26. června 2013 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Zápis z 24. jednání KSBP
(PDF, 205 KB)
Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 12 . prosince 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2012
Vyhodnocení činnosti Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2012.
Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes
NRL pro Listeria monocytogenes SVS ČR zpracovala metodiku provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě. Provádění těchto studií trvanlivosti je definováno v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů.
Jednotné školení inspektorů provádějících úřední kontroly
Od roku 2007 realizuje Úřad pro potravin ministerstva zemědělství jednotné školení inspektorů dozorových orgánů.
Seznam alternativních analytických metod pro provozovatele potravinářských podniků (PPP)
Provozovatelé potravinářských podniků mají podle čl. 5 odst. 5 pododst. 3 možnost používat analytické metody jiné, než jsou metody referenční, zejména pak rychlejší, jednodušší a finančně méně náročné metody, které jsou v nařízení (ES) č. 2073/2005 označovány jako “alternativní analytické metody” známé spíše pod označením "kity".
Zápis z 23. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin
Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 13 . června 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.
Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.
Dojnice a prasata: odezva zvířat je nejefektivnější pro hodnocení welfare
Opatření pro hodnocení pohody (welfare) dojnic a prasat jsou účinná a měla by být, podle odborného doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) použita, všude tam, kde je to možné.
Vodítka EFSA pro hodnocení rizik GM zvířat, potravin a krmiv z nich pocházejících
Na základě žádosti Evropské komise vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vodítka pro hodnocení rizik potravin a krmiv pocházejících z geneticky modifikovaných (GM) zvířat, posuzující také související aspekty zdraví a pohody GM zvířat.
Zadržení čaje s vysokým obsahem pesticidů
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 25. ledna 2012.
Původci alimentárních onemocnění
Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.
EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.
Tepelné ošetření sušených vajec
Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.
Návrh na označování tuzemského původu potravin
Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.
Česká expozice na veletrhu Grüne Woche
Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.
Varovné označení masného „lepidla“
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.