přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.


zobrazit po
  • 1
  • 2
  • následující
  • poslední
29.6.2017

Úřad EFSA zveřejnil doporučení týkající se pokračující kojenecké výživy s nižším obsahem bílkovin

Úřad EFSA potvrdil, že pokračující kojenecká výživa s obsahem bílkovin nejméně 1,6 g / 100 kcal, vyrobená z kravského nebo kozího mléka, je bezpečná pro kojence.


10.2.2017

Zpráva o zoonózách: Výskyt listeriózy je stabilní, častěji postihuje starší osoby

Zpráva EFSA a ECDC týkající se trendů a příčin zoonóz, zoonotických agens a onemocnění z potravin za rok 2015.


1.11.2016

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019, ČR

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019".


14.9.2016

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.


13.9.2016

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.


8.9.2016

„Den zdraví“ na výstavě Země živitelka 2016 se vydařil

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil pro návštěvníky letošního 43. ročníku výstavy Země živitelka v rámci doprovodných programů akci pro rodiny s dětmi „Den zdraví“.


6.9.2016

GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 6 MB)

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".


Datum konání: 27.8.2016  9:00 – 16:00

Den zdraví na výstavě Země živitelka

Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, pořádá v rámci doprovodných aktivit na výstavě Země živitelka…



Datum konání: 19.5.2016  10:00 – 16:00

Konference k problematice pesticidů

Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci…


16.2.2016

Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.


9.2.2016

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".


15.12.2015

Video "Pět klíčů k bezpečnému stravování"

Video názorně vysvětluje základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami.


Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2014.


Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2014

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti systému Rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2014.


1.9.2014

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013

Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.


18.8.2014

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".


28.7.2014

Zápis z 27. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

27. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 1. července 2014 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


28.7.2014

Zápis z 27. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

27. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 1. července 2014 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


9.1.2014

Zápis z 26. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

26. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 10. prosince 2013 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


24.7.2013

Zápis z 25. jednání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 419 KB)

25. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 26. června 2013 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


Zápis z 24. jednání KSBP PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 205 KB)

Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 12 . prosince 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


23.1.2013

Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2012

Vyhodnocení činnosti Vědeckého výboru pro geneticky modifikované potraviny a krmiva v roce 2012.


22.1.2013

Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes

NRL pro Listeria monocytogenes SVS ČR zpracovala metodiku provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě. Provádění těchto studií trvanlivosti je definováno v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů.


21.1.2013

Jednotné školení inspektorů provádějících úřední kontroly

Od roku 2007 realizuje Úřad pro potravin ministerstva zemědělství jednotné školení inspektorů dozorových orgánů.


29.10.2012

Seznam alternativních analytických metod pro provozovatele potravinářských podniků (PPP)

Provozovatelé potravinářských podniků mají podle čl. 5 odst. 5 pododst. 3 možnost používat analytické metody jiné, než jsou metody referenční, zejména pak rychlejší, jednodušší a finančně méně náročné metody, které jsou v nařízení (ES) č. 2073/2005 označovány jako “alternativní analytické metody” známé spíše pod označením "kity".


9.10.2012

Zápis z 23. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 13 . června 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


27.1.2012

Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.


27.1.2012

Dojnice a prasata: odezva zvířat je nejefektivnější pro hodnocení welfare

Opatření pro hodnocení pohody (welfare) dojnic a prasat jsou účinná a měla by být, podle odborného doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) použita, všude tam, kde je to možné.


26.1.2012

Vodítka EFSA pro hodnocení rizik GM zvířat, potravin a krmiv z nich pocházejících

Na základě žádosti Evropské komise vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vodítka pro hodnocení rizik potravin a krmiv pocházejících z geneticky modifikovaných (GM) zvířat, posuzující také související aspekty zdraví a pohody GM zvířat.


26.1.2012

Zadržení čaje s vysokým obsahem pesticidů

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 25. ledna 2012.


25.1.2012

Původci alimentárních onemocnění

Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.


24.1.2012

EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového

Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.


23.1.2012

Tepelné ošetření sušených vajec

Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.


23.1.2012

Návrh na označování tuzemského původu potravin

Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.


20.1.2012

Česká expozice na veletrhu Grüne Woche

Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.


20.1.2012

Varovné označení masného „lepidla“

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.


20.1.2012

Informace o stažení potravin z oběhu

Společnost Tesco Stores ČR a.s informuje o stažení následujících potravin: Šumavský uzený tavený sýr, hmotnost 300g, DMT 23. 5. 2012 Šumavský tavený sýr s uzeným sýrem, hmotnost 300g, DMT 5. 6. 2012 a Šumavský uzený tavený sýr se šunkou, hmotnost 300g, DMT 6. 6. 2012.


20.1.2012

Vědecké stanovisko k toxinům T-2 a HT-2

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko vědeckého Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM) ke zdravotním rizikům (pro lidi a zvířata) způsobeným přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech.


19.1.2012

Zákaz provozu nelegální výrobny v Praze

Z tiskové zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 19. ledna 2012.


19.1.2012

Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách

Nařízení 16/2012/EU doplňuje požadavky stanovené nařízením 853/2004/ES o povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům.


19.1.2012

Mezinárodní konference „Food Forum" v Brně

Ministerstvo zemědělství a Potravinářské komora České republiky uspořádají 28. února 2012, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2012, mezinárodní konferenci „FOOD FORUM“ na téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“.


18.1.2012

Zákaz prodeje zásilek předpisům neodpovídajících vajec z Polska

Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ze dne 16. ledna 2012 neodpovídaly tři zásilky vajec z Polska veterinárním předpisům České republiky a požadavkům Evropské unie.


17.1.2012

EFSA hodnotí možnosti regulace norovirů u ústřic

Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl ve svém hodnocení rizik zveřejněném 17. ledna 2012 k závěru, že nejúčinnějšími opatřeními na ochranu spotřebitele před expozicí noroviry z ústřic je produkce ústřic v oblastech, které nejsou fekálně znečištěné, nebo zabránění kontaminace oblastí pro produkci měkkýšů.


16.1.2012

Vodítka k testování GMO

Nová vědecká publikace „Jak spolehlivě testovat GMO“ poskytuje přehled aktuální legislativy a nejnovějších metod na testování geneticky modifikovaných organismů (GMO). 100 stránková vodítka jsou adresována odborníkům a pracovníkům národních úřadů a testovacích laboratoří z celého světa.


13.1.2012

Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot

Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.


13.1.2012

Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu

Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.


13.1.2012

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami

Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.


12.1.2012

Změna nařízení o plastech v kontaktu s potravinami

Nařízení 1282/2011/EU mění a opravuje nařízení 10/2011/EU o materiálech a předmětech z plastů tak, že doplňuje nově schválené látky a upřesňuje pravidla u některých již schválených látek.


12.1.2012

Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 11. ledna 2012.

zobrazit po
  • 1
  • 2
  • následující
  • poslední