přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
25.9.2013

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v České republice za rok 2012“.


25.9.2013

Zpráva o monitoringu cizorodých látek v potravních řetězcích v r. 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství - Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2012.


24.7.2013

100%ní kontrola dovozů rýže z Číny

Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.


7.5.2013

Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv

Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.


3.5.2013

Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).


24.4.2013

Den zdraví na SZŠ v Chomutově

Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.


16.4.2013

Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků

Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.


28.3.2013

Výživa a zdraví PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.


28.3.2013

Jíme zdravě a s chutí PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo nový pracovní sešit pro 1. stupeň ZŠ.


28.3.2013

Průvodce světem potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo novou publikaci pro spotřebitele.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář