přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
24.7.2013

100%ní kontrola dovozů rýže z Číny

Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.


7.5.2013

Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv

Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.


3.5.2013

Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).


24.4.2013

Den zdraví na SZŠ v Chomutově

Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.


16.4.2013

Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků

Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.


28.3.2013

Výživa a zdraví PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.


28.3.2013

Jíme zdravě a s chutí PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo nový pracovní sešit pro 1. stupeň ZŠ.


28.3.2013

Průvodce světem potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo novou publikaci pro spotřebitele.


22.1.2013

Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes

NRL pro Listeria monocytogenes SVS ČR zpracovala metodiku provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě. Provádění těchto studií trvanlivosti je definováno v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů.


9.10.2012

Zápis z 23. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 13 . června 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář