přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
2.6.2014

Výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se zúčastnilo více než 2 500 dětí. Už známe vítěze

Tisková zpráva – Vítězkou výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství se stala sedmiletá Viktorie Holá z Plzeňska. Hodnotící komise ocenila i další účastníky. Do soutěže „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se přihlásilo více než 2 500 dětí z přípravných, prvních, druhých a třetích tříd základních škol.


15.4.2014

EFSA vyzývá odborníky, aby se stali členy vědeckých komisí

Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.


25.9.2013

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v České republice za rok 2012“.


25.9.2013

Zpráva o monitoringu cizorodých látek v potravních řetězcích v r. 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství - Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2012.


24.7.2013

100%ní kontrola dovozů rýže z Číny

Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.


7.5.2013

Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv

Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.


3.5.2013

Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).


24.4.2013

Den zdraví na SZŠ v Chomutově

Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.


16.4.2013

Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků

Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.


28.3.2013

Výživa a zdraví PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář