přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
31.8.2018

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách

Revize 2020 - Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.


28.8.2018

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2018) PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

V pořadí již 4. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát se zaměřením na potraviny živočišného původu.


Datum konání: 26.8.2018  9:00 – 18:00

Den zdraví pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2018


Datum konání: 19.6.2018  13:00 – 20.6.2018  13:00

Mezinárodní konference o nových potravinách

Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…


2.3.2018

Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství zpracovalo Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Zájemci se z nich dozvědí, jaké náležitosti a pravidla musí splnit, aby mohli chovat jedlý hmyz nebo z něj vyrábět jídlo.


27.9.2017

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.


15.9.2017

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.


13.10.2016

Panorama potravinářského průmyslu 2015 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.


14.9.2016

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.


13.9.2016

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář