přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
18.4.2011

Seminář Aktuální otázky GM rostlin a výroby GM krmiv

Ministerstvo zemědělství (MZe) a Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva pořádají v úterý dne 10. května 2011 od 10,00 hod. v budově MZe v ulici Těšnov č. 17, v zasedací místnosti č. 400, seminář pod názvem Aktuální otázky produkce geneticky modifikovaných rostlin a výroby geneticky modifikovaných krmiv.


6.4.2011

EFSA posoudil bezpečnost ozařování potravin

Ozařování potravin se používá k usmrcování bakterií způsobujících otravy z potravin, jako jsou například bakterie z rodu Salmonella nebo Campylobacter. Ozařování se také používá pro oddálení zrání ovoce a zastavení klíčení zeleniny, jako jsou brambory a cibule.


29.3.2011

Kontaminace potravinového řetězce cizorodými látkami, situace v roce 2010

Zpráva zveřejněná Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v březnu uvádí výsledky a hodnotí stav v obsahu reziduí a kontaminantů (tzv. cizorodých látek) v krmivech, u živých zvířat na farmách, v surovinách a potravinách živočišného původu. Jsou v ní data za rok 2010, a také některé grafy s vyjádřením trendu v průměrném obsahu reziduí a cizorodých látek - převážně od roku 1990.


22.3.2011

Souhrnná zpráva Evropské unie o vývojových tendencích, původu a výskytu zoonóz v roce 2009

Veterinární i humánní dozorové orgány EU, Evropské centrum pro prevenci a kontrolu infekčních onemocnění (ECDC) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) systematicky sledují výskyt onemocnění přenosných ze zvířat na člověka, tj. zoonóz.


16.3.2011

Referenční metody pro analýzu GMO, referenční laboratoře EU

Společné výzkumné středisko Evropské unie (Joint Research Centre, JRC) uveřejňuje na svých internetových stránkách tzv. referenční zprávy (reports). V rámci těchto zpráv byla vydána publikace, která obsahuje 79 referenčních metod pro analýzu geneticky modifikovaných organismů (GMO) validovaných podle mezinárodních standardů.


7.3.2011

Seminář ke geneticky modifikovaným rostlinám

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uspořádá 31. března 2011 v Bruselu pracovní schůzku (workshop) zainteresovaných subjektů k problematice geneticky modifikovaných (GM) rostlin.


28.2.2011

Zadržení potravinové zásilky za pomoci RASFF

Státní veterinární správa České republiky zadržela celou zásilku 13 tun mražených králíků z Číny, ve které byl zjištěn nadlimitní obsah rtuti. Do tržní sítě v Česku se nic z uvedené zásilky nedostalo.


3.1.2011

Panorama potravinářského průmyslu 2009 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Studii "Panorama potravinářského průmyslu 2008" vypracoval pod gescí odboru potravinářské výroby a legislativy MZe ČR Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář