přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
2.1.2012

Hodnocení bezpečnosti aditiv v Evropské unii

Každá potravinová přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v produktu nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v produktu. V Evropské unii musejí být všechna aditiva před svým použitím v potravině posouzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).


2.1.2012

Povolení nových geneticky modifikovaných rostlin

Evropská komise (EK) povolila v prosinci roku 2011 tři geneticky modifikované (GM) odrůdy kukuřice a jednu odrůdu bavlníku pro použití v potravinách a krmivech. GM odrůdy mohou být dováženy, není však povoleno jejich pěstování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil tyto rostliny jako nezávadné.


22.12.2011

Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli

Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.


19.12.2011

Nanotechnologie v potravinářství

Sdružení českých spotřebitelů, o.s. zajistilo pro Českou technologickou platformu pro potraviny vydání publikace Nanotechnologie v potravinářství.



24.6.2011

Zearalenon v potravinách

Zearalenon je mykotoxin produkovaný některými druhy rodu Fusarium. Běžně se nachází v kukuřici. Na kontaminaci zearalenonem je rovněž náchylný ječmen, oves, pšenice, rýže, čirok a sójové boby. Nebezpečí zearalenonu spočívá v jeho estrogenní aktivitě.


6.6.2011

BfR, ECDC a EFSA k prevenci průjmových onemocnění se zvláštním zaměřením na toxin Shiga - produkující E. coli (STEC), verotoxin produkující E. coli (VTEC) nebo enterohemoragické E. coli (EHEC)

Národní referenční laboratoř pro E. coli německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik BfR nepotvrdila kontaminaci dovážených španělské okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC). Enterohemoragické Escherichia coli (EHEC) jsou vysvětleny ve Společném prohlášení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).


3.5.2011

Farmářské slavnosti nabírají na síle, oblíbily si je tisíce lidí bez rozdílu věku

Tisková zpráva – K fenoménu farmářských trhů se nyní přidaly i farmářské slavnosti. Na první dvě, které se uskutečnily v dubnu, přišlo celkem přes dvanáct tisíc lidí. Seriál akcí, které dospělým i dětem přibližují život na rodinných farmách, inicioval a zaštítil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Na slavnosti, které mají zvýšit zájem lidí o kvalitní domácí potraviny a podpořit české zemědělce, letos ministerstvo poskytne téměř 2,3 miliony korun.


20.4.2011

Technické podmínky školení týkajících se principů a metod hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin

Zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje technické podmínky školení na hodnocení rizik, které vypracovala Pracovní skupina EFSA pro školící aktivity o principech a metodách hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin.


18.4.2011

Seminář Aktuální otázky GM rostlin a výroby GM krmiv

Ministerstvo zemědělství (MZe) a Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva pořádají v úterý dne 10. května 2011 od 10,00 hod. v budově MZe v ulici Těšnov č. 17, v zasedací místnosti č. 400, seminář pod názvem Aktuální otázky produkce geneticky modifikovaných rostlin a výroby geneticky modifikovaných krmiv.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář