Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Doplňky stravy
Pravidla pro uvádění na trh a splnění informační povinnosti (ze dne 10.11.2016)
Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"
V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Samozřejmostí je jejich znalost provozovateli potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.).
Panorama potravinářského průmyslu 2015
(PDF, 1 MB)
Tato zpráva má odborné i širší veřejnosti poskytnout celkový pohled na aktuální situaci a rámcový stav potravinářského průmyslu v ČR. Délka časových řad a výběr indikátorů k tomu dává potřebný základ. Komentáře jsou stručné, při snaze na základě dat a kvalitativních zjištění interpretovat dosažené výsledky. Jednotlivé části zprávy uzavírá shrnutí a další perspektiva hodnocených odvětví, resp. oborů.
Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015
Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.
GMO BEZ OBALU, 4. aktualizované vydání
(PDF, 6 MB)
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030"
Diskuzní seminář "Budoucnost potravinářství do roku 2030" se bude konat v rámci odborného doprovodného programu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. …
Nové potravinářské předpisy EU – duben 2016
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.