přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
18.8.2014

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".


18.8.2014

Výzva k účasti na tendrech pro vzdělávací program BTSF 2014

Předmětem tendrů je organizace, management a realizace školicích aktivit Společenství soustředěných na oblast zdraví rostlin, ochranu rostlinných produktů a úřední kontrolu potravin a krmiv.


11.8.2014

Farmářské slavnosti 16. Srpna 2014 na kozí Farmě Nový Dvůr

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Vás zve v sobotu 16. Srpna 2014 od 10.00 hodin na celodenní program Farmářské slavnosti, který se koná na kozí Farmě Nový Dvůr, Sosnová 83, okr. Česká Lípa.


8.8.2014

Významná potravinářská akce na výstavě Země živitelka - seminář Aktuální změny potravinářské legislativy

Odborný seminář na téma Aktuální změny na potravinářské legislativy se bude konat v pátek dne 29. srpna 2014 od 13:00 do 15:00 hodin v konferenčním sále pavilonu Z Výstaviště České Budějovic, Husova 423, České Budějovice.


8.8.2014

Den zdraví na výstavě Země živitelka 2014

V rámci doprovodných aktivit pořádá Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob a Úřad pro potraviny na výstavě Země živitelka v neděli 31. 8. 2014 „Den zdraví".


7.8.2014

Funkční úkol: Překlad referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat (BREF – IRPP) se zaměření na nejlepší dostupné techniky (BAT) r.2013

Pracovní překlad 2. návrhu z r.2013 referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat.


7.8.2014

Funkční úkol: Metodika měření emisí amoniaku a oxidu uhličitého v chovech prasat ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění

Odborná práce obsahuje návod a postup při měření koncentrací zátěžových a skleníkových plynů.


7.8.2014

Funkční úkol:  Mineralogicko-chemická charakteristika fermentačních zbytků při výrobě bioplynu a možnosti jejich využití pro vlastnosti půd r.2013

Předložená zpráva řeší aktuální problematiku využití fermentačních zbytků z procesu anaerobní stabilizace z bioplynových stanic v ČR.


28.7.2014

„GMO BEZ OBALU“ v roce 2014

Úřad pro potraviny Ministerstva zěmědělství vydal již třetí aktualizovanou verzi publikace "GMO bez obalu"


2.6.2014

Výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se zúčastnilo více než 2 500 dětí. Už známe vítěze

Tisková zpráva – Vítězkou výtvarné soutěže Ministerstva zemědělství se stala sedmiletá Viktorie Holá z Plzeňska. Hodnotící komise ocenila i další účastníky. Do soutěže „Víš, co jíš? Zdravě a s chutí“ se přihlásilo více než 2 500 dětí z přípravných, prvních, druhých a třetích tříd základních škol.


15.4.2014

EFSA vyzývá odborníky, aby se stali členy vědeckých komisí

Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.


25.9.2013

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, vydalo „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v České republice za rok 2012“.


25.9.2013

Zpráva o monitoringu cizorodých látek v potravních řetězcích v r. 2012 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Ministerstvo zemědělství - Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2012.


24.7.2013

100%ní kontrola dovozů rýže z Číny

Po zjištění příměsi nepovolené geneticky modifikované (GM) rýže Bt 63 v čínských rýžových výrobcích v roce 2006 bylo ze strany EU přistoupeno k regulačním krokům v oblasti dovozů rýže z Číny.


7.5.2013

Nová pravidla pro žádosti o povolení GM potravin a krmiv

Evropská komise schválila dne 25.2.2013 Nařízení Komise, kterým ustanovují prováděcí pravidla pro žádosti o povolení geneticky modifikovaných potravin a krmiv v souladu s Nařízením (ES) EP a R č. 1829/2003, o GM potravinách a krmivech.


3.5.2013

Chcete se stát členem CEF nebo ANS panelu EFSA?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal výzvu potenciálním zájemcům o členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané do potravin (ANS) a Vědeckého panelu pro předměty a materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF).


24.4.2013

Den zdraví na SZŠ v Chomutově

Informační centrum bezpečnosti potravin realizovalo přednášky na Střední zdravotní škole v Chomutově.


16.4.2013

Publikace E-kódy, Příručka pro provozovatele potravinářských podniků

Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.


28.3.2013

Výživa a zdraví PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo publikaci o zdravé výživě a životním stylu.


28.3.2013

Jíme zdravě a s chutí PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 2 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo nový pracovní sešit pro 1. stupeň ZŠ.


28.3.2013

Průvodce světem potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 1 MB)

Informační centrum bezpečnosti potravin vydalo novou publikaci pro spotřebitele.


22.1.2013

Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes

NRL pro Listeria monocytogenes SVS ČR zpracovala metodiku provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě. Provádění těchto studií trvanlivosti je definováno v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, ve znění pozdějších předpisů.


9.10.2012

Zápis z 23. zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin

Zasedání Koordinační skupiny bezpečnosti potravin (KSBP), stálého poradního orgánu ministra zemědělství v oblasti bezpečnosti potravin, se uskutečnilo 13 . června 2012 v budově Ministerstva zemědělství v Praze. Jednání se zúčastnili zástupci ústředních orgánů státní správy, dozorových orgánů, spotřebitelských a profesních organizací.


12.4.2012

Víceletý kontrolní plán pro residua pesticidů 2012-2014

Ministerstvo zdravotnictví – úsek ochrany veřejného zdraví a řízení hygienické služby předkládá dokument „Víceletý kontrolní plán pro residua pesticidů 2012-2014“.


27.1.2012

Vodítka pro hodnocení rizik pohody (welfare) zvířat

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítka, která vůbec poprvé stanovují standardizovanou metodiku pro hodnocení rizik pohody zvířat.


27.1.2012

Dojnice a prasata: odezva zvířat je nejefektivnější pro hodnocení welfare

Opatření pro hodnocení pohody (welfare) dojnic a prasat jsou účinná a měla by být, podle odborného doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) použita, všude tam, kde je to možné.


26.1.2012

Vodítka EFSA pro hodnocení rizik GM zvířat, potravin a krmiv z nich pocházejících

Na základě žádosti Evropské komise vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vodítka pro hodnocení rizik potravin a krmiv pocházejících z geneticky modifikovaných (GM) zvířat, posuzující také související aspekty zdraví a pohody GM zvířat.


26.1.2012

Zadržení čaje s vysokým obsahem pesticidů

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 25. ledna 2012.


25.1.2012

Původci alimentárních onemocnění

Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin způsobené přítomností nežádoucích mikroorganismů - označuje se jím každé onemocnění člověka a zvířat, kdy se jedinec nakazí pozřením kontaminované potravy či tekutiny (vstupní branou infekce je trávicí trakt). Mezi nejznámější alimentární onemocnění patří salmonelóza, úplavice nebo listerióza.


24.1.2012

EFSA hodnotí hrozbu háďátka borovicového

Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o objasnění rizik spojených specificky se středomořským druhem Pinus pinea, která má být, na žádost Španělska a Portugalska, vymazána z evropského seznamu rostlin považovaných za druhy, citlivé k háďátkům. Panel byl také požádán o názor na rostliny, jež náležejí k rodům Chamaecyparis, Juniperus a Cryptomeria, které na tomto seznamu Evropské unie nejsou.


23.1.2012

Tepelné ošetření sušených vajec

Na základě studie maďarských vědců může být učiněn závěr, že aplikované tepelné ošetření sušených vajec při teplotách 50 - 55 °C po dobu 6 - 24 hodin může zvýšit jejich bezpečnostní vlastnosti bez významného zhoršení vlastností fyzikálních.


23.1.2012

Návrh na označování tuzemského původu potravin

Maďarsko chce zavést systém dobrovolného označování původu v zemi vyrobených potravin: Podle návrhu, který byl předložen Evropské komisi (EK) a členským státům Evropské unie k připomínkování, má být označování původu potravin dobrovolné. Pokud ale bude chtít výrobce údaj o tuzemském původu uvádět, bude to podle návrhu muset do konce předcházejícího měsíce nahlásit EK.


20.1.2012

Česká expozice na veletrhu Grüne Woche

Informace z tiskové zprávy odboru komunikace Ministerstva zemědělství, která se týká mj. otevření české expozice na berlínském veletrhu Grüne Woche ministrem Petrem Bendlem a jeho účasti na summitu ministrů zemědělství k bezpečnosti potravin.


20.1.2012

Varovné označení masného „lepidla“

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro spotřebitele, kteří mají celiakii.


20.1.2012

Informace o stažení potravin z oběhu

Společnost Tesco Stores ČR a.s informuje o stažení následujících potravin: Šumavský uzený tavený sýr, hmotnost 300g, DMT 23. 5. 2012 Šumavský tavený sýr s uzeným sýrem, hmotnost 300g, DMT 5. 6. 2012 a Šumavský uzený tavený sýr se šunkou, hmotnost 300g, DMT 6. 6. 2012.


20.1.2012

Vědecké stanovisko k toxinům T-2 a HT-2

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko vědeckého Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (Panel CONTAM) ke zdravotním rizikům (pro lidi a zvířata) způsobeným přítomností toxinů T-2 a HT-2 v potravinách a krmivech.


19.1.2012

Zákaz provozu nelegální výrobny v Praze

Z tiskové zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ze dne 19. ledna 2012.


19.1.2012

Metodika měření NH3 a CO2 v chovech drůbeže ve vztahu k IPPC

Metodika měření amoniaku (NH3) a oxidu uhličitého (CO2) v chovech drůbeže ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění (IPPC).


19.1.2012

Povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách

Nařízení 16/2012/EU doplňuje požadavky stanovené nařízením 853/2004/ES o povinné uvádění data zmrazení na mase a rybách dodávaných zpracovatelům.


19.1.2012

Mezinárodní konference „Food Forum" v Brně

Ministerstvo zemědělství a Potravinářské komora České republiky uspořádají 28. února 2012, v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2012, mezinárodní konferenci „FOOD FORUM“ na téma „Cesty k udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“.


18.1.2012

Zákaz prodeje zásilek předpisům neodpovídajících vajec z Polska

Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ze dne 16. ledna 2012 neodpovídaly tři zásilky vajec z Polska veterinárním předpisům České republiky a požadavkům Evropské unie.


17.1.2012

EFSA hodnotí možnosti regulace norovirů u ústřic

Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl ve svém hodnocení rizik zveřejněném 17. ledna 2012 k závěru, že nejúčinnějšími opatřeními na ochranu spotřebitele před expozicí noroviry z ústřic je produkce ústřic v oblastech, které nejsou fekálně znečištěné, nebo zabránění kontaminace oblastí pro produkci měkkýšů.


16.1.2012

Vodítka k testování GMO

Nová vědecká publikace „Jak spolehlivě testovat GMO“ poskytuje přehled aktuální legislativy a nejnovějších metod na testování geneticky modifikovaných organismů (GMO). 100 stránková vodítka jsou adresována odborníkům a pracovníkům národních úřadů a testovacích laboratoří z celého světa.


13.1.2012

Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot

Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.


13.1.2012

Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu

Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.


13.1.2012

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami

Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.


12.1.2012

Změna nařízení o plastech v kontaktu s potravinami

Nařízení 1282/2011/EU mění a opravuje nařízení 10/2011/EU o materiálech a předmětech z plastů tak, že doplňuje nově schválené látky a upřesňuje pravidla u některých již schválených látek.


12.1.2012

Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 11. ledna 2012.


12.1.2012

Kontrola dovozu potravin a krmiv do Evropské unie

Aktualizace seznamu Evropské unie pro režim zpřísněné kontroly dovozu. Nařízení 1277/2011/EU mění příloha I nařízení 669/2009/ES, kterým se provádí nařízení 882/2004/ES. Zpřísněné kontroly se týkají hlavně aflatoxinů a pesticidů. Účinnost nařízení je od 1. ledna 2012.


11.1.2012

Zvýšení limitů dusičnanů a dioxinů v potravinách

Nařízení 1258/2011/EU zvyšuje o 500 mg/kg max. limity pro dusičnany v čerstvém špenátu a salátu. Byla změněna metodika u dioxinů a dioxinům podobných tzv. polychlorovaným bifenylům (PCB) a v souvislosti s tím zpřesněny stanovené limity.

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář